Katso kuvat: Kauppakeskushankkeen kolmetoista epäonnen vuotta: näin kaikki on edennyt – ”Salaliittoteoriat ovat ihan oma lukunsa”

Kaikki lähti Tarvontorin kulmalta: ”Juuri ennen koronaa olimme lähellä”.

| Päivitetty

Kolmetoista vuotta tulee täyteen siitä, kun Rauman kaupunginhallitus ja Skanska Talonrakennus Oy:n suunnitteluvaraussopimus julkistettiin.

Alkusysäys koko kauppakeskushankkeelle yltää kuitenkin vielä monta vuotta kauemmas.

Lokakuun kuudentena vuonna 2006 Rauman silloinen kaupunginjohtaja Arno Miettinen, apulaiskaupunginjohtaja Tomi Suvanto ja Skanskan Jari Pölönen kävelivät Prisman peruskivenmuurauksesta pois, kun vanhan Tarvontorin liikekeskuksen kulmalla heräsi uusi puheenaihe.

Tuolle alueelle pitäisi tehdä jotain, he pohtivat yhdessä.

Pölönen oli pitkään kauppakeskushankkeen kasvot niin Skanskan kuin myöhemmin Ganal Kehitys -osakeyhtiönsä kautta. Nykyisin vetovastuu hankkeesta on turkulaisella Reale Oy:llä ja sen toimitusjohtaja Matti Lähteenmäellä.

Miten Jari Pölönen muistelee kauppakeskushanketta?

– Olihan siinä vuosien varrella monia käänteitä. Ehkä päällimmäisenä muistuvat ne lukuisat valitukset, joiden vuoksi hanke viivästyi.

”Salaliittoteoriat ovat ihan oma lukunsa”

Nyt Tarvontorin tontilla kaupunkilaisille näyttäytyy väliaikainen parkkipaikka ja laakea hiekkakenttä, mutta Pölösen mukaan oli myös hetki, jolloin kaikki olisi voinut olla toisin.

– Juuri ennen koronaa näytti siltä, että nyt se lähtee. Olimme todella lähellä siinä. Sitten tuli korona, eikä yksikään vuokralainen halunnutkaan sitoutua.

Nykyään Turun Toriparkki Oy:n toimitusjohtajana työskentelevä Pölönen koki myös toriparkin tiimoilta hyvin samanlaista keskustelua kuin Raumalla.

Rauman tavoin hankkeen rahoituskuviota epäiltiin ja vaadittiin esille. Raumalla jopa julkisuudessa asti epäiltiin Pölösen yhtiön toimivan vain bulvaanina, ja että kassakaapista löytyisi valmiina ulkomaalaisen kauppakeskusjätin salainen sopimus.

– Salaliittoteoriat ovat ihan oma lukunsa. Valitettavasti todellisuus on monesti kovin paljon tylsempää, Pölönen toteaa.

Valituksia, visioita ja pettymyksiä

Länsi-Suomi on uutisoinut Rauman kauppakeskushankkeen etenemisestä aktiivisesti vuosien varrella. 13 vuoteen käänteitä on riittänyt. Tässä kooste siitä, mitä kaikkea onkaan tapahtunut.

Kaiken alku 20.11.2010

Länsi-Suomi uutisoi ensimmäistä kertaa rakennusliike Skanska Talonrakennus Oy:n ja Rauman kaupunginhallituksen välisestä suunnitteluvaraussopimuksesta.

Se koskee linja-autoaseman, Tarvontorin ja Hesburgerin rajaamaa aluetta. Skanskan aluejohtaja Jari Pölösen mukaan liikkeelle lähdetään hyvinkin tyhjältä pöydältä.

– Mutta koska alueella on Tarvontori, kaavaillaan siihen jatkossakin liiketilaa.

Maistiaiset 23.5.2012

Ensimmäisiä suunnitelmia alueesta esitellään julkisuudessa. Kauppakeskustilaa on tulossa kaikkinensa noin 26 000 kerrosneliömetriä.

Tarvontorin päälle tulee lisäkerros ja yhteys uuteen liikerakennukseen. Linja-autoaseman paikka siirtyy. Uusia kerrostaloja tulee neljä.

Esiteltyjen suunnitelmien myötä alkaa myös Kanalin länsirannan asemakaavamuutos.

Luonnos julki 19.3.2013

Kanalin länsirannan ensimmäinen kaavaluonnos julkistetaan. Tarvontorin paikalle tulee kauppakeskus ja tiloihin vuokralle noin 50–70 yritystä.

Linja-autoaseman ja Sokoksen tontit varataan 7-kerroksisille kerrostaloille. Rakentamisen arvioidaan alkavan ensi vuoden keväällä.

Kritiikin vyöry 18.2.2015

Kauppakeskuskaavan ehdotusvaihe saa aikaan kritiikin vyöryn. Tavalliset ihmiset, yhdistykset ja asunto-osakeyhtiöt jättävät yhteensä 17 muistutusta. Eniten arveluttavat kauppakeskuksen koko, myyntitilaa 16 500 neliötä.

Monissa muistutuksissa pidettiin riittävän kokoisena sellaista kauppakeskusta, joka jäisi nykyisen Tarvontorin korttelin alueelle.

Kaava maaliin 24.11.2015

Rauman kaupunginvaltuusto hyväksyy Kanalin länsirannan asemakaavan. Keskustelu on vilkasta, mutta kukaan ei esitä kaavan hylkäämistä. Muodollisesti päätös on siis yksimielinen.

Takapakki 30.3.2016

Turun hallinto-oikeus kumoaa Kanalin länsirannan asemakaavapäätöksen. Valtuuston päätös syntyi virheellisessä järjestyksessä luottamushenkilön esteellisyyden vuoksi.

Sama uusiksi 1.11.2016

Kanalin länsirannan kaavaprosessi on alkanut alusta. Asemakaava on uudelleen kaupunginvaltuuston päätettävänä. Sisältö on sama kuin vuotta aiemmin. Kaava hyväksytään.

Taas oikeudessa 25.11.2017

Valtuuston kaavapäätöksestä on valitettu, mutta Turun hallinto-oikeus kumoaa valitukset.

Valitukset nurin 31.10.2018

Päätös on edennyt korkeimman hallinto-oikeuden käsittelyyn. KHO on käsitellyt valitukset, suorittanut jalkaisin katselmuksen alueella ja lopulta hylännyt kaikki valitukset.

Skanskan Pölönen arvioi, että ”vuoden sisällä tontilla tapahtuu jotain näkyvää”.

Vetäjä vaihtunut 1.12.2018

Rauman uusi kauppakeskus ei enää ole Skanskan hanke.

Vetovastuu on siirtynyt Ganal Kehitykselle, joka omistaa kauppakeskuksen tieltä purettavan Tarvontorin.

Lisäksi se on ostanut Sokoksen kiinteistön Keulalta.

Julkisuudessa kauppakeskuksen kasvot on edelleen Jari Pölönen.

Lupa sisään 3.9.2019

Kiinteistö Oy Tarvontori on jättänyt Rauman kaupungille uuden kauppakeskuksen rakentamista koskevan rakennuslupahakemuksen.

Pölönen kertoo, että vuokrasopimusneuvotteluja saatetaan loppuun ja ensimmäisessä ryhmässä on 45 yritystä.

Lupa tuli 16.1.2020

Kauppakeskushanke saa rakennusluvan Rauman ympäristö- ja lupalautakunnalta.

Lautakunta vaatii Kiinteistö Oy Tarvontorilta 40 000 euron vakuuden, jotta rakennustyöt voi aloittaa heti.

Pölösen mielestä vielä on mahdollista, että kauppakeskus saadaan auki ensi vuoden eli vuoden 2021 lopulla. Toinen vaihtoehto on, että valmistuminen menee vuoden 2022 alkuun, Pölönen sanoo.

Purku alkaa 5.2.2021

Tarvontoria on purettu alkuvuodesta lähtien ja rakennuslupa on kunnossa.

Kauppakeskuksen investointipäätös vain on jäissä koronakriisin vuoksi.

Pölönen kertoo, että kauppakeskuksen rakentamista vaiheittain mietitään. Silloin ensin rakennettaisiin katutason kerros, mutta ei toista kerrosta.

Yhä jäissä 18.9.2021

Tarvontori on purettu, ja kaupunkilaiset kyselevät, koska uutta kauppakeskusta aletaan rakentaa. Jari Pölönen vastaa, että neuvotteluja vuokralaisten kanssa jatketaan syksyllä. Hän ei kuitenkaan suostu spekuloimaan, milloin aloituspäätös voidaan tehdä.

– Kerran oltiin jo valmiita lähtemään liikkeelle. Sitten tuli korona.

Ei vaatekauppoja 3.2.2022

Kauppakeskuksen vuokralaisneuvottelut ovat yhä käynnissä. Suunnitelmat tulevista yrityksistä ovat muuttuneet, kertoo Matti Lähteenmäki Reale Oy:stä.

Liikkeiden kokoa kasvatettu, mikä tarkoittaa muun muassa huonekalu-, kodinsisustus- ja elektroniikkaliikkeitä. Vaateliikkeiden kanssa yhtiöllä ei ole aktiivisia neuvotteluja.

Puolet pienempi 25.5.2022

Kauppakeskuksesta esitellään jälleen uusia havainnekuvia. Keskus olisi ensimmäisessä vaiheessa noin puolet pienempi kuin alun perin kaavailtiin, 8 000 – 9000 neliötä.

Realen Lähteenmäen mukaan alkuun päästäisiin muutamasta isommasta liiketilasta, muutamista pienemmistä liiketiloista, ravintoloista sekä matkakeskuksesta.

Käy parkkipaikaksi 2.6.2023

Kauppakeskuksen tontista tulee kesäajaksi 60–70 auton pysäköintipaikka. Tontin omistaja Kiinteistö Oy Tarvontori on antanut suostumuksen alueen väliaikaiseen käyttöön.

Perhonen viihtyy 18.8.2023

Tarvontorin tyhjälle tontille on muodostunut ruderaatti eli joutomaalle kehittynyt elinympäristö. Tontilla on Suomen paras tunnettu kulosukkulakoin esiintymä, hyönteistutkija Juhani Itämies kertoo.

Yhä pattitilanne 20.10.2023

Kauppakeskus tarvitsee uuden rakennusluvan, koska koko on pienentynyt. Rakennuslupasuunnittelu on Matti Lähteenmäen mukaan käynnissä, mutta aikataulusta ei pysty sanomaan mitään.

Ensimmäisen kerroksen liiketilojen vuokrausneuvottelut ovat käynnissä.

Juttua korjattu kuvatekstin osalta. Jutun ensimmäinen havainnekuva on vuodelta 2019 eikä 2010.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut