Kaupunki ja urakoitsijat keskustelevat "pyöreässä pöydässä", kun laki tuo muutoksia jätteenkuljetuksiin

Uusi jätelaki edellyttää markkinavuoropuhelua. Raumalla ensimmäinen sellainen koskee pakkausjätteen kuljetusta.

Kiinteistökohtainen pakkausjätteen keräysvelvoite koskee vähintään viiden asunnon kiinteistöjä. Teinitiellä asennettiin perjantaina lajitteluun opastavia kylttejä.

Uusi jätelaki tuo kaupungin jätehuollon ja jätteenkuljetusurakoitsijat kirjaimellisesti saman pöydän ääreen.

Laki on heinäkuun alusta saakka edellyttänyt jätteenkuljetukseen liittyvistä hankinnoista niin sanottua markkinavuoropuhelua. Sillä tarkoitetaan keskustelua ja tiedonvaihtoa, joka takaa mahdollisimman tarkoituksenmukaisen tarjouskilpailun kaikille osapuolille.

Raumalla ensimmäinen markkinavuoropuhelu alkaa kahden viikon kuluttua.

– Olemme aiemminkin keskustelleet urakoitsijoiden kanssa asioista, jotka olisi hyvä ottaa huomioon tarjouskilpailuissa, kertoo Rauman seudun jätehuoltolaitoksen käyttöpäällikkö Tarja Sillanpää.

– Mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun urakoitsijat erityisesti kutsutaan tilaisuuteen. Lisäksi laki edellyttää keskustelun dokumentointia.

Kuljetusvastuu vaihtuu

Ensimmäinen markkinavuoropuhelu koskee pakkausjätettä.

Laki toi heinäkuun alussa velvoitteen metalli-, lasi-, muovi- ja kartonkipakkausten erilliskeräyksestä kaikille vähintään viiden asunnon kiinteistöille.

Raumalla uusien jätehuoltomääräysten mukanaan tuoma velvoite astui kuitenkin voimaan jo kesäkuussa.

Astioihin kerääntyvän jätteen kuljetuksen kohdalla muutos tapahtuu sen sijaan ensi kesänä.

Polttokelpoisessa sama tapa

Vastuu kiinteistökohtaisten pakkausjätteen kuljetuksesta siirtyy vajaan vuoden kuluttua kunnan vastuulle, kun vielä tällä hetkellä jokainen kiinteistö voi valita ja halutessaan kilpailuttaa tyhjennyksen ja kuljetuksen itse.

Kunta toisin sanoen kilpailuttaa kuljetuksen tavallaan kaikkien niiden puolesta, joita velvoite koskee.

Tämä on varsinkin jätteenkuljetusyrityksille iso muutos. Lisäksi se vaikuttaa jossain määrin myös niihin kiinteistöihin, joilla on tällä hetkellä itse hankittu sopimus erilliskerätyn pakkausjätteen kuljetuksesta.

Toisaalta samanlainen järjestelmä on Raumalla ollut käytössä jo aiemmin polttokelpoisen jätteen kohdalla.

Rauman koko on haaste

Uusi jätelaki sai valmistelun aikana paljon kritiikkiä nimenomaan jättealan yrityksiltä. Pelkoina oli muun muassa pienten yritysten jääminen kuntatasoisissa kilpailutuksissa isompien jalkoihin.

Markkinavuoropuhelun on tarkoitus pienentää tähän liittyviä huolia ja riskejä. Kuntien on muun muassa pyrittävä pilkkomaan urakoita niin, että mahdollisimman monilla on mahdollisuus osallistua tarjouskilpailuun.

Sillanpään mukaan tähän pyritään Raumallakin, mutta näin pienessä kaupungissa se ei ole helppoa.

– Alueelliset pilkkomiset eivät ole urakoitsijoillekaan edullisia. Tyhjennysalueen pitää olla niin iso, että kannattaa esimerkiksi hankkia kalustoa, hän selittää.

Pilkkomiseen pyritään

Sillanpää pitää mahdollisena, että Raumalla pilkotaan kilpailutuksessa alueiden sijaan jätejakeita eli eri pakkaustyyppejä.

Toisin sanoen esimerkiksi kartonki- ja muovipakkausten kuljetukset saattavat mennä samalla alueella eri yrityksille. Se lisää kuitenkin liikennettä ja voi sulkea pois osan nykyaikaisesta tekniikasta.

– Joku saattaa tulevaisuudessa tarjota monilokeroastioita ja niiden tyhjennyksiä.

Niin sanotuissa monilokeroastioissa on erilliset lokerot erilaisille jätejakeille. Koko astia tyhjennetään kerralla, ja siihen tarkoitetussa autossa jakeet myös pysyvät erillään.

Ei veristä kilpailua

Kunnan vastuulle tuleva pakkausjätteen kuljetus ja siihen liittyvä kilpailutus onkin varsin monitahoinen paketti.

– Kyllä tässä luovimista on, Sillanpää myöntää.

Kunnat ja yritykset ovat kiistelleet jätteenkuljetusten vastuista Suomessa pitkään, mutta laki laittoi sille ainakin jonkinlaisen pisteen.

Sillanpään mukaan keskusteluyhteys Raumalla on pääosin hyvä, eikä yritysten välilläkään ei ole niin veristä kilpailua kuin joissakin muissa kunnissa. Niinpä hän odottaa asiallista markkinavuoropuhelua.

– Varmaan joku on muutoksesta harmissaankin.  Mutta toivotaan, että saadaan tarjouspyynnöistä sellaisia, että kaikilla on mahdollisuus tarjota, hän summaa.

"Kompostointi-ilmoitus aiheuttaa turhaa ahdistusta"

Jätelain muutos tuntuu tuovan vähän väliä uudistuksia, jotka ulottuvat myös kuluttajien arkeen.

Tarja Sillanpään mukaan ihmisiä on viime aikoina puhuttanut varsinkin niin sanottu kompostointi-ilmoitus.

– Se aiheuttaa paljon turhaa ahdistusta, ja asiasta liikkuu myös väärää tietoa, hän sanoo.

Raumalla voi anoa pidennystä sekajäteastian tyhjennykseen, jos kiinteistöllä kompostoidaan biojäte määräysten mukaisella tavalla. Lain mukaan asiasta pitää kuitenkin jättää kompostointi-ilmoitus ensi vuoden alkuun mennessä.

Sillanpää painottaa, että ilmoitus on helppo tehdä, ja ohjeet löytyvät jätehuoltolaitoksen verkkosivuilta (rauma.fi/raumanseudunjatehuoltolaitos).

– Ensi vuoden alussa ei kuitenkaan lähde liikkeelle mitään erityisiä kompostitarkastajia. Keskitymme neuvontaan.

Kompostoinnilla voi myös välttää isoja taajamia koskevan biojätteen erilliskeräysvelvoitteen. Se puolestaan astuu voimaan vasta kesällä 2024.

Tyhjennysmaksut perustuvat alussa arvioon

Pakkausjätteen erilliskeräysvelvoite koskee Raumalla siis jo nyt vähintään viiden asunnon kiinteistöjä.

Ensi kesänä pakkausjätteen kuljetus pois kiinteistöiltä siirtyy kunnan vastuulle. Esimerkiksi kauppojen pihoilla sijaitsevat tuottajayhteisö Rinki Oy:n keräyspisteet ja niiden tyhjennys säilyvät ennallaan.

Tuottajayhteisö kuitenkin osallistuu kiinteistöiltä kerätyn pakkausjätteen kuljetuskustannuksiin maksamalla kunnalle niin sanottua kompensaatiota.

Summa on laskennallinen ja perustuu muun muassa alueen kiinteistöjen määrään ja keskimääräiseen jätekertymään Suomessa, ei todellisiin jätekiloihin.

– Meillä on velvollisuus siirtää kompensointi suoraan asiakashintoihin, Tarja Sillanpää kertoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut