Kaupungin vuokrakiistaa käräjöitiin keskiviikkona: katselmuksessa tutustuttiin vettä valuviin seiniin ja haisevaan huoneeseen

Katselmuksen perusteella ei ole epäselvää, etteikö tiloissa ongelmia olisi. Oikeuden tehtävänä on ratkoa, kenen vastuulla niiden hoitaminen on ja onko vuokria maksettu sopivasti vai liian vähän.

Rauman kaupungin ja Puteus-Yhtiöt Oy:n väliseen vuokrariitaan ei ole löytynyt sopua, vaan asiaa jouduttiin puimaan keskiviikkona Satakunnan käräjäoikeudessa asti. Oikeudenkäynti alkoi aamuyhdeksältä Rauman virastotalolla. Pääkäsittelyn aluksi käräjäoikeus sekä asianosaiset siirtyivät katselmukselle Kiinteistö Oy Rauman Kaivopuistoon, jota riita koskee.

Poikkeuksellista oli, että katselmuksen yhteydessä kuultiin myös kolmea todistajaa, kun yleensä todistelu tapahtuu käräjäoikeuden istuntosalissa. Länsi-Suomi seurasi oikeudenkäyntiä aamusta iltapäivään asti. 

Katselmus kertoi karua kieltä

Haasteissa ja kaupungin niihin antamissa vastauksissa on puitu laajasti tilojen kuntoa, remontointeja sekä sitä, kenen vastuulla tilojen kunto on.

Katselmus ja todistajien lausunnot kertoivatkin karua kieltään siitä, missä kunnossa tilat tällä hetkellä ovat. Esimerkiksi Toimelan tiloissa oikeus ja asianosaiset pääsivät omin silmin todistamaan, miten vesi on valunut monin paikoin seinistä sisään.

Moni keväällä 2018 valkoiseksi viimeistelty pinta on muuttunut vuotojen takia ruskeaksi.

Todistajina kuultiin Puteus-Yhtiöt Oy:n kutsumina kaupungin työntekijöitä, jotka työskentelevät kyseisissä tiloissa esimiesasemissa.

Juttu jatkuu faktalaatikon jälkeen.

Tästä on kyse: yksi kanne vuokrien kohtuullistamisesta ja toinen vahingonkorvauksista

Rauman kaupungin ja Puteus-Yhtiöt Oy:n välisessä riidassa on kyse Sinkokadun ja Syväraumankadun kulmassa sijaitsevasta Kiinteistö Oy Rauman Kaivopuiston kiinteistöstä.

Kiinteistöyhtiön omistaa miltei täysimääräisesti Puteus-Yhtiöt Oy.

Kaupunki vuokraa kiinteistöstä skeittihallin, tukitalo Merituulen, työtoimintakeskus Pookin, nuorten työpajan sekä toimintakeskus Toimelan tiloja.

Oikeudessa käsiteltävänä on kaksi eri kannetta, joista ensimmäisessä Puteus-Yhtiöt Oy vaatii vuokrien kohtuullistamista takautuvasti ja toisessa taas vahingonkorvauksia tilojen sopimuksenvastaisesta käytöstä.

Yhteenlaskettuna kanteissa vaaditut korvaussummat nousevat satoihin tuhansiin euroihin.

Yhtiö ja kaupunki ovat pyrkineet löytämään sopua asiassa neuvotteluteitse, mutta se ei ole onnistunut.

Länsi-Suomi on uutisoinut asiasta matkan varrella useasti sen tultua vireille viime lokakuussa (katso linkatut jutut tämän jutun lopussa).

Toimelassa ongelmia jo alusta alkaen

Yksi todistaja kertoi, että ongelmat Toimelassa alkoivat jo syksyllä 2018 remontin valmistuttua saman vuoden toukokuussa.

Tiloissa on todistajan mukaan viime viikolla tehty porauksia seiniin, lattiaan ja kattoon näytteiden ottamiseksi. Ne tutkitaan mahdollisten terveyshaittojen varalta.

Toimelan tapauksessa huomionarvoista on, että tilojen remontin piti alun perin valmistua syyskuussa 2016, mutta se viivästyi aina toukokuuhun 2018 asti.

Todistajan käsityksen mukaan remontin viivästymiseen johtivat Puteus-Yhtiöt Oy:n maksuvaikeudet, kun taas yhtiö syyttää viivästyksistä kaupungin vaatimia lukuisia muutoksia.

Märkiä villoja pois, vettä ylhäältä ja alhaalta

Työtoimintakeskus Pookissa toimiva todistaja taas kertoi esimerkiksi lämpötilaongelmista: vaatetusta tarvitsee tietyissä tiloissa lisätä jo näin syyskuussa.

Yläkerrassa sijaitsevassa varastotilassa, jossa ei ole puoleentoista vuoteen järjestetty toimintaa, on poistettu seinistä märkiä villoja.

Pajatiloihin valuu vettä todistajan mukaan niin katosta kuin ison nosto-oven altakin. Kyseisiä paikkoja esiteltiin myös katselmuksessa.

Pelastussuunnitelmassa ei mainintaa iltakäytöstä

Lisäksi kaupungin ja vuokranantajan välillä on ollut erimielisyyttä tilojen iltakäytöstä. Nuorten työpajan tiloissa on ollut kansalaisopiston kursseja joinakin iltoina viikossa. Kanteen nostaneen Puteus-Yhtiöiden mukaan tästä ei ole vuokrasopimuksessa sovittu.

Yhtiötä edustava asianajaja viittasi todistajakuulemisessa nuorten työpajan pelastussuunnitelmaan, jossa ei yhtiön mukaan ole mainittu iltakäyttöä lainkaan.

Kaupunki sekä todistaja vetosivat siihen, että pelastussuunnitelma on laadittu vuonna 2017, jolloin iltakäyttöä ei vielä juurikaan ollut.

Nuorten työpajassa työskentelevä todistaja kertoi myös huoneesta, joka suljettiin kokonaan käytöltä sen jälkeen, kun sinne ilmestyi pistävä maakellarimainen haju. Todistajan mukaan se tarttui kaikkiin tavaroihinkin.

Tuomio vasta lokakuun puolella

Rauman kaupunki kiistää kaikki väitteet vuokrasopimusten rikkomisesta perusteettomina.

Kaupunki kertoo investoineensa tiloihin yli 1,6 miljoonaa euroa ja että se on huomioitu vuokrasopimuksissa.

Esimerkiksi Toimelan remonttia koskevassa sopimuksessa on sovittu kustannusjaosta niin, että vuokranantajan vastuulla on yksi kolmasosa kuluista ja vuokralaisen eli kaupungin vastuulla kaksi kolmasosaa.

Käräjäoikeus antaa asiassa ratkaisunsa kansliapäätöksenä 14. lokakuuta. Länsi-Suomi uutisoi ratkaisusta sen tultua julkiseksi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut