Turun yliopiston säästökuuri saattaa uhata myös Rauman kampusta – Kaupunginhallituksen puheenjohtaja: "Nyt neuvotellaan, kuinka OKL:n kustannustaakkaa voisi jakaa"

Turun yliopiston säästötoimenpiteet laittavat syyniin myös Rauman etäkampuksen aseman.

| Päivitetty

Rauman opettajankoulutuslaitos on tarkastelun alla Turun yliopiston säästöohjelmassa. Kaupungilla on vahva tahto säilyttää OKL Raumalla.

Turun Sanomat uutisoi tiistaina Turun yliopiston aloittavan säästöohjelman taloutensa tasapainottamiseksi.

Tarkasteluun otetaan myös Rauman ja Porin etäkampusten asema. Turun yliopistolla on Raumalla opettajankoulutuslaitos.

Turun yliopiston hallitus hyväksyi talouden tasapainotusohjelman perjantaina. Tarkoitus on supistaa vajetta ensi vuonna 1,5–2 miljoonaa euroa ja vuoteen 2028 mennessä 15 miljoonaa euroa.

Syynä kiristyksiin on energian hinnan nousu ja sen myötä kiinteistöjen ylläpidon kallistuminen.

Ei vielä päätöksiä

Turun yliopiston rehtori Jukka Kola kertoi lehdelle, että tilanteen syntyyn ovat vaikuttaneet pitkän aikavälin tekijät. Yliopiston perusrahoitusta on supistettu vuodesta 2015 ja sijoitustoiminta on ollut tappiollista.

Rauman etäkampusta koskevia päätöksiä ei ole vielä tehty.

– Olemme nyt aloittamassa talouden tasapainottamisohjelman valmistelua. Mitään muuta ei siis vielä ole päätetty, kuin että aloitamme valmistelun. Talouden tasapainottamisohjelmassa etsimme sekä uusia tulolähteitä että kustannussäästöjä, Kola kertoo Länsi-Suomelle sähköpostitse.

Neuvotteluja jo käyty Raumalla

Rauman kaupungille tieto Turun yliopiston säästötoimenpiteistä ei tullut yllätyksenä.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Kalle Leppikorven mukaan neuvotteluja Rauman kampuksen tilanteesta on käyty ja tullaan käymään jatkossakin.

Vahva tahto on, että opettajankoulutuslaitos säilyisi Raumalla.

– Tiede ja tutkimus ovat kaupungin kärkihankkeita ja keskeisessä asemassa kaupungin vetovoimatekijöitä, Leppikorpi sanoi Länsi-Suomelle.

Kustannusten jakamista

Leppikorpi huomauttaa, että keskusteluissa on sama logiikka kuin Seminaarinmäen kaavamuutoksessakin.

Tällä Leppikorpi viittaa keväisiin kiinteistökauppoihin. Rauman kaupunki osti Suomen Yliopistokiinteistöiltä kolme 1800-luvun arvorakennusta tontteineen yhteishintaan 708 000 euroa. Rauma halusi näin pienentää Turun yliopiston kustannuksia ja turvata OKL:n jatko Raumalla.

Leppikorpi totesi tuolloin, ettei ostopäätöksellä voida taata OKL:n säilymistä, mutta yliopiston suunnalta on ilmaistu halua kehittää Raumaa (LS 25.5.).

Tästä hyvä esimerkki on Pikku-Norssi, jonka Leppikorpi nostaa nyt myös esiin.

– Lähtökohta on se, että kustannusten pitää laskea ja sitä haetaan tilojen käytöstä. Tässä nyt neuvotellaan, kuinka Rauman kaupunki voisi olla tätä kustannustaakkaa jakamassa, Leppikorpi sanoo.

Rauman opettajankoulutuslaitokselta ei haluttu kommentoida.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut