Kertun leidit lähtivät Keravalle: painavien veistosten kuljettamiseen Vanhan Rauman työhuoneelta tarvittiin useampi käsipari

Taide- ja museokeskus Sinkan näyttely siirtyi kesältä syksyyn.

Kuvanveistäjä Kerttu Horilan työhuone oli perjantaiaamupäivällä vielä täpösen täynnä. Koronakevään aikana valmistuneet veistokset odottelivat kyytiä Keravan Sinkka -taide- ja museokeskukseen, jossa avautuu syyskuussa Horilan näyttely Naisia, naamioita ja villiä luontoa.

Alun perin näyttelyn piti avautua jo kesäkuussa, mutta korona sotki suunnitelmat.

Työhuoneella kuljetusta odottelevat veistokset kannettiin ikkunoista pienempään kuljetusautoon, sillä Raumalle saapunut taidekuljetusrekka ei mahtunut ajamaan kapeita Vanhan Rauman katuja.

Lisää teoksia otettiin matkaan Rauman taidemuseosta sekä Wäinö Aaltosen museosta Turusta. Keravan näyttelyyn tulee teoksia myös Kiasmasta.

Kuljetus tarkkaa

Taiteilija valvoi kuljetusta hieman huolissaan.

– Kuljettaminen on aina huolenaihe, sillä teoksia ei saa ottaa kiinni saumakohdista. Kun töitäni vietiin Joensuun näyttelyyn, yhden veistoksen jalka irtosi ja sitä jouduttiin perillä korjaamaan.

Teoksia tehdessä pitää Horilan mukaan jo miettiä sitä, miten niitä voidaan siirtää paikasta toiseen. Toinen rajoittava tekijä on uunin koko. Isoja töitä pitääkin koota palasista.

Autossa työt sijoitettiin omiin puubokseihin, jotka pehmustettiin muovilla. Kantourakkaa oli jonkin verran, sillä taiteilija arvio yhden veistoksen painoksi sata kiloa.

Työteliäs kevät

Keravalle lähteneet teokset ovat uusia: koronakevät oli taiteilijalle työntäyteinen.

– En muista milloin viimeksi olen tehnyt näin paljon uusia töitä! Ihan helposti ne eivät enää tällä iällä syntyneet ja nyt on niska jumissa, taiteilija toteaa.

Ikääntymisen iloa

Näyttelytöiden vahva teema on ikääntyminen.

– Kun itse vanhenen, myös teokseni vanhenevat.

Veistokset liikkuvat satujen ja tarinoiden maailmassa: Horila on tehnyt ikääntyneet versiot Pepistä, Lumikista ja Ruususesta sekä Peter Panista. Tukevoitunut Pan on nimeltään Peter Pan syndrooma.

Ruusunen lepäilee divaanillaan toinen silmä avoinna.

–  Sadut päättyvät eri tavalla kuin ne on kirjoitettu. Ruusunen nukkuu yhä, mutta hän ei ole enää nuori ja kaunis.

Peppi puolestaan on Maailman vahvin mummo.

– Me mummot ollaan vahvoja! taiteilija nauraa

Satuhahmoista irrallaan on Hänen tarina -veistos, jossa dementiaa sairastava hauras nainen on pukeutunut prinsessaksi.

Veistokset ovat taiteilijalle kannanotto vanhojen naisten puolesta.

Naisia, naamioita ja villiä luontoa taide- ja museokeskus Sinkassa 5.9. alkaen. Horilan ohella mukana ovat taidemaalarit Samuli Heinonen, Jenni Hiltunen, Elina Ruohonen ja Eeva Peura.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut