Kotimaista pakastehernettä on puitu tänä vuonna helteisessä säässä. Pitkä helteinen ja kuiva jakso on tuonut haasteita monille viljelykasveille. Helteet koettelevat erityisesti hernettä, joka kaipaa lämpöä ja kosteutta sopivassa suhteessa.
– Herneelle riittäisi hieman matalammatkin lämpötilat kuin mitä olemme kesän aikana nähneet. Kovat helteet saavat herneen kypsymään turhan nopeasti. Sateiden tulo voi auttaa vielä loppukauden kasvustoja myönteisellä tavalla, Apetitin hankinta- ja viljelytyspäällikkö Gunta Cirulekertoo.
Apetit käynnistää maanantaina 2. elokuuta kello 12 herneliven, jossa voi seurata herneen matkan alkua Satakunnan hernepelloilla. Puintia seurataan suorana hernepelloilta puimurin kyydistä osoitteessa apetit.fi/hernelive.
– Hernettä puidaan usein läpi vuorokauden oikean puintiajankohdan varmistamiseksi. Vuorokauden mittaisessa livelähetyksessä ehditään käydä useammallakin peltolohkolla, joten välissä näkyvät myös puimureiden siirtymät autoteitä pitkin, Apetitin viljelyasiantuntija Matti Perttu kertoo.
Jännityksen sijaan herneliven katsojat pääsevät sukeltamaan keskelle rauhoittavaa ja kesäistä peltomaisemaa. Puimurin huippunopeus on alle 30 km/h, puinnin aikana nopeus on vielä pienempi.
– Jännitystä emme puinteihin kaipaakaan. Toiveissa on, että lähetyksessä pääsemme katselemaan hienosti kasvaneen kotimaisen herneen kiireetöntä puintia, mahdollisesti pellon laidassa vilahtavia eläimiä sekä Satakunnan upeita peltomaisemia, toivottavasti kauniin lempeässä kesäsäässä, Perttu sanoo.
Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.