Keksiikö teidän luokkanne viikon kovimman uutisaiheen? – Uutisten viikolla on mahdollisuus vaikuttaa

Sanomalehti Länsi-Suomen ja kaupunkilehti Raumalaisen aamupalaveriin osallistuivat maanantaina paikan päällä uutispäällikkö Anu Elo (oik.), kaupunkilehden tuottaja Elina Helkelä, ulkoasuvastaava Juha Närvä, kulttuuritoimittaja Maarit Anttila, toimittaja Krista Koski, päätoimittaja Janne Rantanen ja toimittaja Elina Lammela. Kuva: Juha Sinisalo


Uutisten viikkoa eli entistä Sanomalehtiviikkoa vietetään kouluissa taas tammikuun ja helmikuun välisellä viikolla.

Tänä vuonna viikon iskulause on Ymmärrä tulevaisuuttasi. Sillä viitataan viime aikojen isoihin uutisaiheisiin ja niiden herättämään huoleen ja hämmennykseen.

Omaa ajatteluaan ja myös kriittistä medialukutaitoa voi rakentaa muun muassa luotettavan uutismedian avulla.

Siksi Uutisten viikolla Länsi-Suomi tarjoaa kouluille mahdollisuuden tutustua paikalliseen sanomalehteen maksuttomalla digilehden lukuoikeudella.

Rauman, Eurajoen ja Pyhärannan kouluihin voi tilata myös paperiversion Länsi-Suomesta.
– Toimitamme lehtiä mielellämme vaikka koko luokalle, kertoo asiakkuuspäällikkö Tiina Rintanen.
– Tilausten määrä kouluille kasvaa koko ajan, mutta mielellämme otamme vielä vastaan tilauksia.

Takaraja digilukuoikeus- ja lehtitilauksille on keskiviikkona 25. tammikuuta kello 16.

Monin tavoin päivän tärkein hetki

Luokat pääsevät tänäkin vuonna tutustumaan toimituksen työhön etänä. Tarjoamme viidelle luokalle mahdollisuuden osallistua toimituksen arkipäivien aamupalavereihin.

Tuleekohan viikon kovin uutisaihe teidän luokaltanne?

Sanomalehti Länsi-Suomen ja kaupunkilehti Raumalaisen aamupalaverit vetävä uutispäällikkö Anu Elo luonnehtii palaveria sanoin ”eräänlainen päivän työnjako”.

– Siinä katsotaan, että kaikilla toimittajilla on tehtävää. Samalla käydään läpi myös valmistumassa olevien juttujen tilanne ja keskustellaan usein vilkkaasti juttuideoista ja -ajatuksista.

Jokaisella toimittajalla on oma verkostonsa, joista juttuideoita tulee. Elo pitää erittäin tärkeänä, että juttuajatuksia ja näkökulmia pallotellaan yhdessä.

Ideointi on toimittajan työn kivijalka, hän korostaa.
– Ideointia tapahtuu jatkuvasti. Jos ei ole ideoita, ei synny juttuja.

Usein aamupalaveri on päivän ainoa hetki, jossa kaikki näkevät ja kuulevat toisiaan. Siihen osallistuvat kaikki vuorossa olevat toimittajat ja kuvaaja. Palaveriin voivat osallistua myös etänä olevat toimittajat.

– Aamupalaveri on monin tavoin työpäivämme tärkein hetki.

Toimituksen toiveissa juttuideoita oppilailta

Anu Elo iloitsee siitä, että Uutisten viikolla aamupalavereihin saadaan viime vuoden tapaan etävieraiksi koululuokkia.

– Saimme luokilta myös hyviä juttuideoita. Niitä odotamme nytkin innolla.

– Ideoiden ei tarvitse olla valmiiksi pureksittuja. Joskus juttu syntyy muutamasta sanasta. Ei siis tarvitse miettiä mitään suurta ja valmista. Usein isotkin jutut lähtevät pienestä vinkistä.

Mielipidekirjoitus ei ole vain aikuisten asia

Henkilökohtaisempi tapa osallistua Uutisten viikon tapahtumiin on kirjoittaa Länsi-Suomen mielipidesivulle mistä tahansa itselleen tärkeästä aiheesta.

Mielipidekirjoituksia ei tarvitse kirjoittaa vain Uutisten viikolla. Toimitus ottaa niitä vastaan koko ajan.

Toimi näin Uutisten viikolla!

Valtakunnallista Uutisten viikkoa vietetään 30.1.–3.2.

Tilaa Länsi-Suomen digilehden lukuoikeudet ja/tai paperilehti (paperilehti mahdollista toimittaa vain Rauman, Eurajoen ja Pyhärannan kouluihin): tilaukset@lansi-suomi.fi tai Riikka Valtonen 010 8336 205, Tiina Rintanen 010 8336 204 tai maksuton palvelunumero (ma–pe klo 8–16 p. 0800 398 338) viimeistään ke 25.1. klo 16.

Ilmoittaudu toimituksen aamupalaveriin: kaija.ulmanen@lansi-suomi.fi viimeistään ke 25.1. klo 16. Aamupalaveriin mahtuu Uutisten viikon viiden arkiaamun aikana etäyhteydellä viisi eri luokkaa mielellään viidestä eri koulusta. Luokat valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä, ja etusijalla ovat ne luokat, jotka eivät aiemmin ole olleet mukana.

Kirjoita mielipidekirjoitus: toimitus@lansi-suomi.fi (ei aikarajaa).

Vinkkejä sanomalehden käytöstä opetuksessa löytyy osoitteesta: uutismediakasvatus.fi/uutistenviikko.