Kaunis aamupäivä houkuttuli lintuharrastajia Seminaarin puutarhalle

Pihabongauksella BirdLife Suomi haluaa innostaa kaikki mukaan tarkkailemaan tuttuja talvisia lintulaudan ja kotipihan lintuja sekä kiinnostumaan lähiluonnosta. Kuva: Pekka Lehmuskallio.

BirdLife Suomen pihabongaus järjestetään tänä viikonloppuna 12. kerran. Raumalla pihabongauksen ensimmäinen päivä eli lauantai tarkoittaa yleensä yleisötapahtumaa Seminaarin puutarhalla ja niin tälläkin kertaa.

Kaunis päivä ja leuto sää houkuttelivat paikalle toistakymmentä bongaajaa. Kahden tunnin yleisötapahtuman ensimmäisen tunnin aikana jotkut olivat ehtineen nähdä jo 11 eri lajia.

Kuka tahansa voi osallistua pihabongaukseen omalla pihallaan vielä huomenna sunnuntaina. Ajatuksena on tarkkailla kotipihan lintuja tunnin ajan ja ilmoittaa havaitut lajit sekä niiden maksimimäärät BirdLife Suomelle.

- Lintuja kannattaa tarkkailla valoisan aikana. Aamu ja aamupäivä ovat hyviä bongausaikoja, koska silloin linnut ovat aktiivisimmillaan, Rauman seudun lintuharrastajien puheenjohtaja Tarja Pajari neuvoo.

Kyseessä ei kuitenkaan ole kilpailu, joten sillä ei ole väliä, kuinka monta lajia tunnin aikana ehtii nähdä. Niinpä ajankohdaksikin voi valita sen, mikä itselle parhaiten sopii.

- Jos haluaa bongata vaikka pelkkiä pöllöjä, niin saa pihabongaukseen ryhtyä yölläkin, Pajari sanoo.

Viime talvena pihabonguas järjestettiin myös tammikuun viimeisenä viikonloppuna. Silloin 18 000 ihmistä tarkkaili lintuja yli 12 000 pihalla ympäri maan. Kaikkiaan havaittiin 94 lintulajia ja noin 440 000 lintuyksilöä.