Kauppojen turvallisuusohjeita pitää noudattaa

Kaupat tekevät nyt kaikkensa luodakseen asiakkailleen ja työntekijöilleen turvallisen asiointi- ja työympäristön.

Monen elintarvikkeita myyvän kaupan oven eteen tai tuulikaappiin on ilmestynyt turvallisuusohjeita kaupassa asioivia varten.Suurin osa niistä perustuu THL:n antamiin käsihygieniaa, turvaväliä sekä yskimistä ja aivastamista koskeviin ohjeisiin.

Kaupat ovat luonnollisestikin huolissaan henkilökuntansa ja asiakkaidensa turvallisuudesta koronapandemian aikana.

– Olemme sijoittaneet turvallisuusohjeet sisääntulon yhteyteen, minkä lisäksi tarjoamme asiakkaillemme kertakäyttökäsineitä ostoskierroksen ajaksi, K-Supermarket Arenan kauppias Jari Haarala selvittää.

Torstaina Arenan kassojen eteen sekä eri puolille myymälää kiinnitettiin lattiatarrat, jotka muistuttavat tärkeistä turvaväleistä kassajonossa.

– Kassoille on tulossa myös pärskesuojat, ja kassahenkilökunta käyttää työskennellessään käsineitä. Kassahihnojen välikapuloiden poistosta olemme jo keskustelleet henkilökunnan kanssa, Haarala jatkaa.

Käsidesiä itsepalvelukassoille

K-Supermarket Arenassa on tavallisten kassojen lisäksi itsepalvelukassoja, joita Haaralan mukaan puhdistetaan säännöllisesti.

– Eräältä asiakkaalta tuli hyödyllinen vinkki, että itsepalvelukassoille olisi hyvä sijoittaa käsidesiä. Nyt olemmekin vihdoin saaneet sitä jopa myyntiin, joten asennamme pullot myös itsepalvelukassoille.

Kauppiaan mukaan asiakkaat noudattavat melko hyvin suositeltuja turvallisuusohjeita. Irtotavaraa, kuten vihanneksia ei kosketella tarpeettomasti, lisäksi monet käyttävät kaupassa käsineitä.

– Olemme myös pakanneet osan irtotuotteista, esimerkiksi paistopisteen leivonnaiset, valmiiksi 1–2 kappaleen pusseihin.

K-Supermarket Arena on varannut riskiryhmille oman asiointiajan kello 6–6.30. Haarala muistuttaa, että tuona aikana kauppaan tullaan takaovesta.

Toivomisen varaa turvavälin noudattamisessa

Osuuskauppa Keulan S-market Kehätien marketpäällikkö Miikka Koskinen kertoo, että turvavälien noudattamisessa olisi osalla asiakkaista vielä "toivomisen varaa".

– Aika ajoin esimerkiksi kassajonot tiivistyvät niin, että suositeltu vähintään metrin turvaväli kapenee. Pääasiassa asiakkaamme kuitenkin ottavat toiset kaupassa olevat huomioon, Koskinen kiittelee ja jatkaa, että Kehätien kassoille on lähiaikoina tulossa turvaväleistä muistuttavat lattiatarrat ja pärskesuojat.

Keula on saanut osaan toimipaikoistaan käsidesiä myyntiin ja asiakkaidenkin käyttöön, mutta esimerkiksi Kehätiellä käsidesiä on riittänyt toistaiseksi vain omalle henkilökunnalle.

Viime viikolla Kehätiellä luovuttiin toistaiseksi paistopisteen tuotteiden myynnistä, koska niiden menekki laski selvästi.

Keulan toimipaikoissa on varattu päivän ensimmäinen aukiolotunti riskiryhmiin kuuluville asiakkaille.

– Meillä Kehätiellä se on kello 8–9. Omaa asiointiaikaa on käytetty varsin hyvin hyödyksi. Torstaiaamunakin meillä oli vilkas ensimmäinen tunti, Koskinen toteaa.

Turvavälistä muistuttava liivi syntyi asiakkaan toiveesta

Raumalainen paitapainoyrittäjä Ari Lehti ryhtyi painamaan turvavälistä muistuttavaa huomioliiviä saatuaan asiakkaalta aiheesta vinkin.

– Googlasin netistä ja huomasin, ettei tällaista tuotetta ole vielä olemassa. Tämä taitaa olla siis Suomessa ihan uutuustuote, Lehti hehkuttaa.

Keltaisten ja pinkkien huomioliivien selkään on painettu tekstit: "Ole fiksu, pidäthän turvavälin" sekä hieman pienemmällä: "Jos näet lukea tämän, olet liian lähellä".

– Naisille ja miehille on omat mallinsa.

Lehti kertoo painavansa liivejä "tarpeen mukaan".

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut