Katupölyä ja siitepölyä leijuu ilmassa – optikon vinkit kuinka suojata silmiä ärsytykseltä

Optikko Anna-Riitta Ripatti kehottaa laittamaan keväällä aurinkolasit omille ja lasten silmille, koska ne suojaavat liiallisen auringonvalon lisäksi siite- ja katupölyltä. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Specsavers Finland Oy on kerännyt kolme väittämään, kuinkak katupöly ja allergiat vaikuttavat silmiin. Väittämiin vastaa optikko Anna-Riitta Ripatti kauppakeskus Redin Specsaversilta.

Taruksi hän toteaa väitteen, että siitepölyallergia olisi helppo tunnistaa.

– Jos oireita ei ole aiempina vuosina ollut, voi silmäoireiden syy olla vaikea tunnistaa. Monet silmää ärsyttävät vaivat aiheuttavat punoitusta, kutiamista ja vetisyyttä. Kyseessä voi olla siite- tai katupölystä johtuva ärsytys, mutta myös silmätulehdus tai kuivasilmäisyys. Oireiden paranemista ei kannata jäädä odottamaan, vaan alkaa hoitaa niitä. Jos silmäoireet ovat voimakkaat tai jos ne eivät häviä, on syytä suunnata lääkäriin.

Totta on, että piilolinssi suojaa siitepölyltä.

– Piilolinssit voivat olla hyvä keino suojata silmiä siitepölyltä, sillä ne tekevät suojan silmän ja ilmassa leijailevan pölyn väliin. Piilolinssien käyttöä tulee kuitenkin välttää, mikäli silmät ovat ärtyneet.

Sekin on totta, että lasten silmät reagoivat katupölyyn aikuisia herkemmin. 

– Lasten silmät ovat alttiimpia kevään vaivoille, sillä heidän silmänsä ovat lähempänä maanpintaa, jossa on myös enemmän katupölyä. Lasten oireiden tunnistaminen voi myös olla vaikeampaa, sillä he eivät välttämättä osaa kertoa, miltä silmässä tuntuu.