Kauppakeskus ja Karin kampus vetävät insinöörejä Raumalle? - toimintaansa laajentavalla Swecollakin vaikeuksia palkata suunnittelijoita kaupunkiin

Sweco Industryn toimitusjohtaja Erik Skogström pitää teollisuutta Rauman seudun elämisen ehtona.

Vuonna 2003 Suomeen tullut Sweco on kasvanut yritysostoilla laajan tarjonnan suunnittelukonsulttitaloksi.

Raumalla Sweco Rakennetekniikalla on vahva jalansija. Kaksitoista ihmistä työllistävä yksikkö tekee parhaillaan suunnittelua muun muassa Karin kampukseen ja uuteen kauppakeskukseen.

– Karin kampuksen projektiin sisältyy monen alan suunnittelua, ei vain rakennetekniikkaa, tarkentaa aluepäällikkö Juha Junttila.

Kampuksesta ja kauppakeskuksesta pitkän päivätyön alalla tehnyt Junttila on innoissaan myös toisesta syystä.

– Olemme hakeneet monta kertaa insinöörejä meille töihin, mutta hakemuksia tulee kovin vähän. Uskon, että kampuksen ja kauppakeskuksen kaltaiset vetovoimatekijät helpottavat rekrytointeja, sanoo Junttila.

Hänen mukaansa Raumalla on hyvä elää ja insinöörin palkalla ostaa täällä enemmän kuin isoissa kaupungeissa.

Vetovoimaisuus tärkeää firmoille

Rauman vetovoimaisuus on Swecolle tärkeää, sillä konserni pyrkii laajentamaan paikallista tarjontaansa. Johan Saarni tuli puoli vuotta sitten Venatorilta vetämään Rauman teollisuuspalveluita.

– Meitä on nyt kolme, mutta pystyisimme ottamaan neljä tai viisi lisää. Erityisesti olisi tarvetta mekaniikka- ja sähköautomaatiosuunnittelijoille. Mietimme kovasti mistä saisimme ihmisiä Raumalle. Virittelemme esimerkiksi oppilaitosyhteistyötä, kertoo Saarni.

Telakan miljardin euron tilauskantako tässä on taustalla?

– Ei varsinaisesti, enemmän kyse on Rauman seudun prosessiteollisuudesta. Sitä paitsi projekteja voi tehdä periaatteessa minne vaan, ja isoissa hankkeissa tehdään laajaa yhteistyötä, Saarni vastaa.

Rauma elää teollisuudesta

Sweco Industryn toimitusjohtaja Erik Skogström pitää teollisuutta Rauman seudun elämisen ehtona.

– Täällä on älyttömän vahva metsäteollisuus, kemian teollisuutta, telakka- ja meriteollisuutta, mekaanista teollisuutta kuten Oras, elintarviketeollisuutta ja näitä hyvin tukeva satama. Kyllä alueella mahdollisuuksia riittää, hän sanoo.

– Asiakkaan ongelmia ratkaisevilla insinööreillä riittää töitä, sillä suomalainen insinööriosaaminen on pirun hyvää. Siitä voi olla aidosti ylpeä, sanoo Skogström.

Swecolla Suomessa 2400 työntekijää, yhtä bisnestä vetää raumalainen

Sweco on rakennetun ympäristön ja teollisuuden asiantuntija, jolla on Euroopassa 16 000 työntekijää.

Iso tekijä Sweco on Suomessakin: toimisto 27 paikkakunnalla, 2400 työntekijää, liikevaihtoa yli 200 miljoonaa euroa.

Swecon toimialoja ovat infrastruktuuri, energia, talotekniikka, rakennetekniikka, teollisuus, arkkitehtuuri, projektinjohto ja rakentaminen, korjausrakentamisen asiantuntijapalvelut sekä vesi ja ympäristö.

52 miljoonan euron liikevaihtoon viime vuonna yltänyt teollisuus on raumalaisen vetovastuulla. Sweco Industryn toimitusjohtaja on Erik Skogström.

– Suurin projektimme nyt on Terrafamen akkukemikaalilaitoksen suunnittelu, kun Triplan ja Kalasataman hankkeet valmistuivat, kertoo Skogström.

Karin kampus, kauppakeskus, Pohjoiskehä, Rolls-Royce

Raumalla Sweco on mukana muun muassa Karin kampuksen ja uuden kauppakeskuksen suunnittelussa, Eurajoella Olkiluodon hankkeet työllistävät swecolaisia.

Sweco osallistui myös Pohjoiskehän koulun suunnitteluun ja laati Nanun koulun kuntosuunnitelman, jota käsiteltiin maanantaina kaupunginvaltuustossa.

– Rolls-Roycen, nykyisen Kongsbergin, Rauman-projektissa oli projektinjohtoa, tekniikka-, rakenne- ja arkkitehtisuunnittelua.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut