Kaupunki kysyi raumalaisilta ideoita saariston kehittämiseksi – nämä asiat nousivat esiin

Saaristolta toivotaan parempia palveluita ja helpompaa saavutettavuutta. Arkistokuva on Reksaaresta useamman kesän takaa. Arkistokuva: Juha Sinisalo

Rauman kaupunki teetti syyskuussa kyselyn, jossa kaupunkilaisilta kysyttiin heidän mielipidettään Rauman saaristosta ja sen kehittämisestä. Kyselyyn osallistui yhteensä 200 raumalaista, joista suurin osa oli 20–50-vuotiaita.

Kolmeen asiaan tiivistettynä raumalaiset haluavat saaristolta monipuolisia virkistyskäyttömahdollisuuksia, helpompaa saavutettavuutta ja parempia palveluita.

Rauman kaupungin tiedotteen mukaan raumalaiset haluavat viettää aikaa saaristossa retkeillen perheen ja ystävien kanssa sekä hyödyntää nuotio- ja eväspaikkoja.

Tärkeiksi asioiksi koetaan yhtäältä veneily ja toisaalta hiljentyminen ja rauhoittuminen luonnon keskellä.

– Saaristolla on paikkansa raumalaisten sydämissä, ja se näkyy vastausten korkeassa määrässä. Vastauksissa ykkösaiheena oli virkistyskäytön monipuolistaminen ja parempi laatu, kuten myös saavutettavuuden parantaminen. Vastausten mukaan kaupunkilaiset ovat valmiita maksamaan saariston palveluista, esimerkiksi hyvästä ruuasta, majoituksesta ja kuljetuksista. Tämä antaa saariston toimijoille ja yrityksille hyvät mahdollisuudet kehittyä, matkailupäällikkö Irene Villanen sanoo tiedotteessa.

Epäkohtina esiin taas kyselyssä nousivat saariston heikko saavutettavuus. Yhteydet erityisesti saariston pohjoispuolella oleviin saariin koettiin puutteellisiksi.

Myös retkeilyreittien opasteiden pitäisi olla vastaajien mukaan parempia, ja palveluista pitäisi löytyä koottua ja ajantasaista tietoa.

– Vastaajat kaipasivat myös tietoa saariston luonnosta ja historiasta esimerkiksi sosiaaliseen mediaan. Palveluista eniten kaivattiin lisää saunomismahdollisuuksia, ylläpidettyjä uimapaikkoja, nykyaikaisempia laituripalveluita sekä parempia kahvila- ja ravintolapalveluita, tiedotteessa listataan.

Kysely on osa laajempaa saariston kehittämissuunnitelmaa, jota kaupunki parhaillaan laatii. Tavoite on määritellä Rauman saariston kehittämisen suuntaviivat aina vuoteen 2030 asti.

– Suunnitelman avulla ohjataan investointeja ja kehittämistä, ja sen toteuttamiseksi haetaan eri rahoitusvaihtoehtoja tulevina vuosina, Villanen kertoo.

Rauman saariston kehittämissuunnitelman laatimista rahoittaa Leader Ravakka. Vuoden alussa alkanut hanke jatkuu vuoden loppuun, ja sen kokonaisbudjetti noin 32 000 euroa, johon kohdistuu 70 prosentin tuki.

Hankkeen aikana kootaan saariston matkailun kehittämisen tietosisältö, joka tukee päätöksentekoa, saariston matkailun liiketoimintasuunnittelua ja markkinointia sekä kaupungin maankäyttöä alueella.