Kaupungilta jäänyt 150 vaille työtä – uusia hommia etsitään pikavauhtia

Uimahalli on yksi Rauman palvelupisteistä, joka suljettiin koronavirusepidemian vuoksi. Kuva: arkisto/Esa Urhonen

Rauman kaupungilta on jäänyt työtä vaille noin 150 työntekijää koronavirusepidemian sulkemien palvelupisteiden vuoksi. Kiinni ovat muun muassa museot, kirjastot, uimahalli, harrastustilat, kansalaisopisto sekä urheilu- ja nuorisotilat. Myös varhaiskasvatuksessa työt vähenevät, koska päivähoitopaikkoja tarvitaan nyt vähemmän. Kouluissa työt ovat vähentyneet muilta kuin opettajilta.

Rauman kaupunginhallitus päätti tiistai-iltana yt-menettelyn käynnistämisestä tilanteesta johtuen. Linjauksena on, että ennen kuin kenenkään palkanmaksua keskeytetään tai ryhdytään lomautuksiin, selvitetään henkilön mahdollisuudet siirtyä kaupungilla johonkin muuhun työtehtävään.

Kaupunginhallitus kehottaa myös henkilöstöä pitämään vuosilomansa ja säästövapaansa pois ennen palkanmaksun keskeyttämistä tai lomautuksiin ryhtymistä. Kaupungilla on alettu suunnitella vaille työtä jääneiden uudelleen sijoittelua. Tavoitteena on, että mahdollisimman monta voidaan työllistää toiseen tehtävään.

Apuna on henkilöstöpankki, jossa työtehtävät ja työtä vailla olevat työntekijät kohtaavat. Toimialoille on annettu vs. kaupunginjohtaja Tomi Suvannon määräyksellä tehtäväksi kartoittaa kaikki ne työkohteet ja työtehtävät, joihin voidaan siirtää lomautusuhan alla olevia tai ilman työtehtävää jääneitä kaupungin työntekijöitä. Kartoitus tehdään pikavauhtia eli torstaihin kello 13 mennessä.

Suvanto uskoo, että töitä löytyy, mutta epäselvää onko, löytyykö niitä riittävästi ja kohtaavatko ihmisten osaaminen ja työtehtävät. Henkilöstöpankkiin voidaankin Suvannon mukaan ilmoittaa sellaisia töitä, jotka on jätetty odottamaan työvoiman puutteessa tai aikaistaa sellaisia töitä, joita on vasta suunniteltu.

– Ylimääräisiä käsiä voidaan tarvita myös esimerkiksi ikäihmisten auttamisessa, alueiden ja pihojen siistimisessä tai erilaisissa kunnossapidon tehtävissä, Suvanto toteaa kaupungin tiedotteessa.