Kauppakeskuksen vaikutukset Vanhaan Raumaan arvioitu – ei uhkaa maailmanperintöä

Kauppakeskuksen sijoittumista Vanhan Rauman suojavyöhykkeelle on arvioitu tuoreessa HIA-raportissa. Havainnekuva: Sigge Arkkitehdit Oy

Uuden kauppakeskuksen maailmanperintövaikutuksia arvioiva raportti on valmistunut. Sen keskeinen johtopäätös on, ettei kauppakeskuksen rakentaminen uhkaa Vanhan Rauman maailmanperintöarvoja. Jonkin verran vaikutuksia kauppakeskuksella tulee kuitenkin olemaan Vanhan Rauman yleismaailmallisiin arvoihin.

Vaikutukset heijastuvat erityisesti asumisen ja liiketilojen suhteeseen sekä kaupunkikuvaan suojavyöhykkeellä. Arvioitsijoiden mukaan jatkossa on tärkeää kehittää Vanhaa Raumaa ja sen palveluita samaan aikaan kauppakeskuksen rakentamisen kanssa.

Unescon maailmanperintökeskus pyysi joulukuussa 2018 Rauman kaupunkia laatimaan HIA-arvioinnin (Heritage Impact Assessment) koskien Vanhan Rauman maailmanperintökohteen suojavyöhykkeelle sijoittuvaa kauppakeskushanketta.

Rauman kaupungin käynnistämä arviointityö aloitettiin keväällä 2019, ja se valmistui maaliskuussa 2020. Rauman tilannetta arvioivat Tampereen yliopiston arkkitehtuurin historian professori Olli-Paavo Koponen ja arkkitehti Anu Laurila Vahanen Rakennusfysiikka Oy:stä.

HIA-raportti on luettavissa Rauman kaupungin verkkosivuilla osoitteessa www.rauma.fi/hia. Raportti käännetään vielä englanniksi ja lähetetään Unescon maailmanperintökeskukselle Pariisiin.

Lisää aiheesta

Rauman kauppakeskushankkeen rakennuslupa sai lainvoiman – "Rakennustyöt käynnistyvät, kun vuokrasopimuksia on riittävä määrä"

Vain tilaajille Rauman Kanal-kauppakeskusta saa alkaa rakentaa – valmista todennäköisimmin vasta vuonna 2022

Vain tilaajille Tältä kauppakeskus näyttää – yrittäjät peräävät yhteistyötä Vanhan Rauman kanssa

Video: Tältä Rauman tuleva kauppakeskus saattaa näyttää