Kaupungin kolmikerroksiseen vuokrataloon asennetaan hissit, jotta asukkaat saisivat asua kotona pidempään

Kaupungin vuokra-asuntojen käyttöaste halutaan pitää korkeana. Hissiurakassa suunnittelu on ensiarvoisen tärkeää, muistuttaa valvoja.

Vielä 1970-luvulla kerrostaloon ei ollut pakko rakentaa hissiä, jos kerroksia ei ollut enempää kuin kolme. Niinpä tuon aikakauden elementtikerrostalot ovat usein kolmikerroksisia, koska hissittömyys tarkoitti selvää rahansäästöä.

Hissiä ei ole myöskään ollut vuonna 1973 rakennetussa, Lensunkalliontiellä sijaitsevassa Rauman kaupungin vuokrakerrostalossa – vaan kohtapa on.

Kiinteistöyhtiö Paranvaha Oy, jossa kaupungin lisäksi omistajina ovat pienellä osuudella Rauman seurakunta sekä Satakunnan sairaanhoitopiiri, päätti nimittäin rakennuttaa talon kahteen rappuun kokonaan uudet ulkopuoliset hissikuilut.

– Asunnot halutaan pitää houkuttelevina ja vuokra-aste korkeana. Lisäksi hissi mahdollistaa sen, että asukkaat voivat asua omissa kodeissaan entistä pidempään, perustelee ratkaisua tekninen isännöitsijä Ismo Timonen Rauman kaupungilta.

ARA:lta avustusta

Kokonaisuudessaan kahden kolmikerroksisen hissin rakennusurakka tulee kustantamaan taloyhtiölle noin 640 000 euroa.

Lisäksi hanke on saanut myönteisen päätöksen valtion Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n myöntämästä hissiavustuksesta, joka kattaa enintään 45 prosenttia toteutuneista kustannuksista – tässä tapauksessa noin 280 000 euroa.

Timonen huomauttaa, että vaikka kyseessä on niin sanottu kaupungin vuokrakerrostalo, ei remonttia tehdä veronmaksajien rahoilla.

– Kiinteistöyhtiö on oma, itsenäinen yrityksensä, jonka toiminta pyörii vuokratuloilla, Timonen selittää.

Asukkaat saattavat olla huolissaan: eikö tällainen investointi korota vuokratasoa? Timosen mukaan huoli on turha.

– Kiinteistöyhtiön sisällä on olemassa korjausvaraa. Korotuspainetta ei tämän myötä tule.

Viitisen kuukautta menee

Urakka aloitettiin maaliskuun alussa, ja valmista pitäisi Timosen mukaan olla heinäkuun lopulla. Urakoitsijana toimii Porin Korjausrakennus Oy, ja hissit toimittaa Schindler Oy.

– Hisseillä on nykyisillä rakennusmarkkinoilla aika pitkät toimitusajat, tietää urakkaa valvova Ville Varjo.

Valvoja: Suunnittelu syytä hoitaa huolella

Lensunkalliontie 8:n hissiprojektiin valvojaksi pestattu yksityisyrittäjä Ville Varjo toteaa, että hissin asentamista pohditaan varmasti monissa kerrostaloyhtiöissä ympäri Suomen.

– Laajassa mittakaavassa ajateltuna sillä on varmaankin tekemistä väestön ikääntymisen kanssa, Varjo pohtii.

Jokainen talo on Varjon mukaan erilainen sen suhteen, millä tavalla hissi voidaan siihen rakentaa.

Esimerkiksi tässä jutussa kuvatussa talossa asennus oli pakko tehdä rakentamalla hissikuilut talon ulkopuolelle tilanpuutteen vuoksi. Jossain muussa talossa kuilu saatetaan pystyä rakentamaan talon keskelle. Ja niin edelleen.

Tämän vuoksi suunnittelu pitäisi pyrkiä tekemään mahdollisimman huolellisesti, Varjo painottaa.

– Suunnittelijan kanssa pitäisi selvittää, mikä olisi juuri sille talolle järkevin tapa. Samalla tulee pidettyä huoli siitä, että määräyksiä noudatetaan, jotta on mahdollista saada ARA:lta tukea, Varjo vinkkaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut