Kausi-influenssan rokotuskattavuudessa rutkasti parantamisen varaa

Kansalaisten toivotaan aktivoituvan kausi-influenssapiikin ottamisessa. Tämä on tänä syksynä harras toive myös Rauman terveydenhuollossa.

Ilmaiseen influenssarokotukseen ovat tänäkin vuonna oikeutettuja ne, joiden terveyttä influenssa oleellisesti uhkaa tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävästi hyötyä. Ilmaisen rokotteen ulkopuolelle jäävät voivat hakea reseptin vastaanotoilta ja ostaa rokotteen apteekista.

– Toivomme, että mahdollisimman moni etenkin ilmaisrokotteeseen oikeutettuihin riskiryhmiin kuuluvista ottaisi rokotteen, sillä he ovat suurimmassa riskissä saada vakavan taudin. Eikä noin 12 euron omakustanteinen rokotekaan ole kovin kallis verrattuna rokotteen antamaan hyötyyn nähden, hygieniahoitaja Sonja Simula korostaa.

Rokotuskattavuus jäi viime vuonna heikoksi Raumalla. Rokotteen otti influenssakaudella 2012–2013 yhteensä 3 934 ihmistä eli vain noin kymmenen prosenttia raumalaisista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos muistuttaa, että suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta. Influenssarokotteen on todettu vähentävän myös influenssasta johtuvia kuolemia, sairaala- ja laitoshoitoja, vakavan influenssan ilmaantuvuutta, jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta ja keuhkoputkentulehdusta sekä influenssatartuntoja: kun ei sairastu, ei tartuta muita.