Kauravälipaloista virtaa koululaisille

Suomalaisista lapsista ja nuorista vain noin 60 prosenttia syö päivittäin aamupalan. Välipaloja lapset ja nuoret syövät epäsäännöllisesti ja saavat niistä liikaa energiaa, sokeria ja vain vähän kuitua, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kouluterveyskysely ja Finravinto-tutkimus.

Finravinto-tutkimuksen mukaan välipaloista saadaan jopa 40 prosenttia päivän kokonaisenergiasta, kun suositusten mukainen osuus on vain 15 prosenttia.

Suomen yläkoululaisille tehdään terveellisiä välipaloja tutuksi parhaillaan vietettävän teemaviikon kautta. Viikon aikana yli 50:ssä yläkoulussa perehdytään pohjoiseen superruokaan, kauraan. Lumoudu kaurasta -kampanjan aikana oppilaille kerrotaan kauran lukuisista terveyshyödyistä ja opetetaan heitä tekemään helppoja kauravälipaloja.

– Kauravälipalat sopivat nuorten ruokavalioon erityisen hyvin, sillä ne sisältävät paljon hyödyllistä kuitua. Kuidun ansiosta kauratuotteet pitävät nälkää ja auttavat jaksamaan myös koulun jälkeisissä harrastuksissa, toteaa Suomen kaurayhdistyksen puheenjohtaja, professori Anu Kaukovirta-Norja.

– Kauran liukoinen kuitu muodostaa suolistossa geelin, joka vaikuttaa tasoittavasti sokerin imeytymiseen ruoasta verenkiertoon. Pitkällä aikavälillä tasainen verensokeri auttaa myös painonhallinnassa, Kaukovirta-Norja sanoo.

Kaurasta on hyötyä myös työikäisille.

– Kaura sisältää beetaglukaania, joka säännöllisesti syötynä auttaa alentamaan kolesterolia. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on puoltanut kauralle kolmea terveysvaikutusta, jotka liittyvät veren kolesterolipitoisuuden alentamiseen, veren sokeritasapainon hallintaan ja vatsan hyvinvointiin, Kaukovirta-Norja selvittää.