Kellokierros valottaa Vuojoen Kartanon historiaa

Nonstop-kierroksilla kuullaan kellon historiasta ja vastikään tehdystä mittavasta kunnostustyöstä. Kuva: Vuojoen Kartano

Vuojoen Kartanolla Eurajoella pääsee tutustumaan historiallisen tornikelloon opastetuilla yleisökierroksilla lauantaina kello 10–14. Kierrokset ovat osa Vuojoen Kartanon Joulu -tapahtumaa.

Nonstop-kierroksilla kuullaan kellon historiasta ja vastikään tehdystä mittavasta kunnostustyöstä. Kellokierros on pääsymaksuton ja sen kesto on noin 20 minuuttia. Lähtö kierroksille on päärakennuksen pääsisäänkäynnin edustan portailta.

Vuojoen Kartanon historiallinen tornikello konservoitiin ja kunnostettiin kesän 2015 kuluessa. Könninkellon kellokoneisto, kellotaulut ja viisarit asennettiin takaisin paikoilleen 3.–4.9.

Osana kellon kunnostamisprojektia rakennettiin kellokoneistohuoneen viereen pieni katselutasanne helpottamaan ryhmävierailuja.

Vuojoen tornikello on osa harvinaisten könniläisten mekaanisten tornikellojen sarjaa, jossa saman sarjan kelloja on muun muassa Valtioneuvoston kunnostettu ja käyntikuntoinen tornikello vuodelta 1822.

Tornikellokokonaisuutta ei kunnostettu koko laajuudessaan Vuojoen kartanon päärakennuskokonaisuuden restaurointihankkeessa 2000-luvun alussa. Nyt valmistuneen kunnostustyön kokonaisbudjetti oli 38 000 euroa. Rahoituksesta vastasi Eurajoen kunta ja Vuojokisäätiö.