"Kauas sivistyksestä" – itävaltalaisprofessori viettää kesänsä U:gin ulkosaaristossa

Professori Wolfgang Lutz on "kesäuusikaupunkilainen" jo kymmenettä vuotta. Kuva: Joosua Lehtinen

Wolfgang Lutz on saapunut Raumalle haastatteluun kesänviettopaikaltaan Vähä-Vehasesta. Se on kaukana Uudenkaupungin ulkosaariston tyrskyjen keskellä sijaitseva saari.

Kyseessä ei kuitenkaan ole aivan keskimääräinen ukilaismökkeilijä.

Hän on itävaltalainen väestötieteen professori, joka viettää kaukaisessa saaressa nyt jo kymmenettä kesäänsä.

– Kun katsoimme mökkipaikkoja, halusimme niin kauas sivistyksestä kuin mahdollista, Lutz nauraa.

Alansa huippu

Näille seuduille professorin on johdattanut Eurajoelta lähtöisin oleva vaimo, jonka kanssa yhteistä elämää on takana yli neljäkymmentä vuotta.

Wienissä elävä ja työskentelevä professori onkin saavuttanut kiitettävän suomen kielen taidon. Englantiin hän kuitenkin vaihtaa lennosta puhuessaan omimmasta alueestaan: väestötieteestä.

Lutz on alallaan kansainvälinen huipputekijä. Hänen tutkimustietojaan hyödyntävät niin YK kuin kuin arvostettu Yhdysvaltain kansallinen tiedeakatemiakin.

Koulutus on hyvinvoinnin edellytys

Vaikka Lutz kertoo valinneensa väestötieteen siksi, että se on ”ikään kuin matematiikkaa mutta ihmisillä”, on hän halunnut keskittyä kovien lukujen ohella syvällisemmin ihmisten hyvinvointiin ja sen mahdollistajiin.

Yksi pääteema on koulutus. Sen merkitystä hän kuvaa lainaamalla erästä kollegaansa, joka totesi, ettei ole mitään sellaista tilannetta tai elämänaluetta jossa kannattaisi olla ennemmin huonosti kuin korkeasti koulutettu.

Koulutusta ja kansojen muuttovirtoja Lutz käsittelee myös perjantaisessa puheessaan Rauhan Symposiumissa. Symposium sai alkunsa Lutzin ehdotuksesta.

– Puhuin pari vuotta sitten kaupungin edustajille, että vuonna 1721 solmitun Uudenkaupungin rauhan 300-vuotisjuhlavuoden kunniaksi pitäisi tehdä jotakin pitkäkestoista, hän muistelee.

Tämänvuotinen symposium on yksi monista tapahtumista, jotka johtavat kohti neljän vuoden päässä häämöttävää juhlavuotta.

– Odotan, että saamme kiinnostavan vuoropuhelun käyntiin, Lutz toteaa innostuneesti.

Rauhan Symposium Kulttuurikeskus Crusellissa torstaina ja perjantaina 10.–11. elokuuta. Puhujina Wolfgang Lutzin lisäksi mm. Erkki Tuomioja ja Ilkka Kanerva. Tilaisuus on avoin kaikille. Lisätiedot täältä.

Lutzin haastattelu kokonaisuudessaan torstain Länsi-Suomessa – luvassa puhetta muun muassa maahanmuutosta.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.