Kaupunginjohtajan mielestä Raumalla on eräs vahva valtti, jota on selvästi alihyödynnetty

Jotain puuttuu, mutta kuka sen toteuttaisi? Kaupunki itse ei Esko Poikelan mukaan rakenna huveja, mutta voi auttaa kyllä.

Rauma on merikaupunki, mutta missä se näkyy? Rauman kaupunginjohtaja Esko Poikelan mielestä Raumalla on meressä hyödyntämätöntä kapasiteettia. Esimerkiksi telakan ja taustalla avautuvan sataman aitojen sisälle ei yleisö pääse näkemään.

Raumalla on kaupunginjohtaja Esko Poikelan mielestä kolme vahvaa valttia: Vanha Rauma, Rauman Lukko ja meri. Lisäksi on yksi ongelma. Meri on Poikelan mielestä selvästi alihyödynnetty voimavara merikaupungissa.

Poikela onkin pohtinut, että merta pitäisi tuoda entistä enemmän esiin.

– Meren merkitys on Raumalle hyvin keskeinen, mutta hyödyntämätöntä kapasiteettia on silti. Rauma ja meri eivät nouse brändimielessä riittävästi esille. Ei, vaikka kuinka ihmiset tietävät, että Rauma on merikaupunki.

Yksi Rauman ääneenlausutuista tavoitteista on saada kaupunkiin lapsiperheille suunnattu vetonaulakohde. Se voisi Poikelan mielestä kytkeytyä mereen, ja se voisi tuoda kaivattua ympärivuotista matkailijavirtaa.

– Mikä on se Rauman vierailukeskus? Meillä on runsaasti hienoja kohteita, kuten Kylmäpihlaja, mutta saariston ongelma on sen saavutettavuus. Saarikohteet harvoin keräävät massoja. Pitäisi löytää sellaisia syitä, että tänne tullaan muulloinkin kuin heinäkuussa. Jossain vaiheessa täytyy päästä tuolta jonnekin sisälle, Poikela nyökkää ulos sateiseen marraskuuhun.

Muualla on osattu

Poikela poimii lukuisia esimerkkejä siitä, miten muualla on onnistuttu luomaan vetovoimakohteita. Esimerkki läheltä on Olkiluodon vierailukeskus Eurajoella, joka on valtavan suosittu.

Toisaalta Itämeren toiselta rannalta löytyy Tallinnan Lennusadam, joka on mukaansatempaavista näyttelyistään tunnettu merimuseo.

– Ehkä jotain siltä väliltä. Tarinallisuutta, ainutlaatuisia elämyksiä. Tuontyylisiä ideoita, Poikela ideoi.

Kolmantena hän nostaa esiin Meyerin telakan vierailijakohteen Saksan Papenburgissa. Raumallakin on telakka ja satama, ja ainakin nämä pitäisi myös Poikelan mielestä saada näkyville enemmän.

– Jonkun Legolandian saaminen tänne voi olla vaikeaa, mutta mikä on se juttu, mikä on riittävän aito ja mikä soveltuisi tänne? Kyllä se tuolta suunnasta löytyy, Poikela nyökkää taakseen kohti telakkaa ja satamaa.

Vielä ei yhteyksiä

Tarkoituksena on Poikelan mukaan käynnistää ensi vuoden aikana keskustelut paikallisten toimijoiden ja yritysten, kuten telakan, kanssa siitä miten merenkulkua ja laivanrakennusta voisi tuoda enemmän esille.

– Nyt ei kukaan näe, mitä tapahtuu aitojen sisäpuolella.

Poikela varoo kuitenkin visusti tuomasta liikaa Rauman kaupungin roolia esiin. Sellaista lupausta ei heru, että kaupunki olisi vetonaulakohteen toteuttaja.

– Perusinfra ja mahdollisuuksien etsintä tulevat kyseeseen, mutta mahdollisen hankkeen tulisi ehdottomasti olla markkinavetoinen. Kaupunki voi olla hyvä kumppani ja hyvä löytämään muitakin kumppaneita.

– Ei tällaisia asioita voi laittaa veronmaksajien kontolle. Kaupungin rooli alkuvaiheessa voi olla merkittäväkin, mutta ei kaupunki ala itse mitään Muumimaailmaa tekemään. Jos joku haluaa vastaavantyyppisen rakentaa, emme pane vastaan. Hyvin vähän on yhteydenottoja tullut.

Kaupunki on itse panostanut asiaan luomalla Merikaupunki Rauma -ilmeen logoineen. Ensimmäisiä tuotteita on jo tuotu markkinoille.

Onkimalla elämys

Yhden ison vetonaulakohteen ohella tarvitaan Poikelan mielestä monta kivijalkaa, jolla merellisyys lepää. Hän tuo esiin muun muassa veneilijöiden matkailupotentiaalin.

– Aika monet veneilijät kaipaavat aina uusia kohteita. Ei tänne ole sen vaikeampaa tulla kuin Maarianhaminaankaan, joten miksei sitten tänne? Rauma on kuitenkin suurempi ja vanhempi kaupunki kuin Maarianhamina.

Poikela puhuu pitkään myös elämyksellisyydestä. Se voi tarkoittaa tarinoita ja osallistumista tai pientäkin ylimaallista kokemusta.

– Toiselle se voi olla sitä, että pääsee käymään ongella ja saa kalan. Uimapaikat, laiturit, niistä syntyvät ne elämykset.

Esimerkiksi Uudessakaupungissa on onnistuttu tuomaan merellisyyttä kaupungin keskustaan Pakkahuoneen ympäristössä.

– Meillä ei ole sellaisia fasiliteetteja. Otanlahdessa, Fåfängassa ja Syväraumanlahdella on kehittämispotentiaalia. Olen tyytyväisyydellä seurannut, kuinka entisen Löylymestarin tilalle suunitellaan hienoa kohdetta. Se on varmasti piristysruiske sille kulmalle, ja sitä ovat ihmiset odottaneet.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut