Kaupungin kaavoitus pyysi säätiötä hakemaan suojelua Iso-Hannun valaisimille –  Hagelstam uhkaa oikeustoimilla: "Ehdottomasti kiusantekoa"

Hagelstam katsoo, että suojeluesityksen jättäminen pari päivää ennen huutokauppaa on selvästi tarkoitettu sen liiketoiminnan estämiseksi ja yrityksen maineen vaurioittamiseksi.

| Päivitetty

Vanha Rauma Säätiö hakee suojelua Iso-Hannun valaisimille, jotka piti tänään huutokaupata Helsingissä. Aloite suojelusta tuli Rauman kaupungin kaavoituksesta, kertoo säätiön puheenjohtaja Matti Sora.

–  Mervi Tammi kaavoitusosastolta soitti ja pyysi. Sanoin, että olemme mukana, kertoo Sora.

Säätiö on kaupunkivetoinen. Hallituksen viidestä jäsenestä kolme edustaa kaupunkia: Soran lisäksi Aila Nera ja Liisa Kurkaa. 

–  Hallituksen mielestä valaisimet ovat poikkeuksellisen hienoja ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaita. Ei käy järkeemme, että ne poistettiin ja niillä tehtäisiin bisnestä, sanoo Sora.

Hän paljastaa säätiön saaneen sähköpostin huutokauppaa järjestävän Hagelstamin toimitusjohtaja Joachim Borgströmiltä.

–  Uhkaavat oikeustoimilla. Aikovat hakea taloudellista korvausta säätiöltä ja Varsinais-Suomen ely-keskukselta, kertoo Sora.

Borgström vahvistaa asian.

– Katsotaan nyt mikä on ely-keskuksen päätös. Selvää on, että tästä on meille huomattavaa haittaa. Olemme puoli vuotta tehneet kovasti töitä huutokaupan eteen. Tosi hankala tilanne.Hän pitää suojeluesityksen jättämistä juuri ennen huutokauppaa kiusantekona.

– Ehdottomasti. Heillä on ollut kolmetoista vuotta aikaa hakea rakennuksen suojelua.

Iso-Hannu on ollut nykyisessä omistuksessa kolmetoista vuotta ja valaisimet kaikkien nähtävillä viime kevääseen saakka.

Borgström ei suostu spekuloimaan Iso-Hannun valaisinten myyntiarvolla.

– Huomattavaa kiinnostusta ne ovat herättäneet, niin Suomessa kuin ulkomailla. Olemme myyneet todella paljon Tynellin lamppuja viime aikoina.

Hagelstamin vastauksessa viitataan myös Uudenmaan ely-keskuksen aikaisempaan päätökseen Virkkalan klubitalosta, jossa vastaavanlaisessa tilanteessa valaisimien ei katsota olevan osa sisustusta vaan yksityishenkilön omaisuutta.

Huutokauppayritys sai kesällä Museovirastolta Designmuseon vahvistaman ennakkopäätöksen, jonka mukaan Iso-Hannun valaisimet eivät ole merkittävässä asemassa Paavo Tynellin tuotannossa. Siksi Museovirasto ei antanut valaisimille väliaikaista vientikieltoa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut