Kaupunkilaiset ihmettelevät, mitä ovat nämä märät läiskät kaduilla?

Sama ongelma nousee esiin joka vuosi.

| Päivitetty

Rauman kaduille on syksyn aikana ilmestynyt nesteläikkiä.

Moni kaupunkilainen kertoo syksyn aikana törmänneensä asvaltilla oleviin märkiin läntteihin. Länttien on havaittu tulleet kaduille jäteautokäyntien jälkeen.

Syyllisetkin ovat tiedossa – omenat. Sama ongelma nousee esiin joka vuosi omenasesonkina, kun ihmiset laittavat isoja määriä omenoita sekajätteen joukkoon, sanotaan RTK-Palvelusta.

Sekajätettä kuljettavat autot ovat pakkaavia jäteautoja. Niitä ei ole varsinaisesti suunniteltu kuljettamaan nestemäisiä jätejakeita.

– Omenat ja marjat sisältävät runsaasti nestettä. Jos niitä on sekajätteen joukossa, muodostuu puristettaessa jätteestä nestettä, joka väistämättä valuu auton jätesäiliöstä ulos kadulle, toteaa RTK-Palvelun palveluesimies Petri Lammi.

Jäteauton kuljettajan on hankala tutkia jokaista jäteastiaa ennen sen tyhjentämistä, joten nesteläikkiä ilmaantuu vielä jonkun aikaa kaduille ja kujille.

– Pyrimme kuitenkin yhdessä asiakkaiden kanssa pääsemään tässäkin asiassa mahdollisimman hyvään lopputulokseen ja pitämään paikat siistinä.

Jäteasemalla oma lava omenoille

Paras tapa hyödyntää omenat on syödä ne vaikka suoraan puusta tai tehdä niistä hilloa ja mehua. Omenat kelpaavat myös metsän eläinten ruuaksi. Mikäli kaikki omenat eivät tule käytetyksi, voi ne viedä Hevossuon jäteasemalle. Jäteasemalla on lava omenoille ja muille hedelmille syyskuun alusta marraskuulle.

Mikäli omenoita ei ole mahdollista kuljettaa Hevossuolle, tulee ne laittaa bioastiaan tai kompostiin.

– Mikäli kiinteistöllä ei ole bioastiaa tai kompostia vaihtoehdoksi jää sekajäteastia. Tämän vaihtoehdon pitäisi olla kuitenkin vasta viimeinen vaihtoehto, muistuttaa Lammi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut