Kesäennuste Selkämerelle: huomattava sinileväriski

Laajoista sinileväkukinnoista näyttää viime vuosina tulleen Selkämerellä jokakesäisiä.
Laajoista sinileväkukinnoista näyttää viime vuosina tulleen Selkämerellä jokakesäisiä. Kuva: arkisto/Jami Jokinen

Laaojojen sinileväkukintojen riski on tänä kesänä Selkämerellä huomattava, ennustaa Suomen ympäristökeskus Syke.

Ennuste perustuu Syken sekä Ruotsin ilmatieteen ja hydrologian laitoksen talvella tekemiin typpi- ja fosforimittauksiin. Lisäksi ennusteessa on hyödynnetty ekosysteemimallinnusta, rannikon keväisiä ravinnetietoja sekä kaupallisiin aluksiin asennettuja mittareita.

Näiden perusteella lähtökohdat laajoille levälautoille ovat huomattavat paitsi Selkämeren eteläpuoliskossa, niin myös suurimmassa osassa Saaristomerta, Suomenlahdella sekä Itämeren pääaltaalla.

Sinileväkukintojen riski on vähäinen ainoastaan Selkämeren pohjoisimmissa osissa ja Perämerellä.

Fosfori luo riskin...

Pintaveden ravinnevarastoja ovat kevään aikana käyttäneet hyväkseen erityisesti pii- ja panssarilevät. Ne kuluttavat suuren osan typestä, mutta fosforia jää sinilevien käyttöön.

Osa sinilevistä pystyy sitomaan tarvitsemansa typen suoraan ilmasta, joten juuri fosforipitoisuus on laajoille leväkukinnoille merkittävä tekijä.

Tästä syystä riskiennuste pohjautuu pintavedessä esiintyvään fosforiin. Syken mukaan ennuste kuvaa poteniaalisia sinileväkukintojen alueita varsin hyvin.

Sinileväkukintojen riskiennuste kesälle 2023.
Sinileväkukintojen riskiennuste kesälle 2023. Kuva: SYKE

...ja säät ratkaisevat

Pelkät ravinteet eivät kuitenkaan riitä, vaan hidaskasvuisten sinilevien laajat kukinnat edellyttävät lisäksi suotuisia sääoloja – lämmintä, tyyntä ja aurinkoista – parin viikon ajan.

Riskiennusteesta huolimatta sinileväkesän ratkaisevat siis kesän säät. Yleensä kukintojen huippu ajoittuu heinä-elokuun vaihteeseen.

Avomeren levälauttojen ajautuminen saaristoon ja mannerrannoille puolestaan riippuu tuuli- ja virtausoloista.

Lounais-Suomessa 36 vakiohavaintopaikkaa

Sinileväennusteen myötä alkaa myös vuotuinen levätiedotus, jossa kerrotaan sinilevätilanteesta aina torstaisin. Ensimmäinen leväkatsaus julkaistaan ensi viikolla eli 8.6.

Varsinais-Suomen ely-keskuksen alueella eli Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa on tänä vuonna 36 niin sanottua sinilevien vakioavaintopaikkaa. Näistä 20 sijaitsee merellä ja 16 sisävesissä.

Lisäksi kuka tahansa voi ilmoittaa sinilevähavainnoista puhelimitse (0295 022 530) tai verkossa suoraan Järvi-Meriwiki -verkkopalveluun. Ilmoittaminen onnistuu myös älypuhelimeen ladattavalla Havaintolähetti-sovelluksella.

Toistaiseksi havaintoja sinilevistä ei Lounais-Suomessa ole. Tällä hetkellä on meneillään muun muassa männyn ja koivun siitepölykausi, ja veden pintaan kerääntynyt siitepöly saattaa erehdyttää luulemaan näkyä sinileväksi.

Muokattu klo 14.13: Lisätty tiedot lounaien suomen havaintopaikoista ja tilanteesta.