Kauppakamarikysely: Ulkomaalaisia tarvitaan duunarihommiin – "Maahantulon prosessi koetaan yrityksissä hankalaksi"

Satakunnassa 62 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä kertoi vaikeuksista löytää osaavaa työvoimaa. Se on yleisin syy rekrytoida ulkomaalaisia.

| Päivitetty

Kauppakamareiden kyselyn mukaan ulkomailta palkataan Suomeen työntekijöitä erityisesti duunarihommiin. Noin 70 prosenttia niistä yrityksistä, jotka aikovat jatkossa rekrytoida ulkomailta kertoi hakevansa ulkomaalaisia suorittavan tason tehtäviin.

Noin 40 prosenttia ulkomaalaisia pestanneista on käyttänyt apuna henkilöstöpalvelualan yritystä.

– Maahantulon prosessi koetaan yrityksissä hankalaksi. Julkisten palveluiden kirjo prosessin eri vaiheissa niin työntekijälle kuin työnantajalle on moninainen, sanoo Rauman kauppakamarin toimitusjohtaja Riikka Piispa.

Hänen mielestään tarvitaan entistä tiiviimpää alueellista yhteistyötä kansainvälisten osaajien houkuttelemiseksi Suomeen.Suomen kieli tuottaa vaikeuksia

Noin puolet Suomeen rekrytoiduista ulkomaalaisista osaajista tulee Euroopan unionin ulkopuolelta. Se tarkoittaa kauppakamarin mukaan vaivalloiseksi koettua oleskelulupaprosessia.

– Haasteita tulee esimerkiksi suomen kielen taidosta. Vaikka työpaikalla voisi toimia englannin kielellä, on suomalaisessa yhteiskunnassa vaikea toimia ilman jonkin asteista suomen kielen taitoa. Jotta paras ammattiväki saataisiin houkuteltua Suomeen, tarvitaankin sujuvia palveluja ja mahdollisuus kielen opiskeluun. Myös muut maat kilpailevat osaajista, sanoo Satakunnan kauppakamarin toimitusjohtaja Minna Nore.

Osaajista pulaa monella alalla

Satakunnassa 62 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä kertoi vaikeuksista löytää osaavaa työvoimaa. Se on yleisin syy rekrytoida ulkomaalaisia.

– Kyselyn tuloksista herää vakava huoli siitä, että keskittyykö hallitus liikaa vauhdittamaan vain asiantuntijoiden ja erityisasiantuntijoiden maahanmuuttoa? Yrityksillä on suuri tarve myös ihan tavallisille ammattiosaajille. Työntekijöiden maahanmuuttoa on laajasti lisättävä, sanoo Keskuskauppakamarin johtava osaamisasiantuntija Mikko Valtonen.

Varsinais-Suomessa 60 prosenttia vastaajista ilmoitti työvoimapulasta. 36 prosenttia yrityksistä on rekrytoinut ulkomailta viiden viime vuoden aikana. 38 prosenttia aikoo tehdä niin tulevaisuudessa.

- Suurimpia haasteita ulkomaisissa rekrytoinneissa ovat vastaajien mukaan kielitaidon puute erityisesti palvelualoilla sekä pula sopivista työntekijöistä, kertoo Turun kauppakamarin edunvalvontapäällikkö Satu Lindén.

Kokemukset kansainvälisestä työvoimasta ovat enimmäkseen positiivisia.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut