Kauppakamarien kysely: Yt-neuvottelut joka toisessa firmassa Rauman seudulla

Rauman ja Satakunnan kauppakamarit kysyivät tilannekuvaa alueen yrityksiltä. Tulokset ovat selvästi huolestuttavammat kuin ensimmäisessä kyselyssä, joka tehtiin vain kaksi viikkoa sitten.

- Vaikutukset monille toimialoille ovat vasta kirkastumassa ja varautumista on lisätty. Jotkut toimialat, kuten ravintolat ja matkailu ovat käytännössä kokonaan pysähdyksissä ja ensimmäiset sopeutustoimet on tehty. Useat ravintolat ovat olleet jo viime viikosta lähtien suljettuina, ulosmyynti ei pienemmillä paikkakunnilla riitä kattamaan edes kiinteitä kuluja. Yhteiskunnan tuet ja joustot tulevat monelle yritykselle enemmän kuin tarpeeseen, todetaan tiedotteessa.

Rauman kauppakamarin alueella puolet vastaajista kertoo yrityksensä aloittaneet jo yt-neuvottelut. Puolet yrityksistä ennakoi myös koronalla olevan suuria negatiivisia vaikutuksia seuraavan kahden kuukauden aikana.

Konkurssin riski on kasvanut joka neljännessä kyselyyn vastanneessa yrityksessä Rauman seudulla.

Verottajan myöntämiä joustoja on käyttänyt tai aikoo käyttää 40 prosenttia vastaajista. Saman verran on niitä yrityksiä, jotka ovat ottamassa pankkilainaa tai pyytämässä lyhennysvapaata koronakriisin vuoksi.

Business Finlandin apuun on turvautumassa jo nyt noin kolmannes firmoista. Eläkemaksujen maksamista on lykkäämässä melkein yhtä moni yritys.

Monilla toimialoilla tehdään vielä töitä normaalisti, joillain jopa normaalia paremmalla kysynnällä, mutta näköpiirissä on haasteita. Erityisiä huolenaiheita on mm. konttien pula ja kallis hinta, koska maailman kontit seisovat Kiinassa. Myös kansainvälisen työvoiman liikkuvuus mietityttää yrityksiä.

Jotain positiivista: yrityksissä on siirrytty mahdollisimman paljon etätöihin, ja se näyttää sujuvan yllättävän hienosti.