Kaupunginjohtajalta jää Raumalle paljon kaivattavaa – "Isolla lämmöllä kannan mukanani tätä matkaa, joka jäi liian lyhyeksi"

Vanha Rauma, Lukko ja kaupungintalon väki ovat asioita, joita Johanna Luukkonen uskoo tulevansa kaipaamaan.

Lukon maskotti Eetu-kettu on kaveri, joka lähtee Johanna Luukkosen mukaan, kun hän vaihtaa Rauman kaupunginjohtajan viran Hyvinkään kaupunginjohtajan virkaan. Kuva: Juha Sinisalo

Viime kesän korvalla kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen pakkasi tavaransa ja myi talonsa Laitilassa. Raumalta hän osti uuden kodin ja asettui johtamaan merikaupunkia.

Nyt edessä on jälleen muutto.

Rauma jää taakse, sillä työ Hyvinkäällä Luukkosen vanhan kotikaupungin kaupunginjohtajana odottaa.

– Isoja muutoksia tässä on tulossa. Monessa asiassa haluan olla uudistumiskykyinen ja katsoa eteenpäin, mutta siinä olen äärimmäisen konservatiivinen, että kaupunginjohtajan kuuluu asua johtamassaan kaupungissa, Luukkonen sanoo.

Ura Rauman kaupunginjohtajana jää lopulta vain vajaan vuoden mittaiseksi. Luukkonen vakuuttaa, että hän vie paljon mukanaan lähtiessään Raumalta.

– Isolla lämmöllä kannan mukanani tätä matkaa, joka jäi liian lyhyeksi. Raumalta otan opiksi esimerkiksi sen, että kaupunki on ollut etunojassa telakan ja sataman kanssa ja päättänyt itse tehdä oman elinvoimansa, mikä ei ole ollut ihan riskitöntä.

Monta asiaa jää kesken

Paljon asioita jää Luukkosen mukaan myös kesken, kun virkaura Raumalla päättyy.

– Kauppakeskus on ilmeinen, sitä pitää edistää, kun korona vain väistyy. Telakka ja satama. Konserniyhtiöt tarvitsevat vuoropuhelua emon kanssa. Kesken tulee ikuisesti olemaan elinkeinojen kehittäminen ja asukkaiden palveluverkko. Sen pitää olla riittävän hyvä, mutta siellä ei saa olla ilmaa.

Kesken jäi Luukkosen mukaan myös tavoite luontoliikunnan ylös nostamiseksi Raumalla. Sitä tulisi Luukkosen mielestä tuoda entistä enemmän esille ja panostaa luontoliikuntaverkoston rakentamiseen.

– Siitä Rauma hyötyisi hyvinvoinnin näkökulmasta. Esimerkiksi maastopyöräilyyn on huikeat olosuhteet, mutta paikkakuntaa ei myydä maastopyöräilymatkailulla.

Lukon syke sai faniksi

Raumalta löytyy myös paljon asioita, joita Luukkonen sanoo tulevansa kaipaamaan.

– Tämä on oikein hieno kaupunki. Vanhaa Rauma ihmettelen joka päivä ja sitä varmasti jään kaipaamaan.

Työhuoneestaan Rauman kaupungintalolta Luukkonen ottaa mukaansa Lukko-pehmolelun eli Eetu-ketun.

– Lukkoa jään kaipaamaan ja tulen olemaan ikuinen fani. Arvostan Lukko-perheen yhteisöllisyyttä ja tapaa toimia. Se syke on huikea.

Lisäksi Luukkonen kertoo jäävänsä varmasti kaipaamaan työyhteisöä Rauman kaupungintalolla.

– Kyynel on jo tirahtanut. Kaupungintalon sisällä on upeaa porukkaa, oikeita helmiä. Työntekijät ovat aina olleet kauhean merkityksellisiä minulle.

Tuleva kesä on ajankohta, jolloin kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen jättää työhuoneensa Rauman kaupungintalolla ja vaihtaa Hyvinkäälle. Kaupungeissa on Luukkosen mielestä paljon samaa, sillä ne ovat samankokoisia, elinvoimaisia ja rakentuneet tehdastyön pohjalle. Historia on erottava tekijä.

Työote pysyy ennallaan

Raumalla Luukkonen on opittu tuntemaan elinkeinolähtöisenä ja -myönteisenä kaupunginjohtajana.

– Profiili pysyy samanlaisena eli työote ei muutu, mutta yritykset tarpeineen voivat olla erilaisia kuin täällä. Elinkeino on koko ajan työpöydällä, on se sitten pieni tai iso kaupunki. Jos ei ole työpaikkoja, ei ole asukkaita.

Liikenne ja logistiikka ovat Luukkosen mukaan tärkeitä myös Hyvinkäällä, vaikka moottoritie jo onkin. Samoin kaavoitus on aina läsnä.

– Sykli on ehkä nopeampaa ja Hyvinkäällä rakennetaan voimakkaammin. Kilpailu radanvarsikuntien kesken on kovaa ja se tuo mukanaan nopeuden.

Myös nuorisopolitiikkaa pitää tehdä, jotta paikkakunnalle on hyvä palata, muistuttaa Hyvinkään kasvatti Luukkonen.

– Olen elävä esimerkki sydämen palosta. Olen kiitollinen lapsuudesta ja nuoruudesta Hyvinkäällä ja se painoi riittävästi. Kun ihmiset ovat kiitollisia elinolosuhteistaan, halutaan palata sinne, missä on hyvä olla.

Rauman vahvuus on sisäsyntyistä

Raumassa ja Hyvinkäässä on Luukkosen mielestä toisaalta samankaltaisuuksia, toisaalta eroavaisuuksia. Kaupunkien kokoluokka on sama, elämä on sujuvaa ja kaupungit ovat rakentuneet tehdastyön pohjalle.

– Molemmat ovat elinvoimaisia kaupunkeja, mutta molemmilla on taloudessa haasteita. Olisi herkullista käydä vuoropuhelua puolin ja toisin, miten samat asiat näyttävät erilaisilta ja erilaiset asiat samanlaisilta.

Isoin ero piilee kaupunkien historiassa, joka Raumalla on Luukkosen mielestä suorastaan käsin kosketeltavissa. Hyvinkää on

Raumaan verrattuna nuori, Suomen teollistumisen myötä rakentunut kaupunki, jonne ihmiset ovat muuttaneet muualta.

– Raumalla vahvuus tulee sisältä, Hyvinkäällä vahvuus on ulkoa tulevaa.

Uuteen työhön elokuussa

Johanna Luukkosen lähtö Hyvinkäälle varmistui maanantaina.

Hyvinkään kaupunginvaltuusto valitsi hänet yksimielisesti kaupunginjohtajan virkaan.

Valinta Hyvinkään kaupunginjohtajaksi saa lainvoimaisuuden kesäkuun alussa.

Tämän jälkeen Luukkonen irtisanoutuu Rauman kaupunginjohtajan virasta.

Rauman Luukkonen jättää näillä näkymin tulevan kesän alkupuoliskolla.

Irtisanoutumisaika on 3 kuukautta, mutta toisaalta lomia on pitämättä.

– Elokuun alussa voisin aloittaa Hyvinkäällä, mutta se päivä on vielä sopimatta.

Seuraajalleen eli tulevalle Rauman kaupunginjohtajalle Luukkonen jakaa evääksi vasta muutamia sanoja.

– Elinkeinosta pitää pitää huolta ja työntekijöistä myös. Molempia pitää hoivata.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut