"Kauppakeskus tulee, mutta joutuvat piirtämään sen uudelleen" – vaatekauppias Jani Vikkulan mielestä keskusta tarvitsee mielenkiintoisia liikkeitä

Vaatekauppias Jani Vikkula ei näe pahoja uhkia Rauman keskustan kaupallisen vetovoiman yllä. Hän arvioi suurimpien muutosten jo tapahtuneen.

Vaatekauppias Jani Vikkula ei näe pahoja uhkia Rauman keskustan kaupallisen vetovoiman yllä. Hän arvioi suurimpien muutosten jo tapahtuneen.

– Ostamista siirtyy verkkoon, mutta kukaan ei tiedä varmaksi kuinka paljon.

– Korona-aikana suurin ongelma on ollut, ettei asiakkailla ole ollut kovin suuria tarpeita. Vaatteita ostetaan töihin, juhliin, ravintolaan, teatteriin, kyläilyyn ja niin edelleen. Puolentoista vuoden aikana ei ole hirveästi menty mihinkään, hän sanoo.

Pahimpina kuukausina myynti oli 60 prosenttia edellisvuotta perässä.

"Vääjäämättä kauppakeskus vaikuttaa"

Rauman Vikkula näkee olevan vedenjakajalla. Tuleeko kauppakeskus? Milloin ja millaisena?

– Uskon, että kauppakeskus tulee joskus, mutta joutuvat vielä piirtämään suunnitelmat uudelleen. Onneksi se on jonkun muun homma, tuumaa Vikkula.

– Vääjäämättä kauppakeskus vaikuttaa. Sinne siirtyy ketjuliikkeitä ja jotkut paikalliset yrittäjät muuttavat perässä. Se on kova paikka niille, jotka nyt saavat juuri ja juuri elantonsa liikkeestään.

Kaksikymmentä vuotta vaatekauppaa pitänyt Vikkula vertaa Porin kokemuksiin.

– Iso-Karhun liikkeemme myynti putosi 20-25 prosenttia, kun Puuvilla avattiin. Muutimme myöhemmin Puuvillaan, joka porskuttaa tänään hyvin.

"Rauman keskusta uniikki kohde"

Riverin Rauman myymälää Vikkula ei ole kauppakeskukseen viemässä – mutta "koskaan ei kannata sanoa ei koskaan".

– Rauman keskusta on hieno uniikki kohde. Kaksi viime kesää sen taas osoitti. Moni kävi rakastumassa Raumaan. Hienoa, että kauppa kävi kaksi kuukautta hyvin kesällä, mutta pelkillä turisteilla ei elä. Pelin ratkaisee se miten vakioasiakkaat käyvät ostoksilla. Tarvitsemme myyntiä myös marraskuussa ja tammikuussa.

Vikkulan mielestä ainoa toimiva ratkaisu on, että keskustassa on tarpeeksi mielenkiintoisia liikkeitä.

– Yrittäjien on oltava hyvin hereillä ja seurattava mitä tapahtuu. Varmaa on vain se, että muutosvauhti kiihtyy.

"Kauppakeskus on pienehkö"

Raumalle suunnitellun Kanal-kauppakeskuksen ongelmaksi Vikkula näkee koon.

– Mittakaava on pienehkö. Ketjuliikkeet tuovat pienimmän versionsa Raumalle. Se on pelkkää matematiikkaa ja heidän kannaltaan ihan fiksua. En usko, että kauppakeskus tulee vetämään asiakkaita laajalta alueelta. Jonkin verran ehkä Raumalle jää rahaa, joka nyt kulkee Poriin tai Turkuun.

Kauppakeskuksen havainnekuvissa esitetty ulkonäkö on kirvoittanut kriittisiä kommentteja.

– Minusta Tarvontorin paikalle tarvittaisiin kävelykadun pätkä Vanhan Rauman jatkeeksi ja kymmenen liiketilaa sen varrelle. Ainakin toivoisin kauppakeskuksesta enemmän Rauman näköistä, esimerkiksi puupintaa. Kauniita ajatuksia, mutta sellaisia kuutioitahan kauppakeskukset tapaavat olla.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut