Kauppakeskushankkeen pitkittymisessä alkaa olla "vedätyksen makua", sanoo Vanha Rauma -yhdistyksen puheenjohtaja – yhdistyksellä ei ole mitään keskusta vastaan sinänsä

Tapio Nurmea hämmästyttää maailmanperintöstatuksen ja kauppakeskuksen asettaminen merkitykseltään samanarvoisiksi asioiksi.

Vanha Rauma -yhdistys ry:n puheenjohtaja Tapio Nurmea ihmetyttää Raumalle suunniteltua kauppakeskusta koskevassa keskustelussa se, että asiasta vain keskustellaan ja keskustellaan – sen sijaan, että jonkinlainen keskus olisi jo pystyssä sille varatulla tontilla.

– Samaa asiaa jankataan vuodesta toiseen. Kaikki luvathan ovat olleet kunnossa jo pitkään. Vahvasti ihmettelemme sitä, miksei lapiota ole vielä pantu maahan, Nurmi henkäisee.

Asia on puhuttanut myös Länsi-Suomen lukijoita jo vuosia. Aihe näyttää kiinnostavan edelleen, sillä kauppakeskusta koskevaan kyselyyn tuli yli 1700 tulosta, kuten kerroimme sunnuntaina.

”Oikein toteutettuna kauppakeskus piristää keskustan elämää” – Länsi-Suomen lukijoiden enemmistö toivottaa kauppakeskuksen edelleen tervetulleeksi kaupunkiin

Unescon pyyntö otettava vakavasti

Vanha Rauma -yhdistys on yksi niistä tahoista, joita kauppakeskuksen ympärillä käytävässä keskustelussa on ollut tapana pitkin matkaa kuulla. Syy on selvä: kauppakeskus on kaavoitettu maailmanperintöalueen suojavyöhykkeelle, minkä vuoksi kauppakeskuksen vaikutuksia juuri Vanhaan Raumaan on puitu pitkään ja hartaasti.

Viimeisimpänä käänteenä Unesco pyysi kesällä kauppakeskuksen vaikutuksista uutta HIA-arviota (Heritage Impact Assessment).

Unesco suomii Rauman kaupungin laatimaa raporttia ja vaatii hankkeiden jäädyttämistä toistaiseksi – Leppikorven mukaan on selvää, että kaupunki vastaa kirjelmään

Nurmi toteaa, että hänelle henkilökohtaisesti lausuntopyyntö oli jopa yllätys. Se tulisi kuitenkin ottaa vakavasti.

– Olisi aika hämmästyttävää, jos raumalaiset omalla toiminnallaan menettäisivät maailmanperintöstatuksen, jota monet muut paikkakunnat ympäri maailman kadehtivat, Nurmi pohtii.

"Samanarvoisuus" hämmästyttää

Keskustelussa asioiden mittasuhteet näyttävät myös vääristyvän. Vanhan Rauman maailmanperintöstatus ja kauppakeskuksen merkitys kaupungille näyttävät monille jopa samanarvoisilta, Nurmi sanoo.

– Kun Vanha Rauma valittiin maailmanperintökohteeksi, siitä uutisoitiin niin, että Vanha Rauma pääsi samalle listalle Egyptin pyramidien kanssa. Nyt statusta kyseenalaistetaan jonkin kauppakeskuksen vuoksi.

– Kauppakeskuksia on Suomi ja maailma pullollaan, eikä niissä ole mitään erityistä. Silti nämä asetetaan jopa rinnakkain.

Yhdistyksellä ei ole mitään keskusta vastaan

Tärkein kysymys on vielä kysymättä. Mitä mieltä Vanha Rauma -yhdistys oikeastaan on koko kauppakeskusideasta?Nurmi muistuttaa, ettei yhdistys ole missään vaiheessa vastustanut kauppakeskusta.

– Jos siinä joku alkaa kaupallista toimintaa harjoittamaan, niin tervetuloa. Yhdistyksellä ei ole mitään sitä vastaan, Nurmi linjaa.

Mittakaavaa ja ulkomuotoa yhdistys kuitenkin kyseenalaistaa. Suunnitelmissa kauppakeskus vaikuttaa yhä liian suurelta, eikä arkkitehtuurikaan ole esteettisesti sopivimmasta päästä, Nurmi näkee.

– Parhaimmillaan kyse voisi olla paikasta, joka yhdistäisi Vanhan Rauman ja kaupungin uudemmat osat tyylikkäästi. Nyt se ei ehkä ihan ole sitä.

Pitkittymisessä on "vedätyksen makua"

Jutun alussa mainittuun hämmästykseen siitä, miksei kauppakeskus sitten ole jo toiminnassa, Nurmi palaa yhä uudestaan.

Hankkeen vetäjät ovat vedonneet muun muassa koronaan, mutta Nurmen mukaan mitään ei tapahtunut ennenkään koronaa, vaikka luvat olivat jo kunnossa.

– Jos markkinavoimat toimisivat, kuten minä kuvittelen niiden toimivan, sehän olisi rakennettu jo aikoja sitten. Jos kauppakeskuksella olisi sellaista vetovoimaa, eikö se olisi tehty jo aikoja sitten?

Nurmen mukaan hankkeen pitkittymisessä on jopa "vedätyksen makua".

– Kuinka kauan tässä vielä vedätetään? Miksei mitään tapahdu?

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut