Kaupungin vuokrariidassa käänne – mahdollisesti uusi etenemistie

Ratkaisua haetaan vuokrasopimusten uusimisen kautta käräjäoikeuden istunnon lähestyessä.

| Päivitetty

Rauman kaupungin ja Puteus-Yhtiöt Oy:n välisessä vuokrakiistassa on kenties edessä kokonaan uusi käänne. On mahdollista, että asiassa haetaan sopua vielä ennen tulevaa käräjäoikeuskäsittelyä.

Sovun hakeminen tapahtuisi vuokrasopimusten kokonaisvaltaisen uudistamisen kautta. Asia on kaupunginhallituksen käsittelyssä ensi viikolla.

Esityksenä on, että kaupungin ja Puteus-Yhtiöiden kesken käynnistetään uudet vuokrasopimusneuvottelut.

Vuokranantaja: Liian alhainen vuokrataso

Vuokrariidan kohteena ovat Kiinteistö Oy Rauman Kaivopuiston tilat, joissa kaupunki toimii vuokralaisena ja Puteus-Yhtiöt vuokranantajana. Tiloihin kuuluvat skeittihalli, toimintakeskus Toimela sekä työtoimintakeskus Pooki ja tukitalo Merituuli.

Kiistaa on molempiin suuntiin. Puteus hakee kaupungilta vuokratason korotusta sekä vahingonkorvausta vuokraamiensa tilojen sopimuksenvastaisesta käytöstä. Yhtiö pitää kaupungin maksamaa vuokratasoa kohtuuttoman alhaisena ja on kanteella hakenut oikeudelta päätöstä vuokrien korottamiseksi nykyistä kohtuullisemmalle tasolle.

Etenee käräjillä kohta istuntoon

Puteuksen käräjäoikeuteen jättämä vahingonkorvaushakemus on puolestaan 150 000 euron arvoinen. Se liittyy siihen, että tiettyjä nuorten työpajan tiloja on käytetty myös Rauman kansalaisopiston kurssien pitopaikkana ilman, että asiasta on vuokrasopimuksessa sovittu.

Toisaalta kaupunki hakee Puteukselta maksamiensa ennakkovuokrien palautusta vajaan 140 000 euron arvosta.

Sanomalehti Länsi-Suomessa vuokrariidasta on uutisoitu 11.10.2019 kanteen nostamisen myötä sekä 30.6.2020 käräjäoikeuden valmisteluistunnon myötä. Katso linkit alkuperäisiin juttuihin tämän jutun alta.

Kiistan sopimisella alkaa nyt olla kiire, sillä asia etenee käräjäoikeuden varsinaiseen istuntoon 16. syyskuuta. Osapuolet ovat pyrkineet neuvotteluratkaisuun vielä oikeuskiistan aikanakin.

Ennakkovuokrat tulisi palauttaa

Kaupunginhallitus saa eteensä tilapalvelujohtaja Olli-Pekka Kumpulan laatiman tekstin, jonka mukaan järkevänä pidetään vielä selvittää sovinnon mahdollisuutta neuvottelemalla kokonaan uudet vuokrasopimukset.

Sopimusneuvottelujen reunaehdoksi kaupungin puolelta on hahmoteltu muun muassa, että ennakkovuokrat on palautettava viipymättä. Lisäksi evästetään, että vuokranantaja lunastaa tietyt kaupungin maksamat investoinnit ja näistä sovitaan uudet pääomavuokrat, jotta investointien jäljellä oleva arvo maksetaan vuokrina.

Lisäksi väläytetään kuntoutusyksikön tilan myymistä takaisin vuokranantajalle sekä pidetään mahdollisena, että uusissa vuokrasopimuksissa vuokria voidaan korottaa kunnossapidollisista syistä.

Esityksenä on, että kaupunginhallitus oikeuttaa teknisen toimialan ja tilapalvelut käynnistämään uudet vuokrasopimusneuvottelut. Neuvotteluissa syntynyt sopimus hyväksytettäisiin vielä erikseen kaupunginhallituksella.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut