Kela avasi oman palvelunumeron telakkalaisille – "Yritetään tehdä palvelun saaminen mahdollisimman joustavaksi"

Lisäpalvelu avattiin perjantaina. Tartuntatautipäivärahaan voi olla oikeutettu, vaikka ei olisi suomalaisen sairausvakuutuksen piirissä.

| Päivitetty

Kela avasi oman puhelinpalvelun Rauman telakan karanteenissa oleville työntekijöille. Kuva: Juha Sinisalo

Kela avasi perjantaina puhelinpalvelun Rauman telakan karanteenissa olevia työntekijöitä varten. Järjestely syntyi Rauman kaupungin sosiaalipalveluista tulleen yhteydenoton jälkeen. "Siellä on iso lukumäärä ihmisiä, jotka voivat tarvita palveluitamme. Tällä yritetään tehdä palvelun saaminen mahdollisimman joustavaksi", kertoo Kelan Rauman palveluryhmän päällikkö Marjo Sarmet.

Telakan työntekijöille palvelunumerosta on Sarmetin mukaan tiedotettu Rauma Marine Constructionsin kautta.

Työntekijä on oikeutettu Kelan tartuntatautipäivärahaan, mikäli on tartuntataudin takia estynyt tekemästä työtään.

Tulkkia saatetaan tarvita neuvonnassa

Erillisen palvelun avaaminen liittyy Sarmetin mukaan myös siihen, että telakalla on paljon ulkomaalaisia työntekijöitä.

– He saavat nyt helpommin yhteyden puhelinajanvaraukseen, ja sen kautta voidaan järjestää puhelinaika, jossa on myös tulkki mukana, Sarmet sanoo.

Maanantaihin puoleenpäivään mennessä yhteydenottoja ei ollut tullut vielä kovin paljon.

– On vaikea arvioida, minkä verran puheluita tulee, mutta nyt on kuitenkin varauduttu. Jos puheluja ei sinne tule, asiakaspalvelijat vastaavat valtakunnallisen asiakaspalvelunumeron soittoihin, Sarmet valaisee.

"Telakkapuhelimen" soitot tulevat Sarmetin mukaan Kelan läntiseen asiakaspalveluyksikköön, johon kuuluvat Rauman palveluryhmän lisäksi Turun, Raision, Porin, Pohjanmaan ja Varsinais-Suomen palveluryhmät.

Kelan palvelunumero on tiedossa myös Rauman kaupungin sosiaalipalveluissa.

Päivärahaa myös ilman sairausvakuutusta

Tartuntatautipäivärahaan ovat oikeutettuja Suomessa työskentelevät henkilöt, jotka kuuluvat Suomen sairausvakuutuksen piiriin. Sairausvakuutuksen piiriin kuuluminen tutkitaan Kelassa tartuntatautipäiväraha-asian käsittelyn yhteydessä, sanoo Kelan etuuspäällikkö Milla Kaitola.

Lisäksi myös sairausvakuutukseen kuulumattomat voivat olla oikeutettuja päivärahaan, jos he ovat EU- tai ETA-maasta tai Sveitsistä. Tämä perustuu kansainväliseen sopimukseen työntekijöiden vapaasta liikkuvuudesta.

– Tartuntatautipäivärahaa voi saada, vaikka ansiot olisivat pienet tai työntekijällä olisi lähetetyn työntekijän A1-todistus lähtömaasta. Tartuntatautipäivärahaa kannattaa hakea tässä tilanteessa, vaikka henkilö tietäisi, että ei kuulu Suomen sairausvakuutukseen, Kaitola kertoo.

Työnantajakin voi hakea, jos maksaa palkan

Tartuntatautipäiväraha voidaan maksaa myös työnantajalle, jos tämä maksaa työntekijälle palkkaa poissaolon ajalta. Oikeus tähän järjestelyyn on kuitenkin vain silloin, kun työntekijä on sairausvakuutuksen piirissä.

– Työnantaja hakee tartuntatautipäivärahaa Kelasta samalla tavalla kuin sairauspäivärahaa, Kaitola kertoo.Tartuntatautipäiväraha on ansiotyöstä kyseiseltä ajalta menetetyn palkan suuruinen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut