Kausi-influenssarokotukset alkavat olla ajankohtaisia

Eurajoen terveyskeskuksen sairaanhoitaja Ria Ahton mukaan influenssarintamalla on ollut toistaiseksi rauhallista. Todennäköisesti epidemia pyyhkäisee Suomen yli joulu–maaliskuun aikana.

Sopiva aika rokotuksen ottamiselle alkaa kuitenkin olla käsillä, sillä suoja influenssalle kehittyy vasta parin viikon kuluessa rokotuksesta. Ahto muistuttaa, että riskiryhmille rokotteen ottaminen olisi ensiarvoisen tärkeää.

– Vuosittain Suomen influenssa-aallossa tulee noin 500 kuolemaa, jotka voitaisiin välttää rokotuksilla. Taudin voi saada, vaikka rokotteen ottaisikin, mutta ainakin oireet ja jälkitaudit ovat huomattavasti lievempiä, hän toteaa.

Taannoinen Pandemrix-rokotteen ympärille syntynyt narkolepsiakohu näkyy Ria Ahton havaintojen mukaan yhä ihmisten asenteissa rokotteita kohtaan. Vaikka varovaisuus on perusteltua, sairaanhoitaja rauhoittelee huolestuneita.

– Pidän influenssarokotetta turvallisena ja olen uskaltanut ottaa sen itsekin, hän toteaa ja huomauttaa, että paljon todennäköisemmin monelle riskiryhmään kuuluvalle koituu vakavia seurauksia influenssatartunnan kuin rokotteen ottamisen vuoksi.

Esimerkiksi Eurajoella ensimmäinen virallinen influenssarokotuspäivä on 13. marraskuuta. Rokotteet ovat kuitenkin jo saapuneet, joten tarvittaessa se on mahdollista saada aiemminkin.