Kesäkissavalistus on tehonnut – hylätyt mökkikissat eivät ole Rauman seudulla ongelma

EHY ry:n puheenjohtaja Laura Suominen varoittaa kuitenkin toisesta yleistyneestä kesänajan ilmiöstä.

EHY:n löytyeläinkotiin tuodaan ympäri vuoden useita kissoja. Muiden muassa hyväluonteinen Yrmy-kissa etsii parhaillaan uutta kotia.

Koronan myötä lisääntynyt mökkeily ei ole aiheuttanut Rauman seudulla hylättyjen kesäkissojen sumaa.

Eläinten Hyväksi EHY ry:n puheenjohtaja ja löytöeläinkodin työntekijä Laura Suominen ei ole kohdannut kyseistä ongelmaa seudulla oikeastaan koskaan, ei ennen koronaa eikä sen aikana.

Eurajoella sijaitsevaan löytöeläinkotiin syksyisin tuodut löytökissat ovat melkein aina aikuisia kissoja.

– Jos meille tuodaan isompia pentuja, niin ne ovat yleensä villejä eli eivät ole koskaan kenenkään kissoja olleetkaan. Sen kyllä erottaa, onko kyseessä villi vai kesy pentu, hän sanoo.

Vastuu kannettava loppuun saakka

EHY:n löytyeläinkotiin tuodaan ympäri vuoden useita kissoja. Useimmiten niiden omistaja myös löytyy.

Jos kesäksi mökille tai vapaa-ajanasunnolle harkitsee ottavansa kissan, painottaa Suominen, että niistä pitää pystyä myös huolehtimaan ja ottamaan syksyn tulleen mukaansa.

– Jos tilanne nyt kuitenkin on sellainen, ettei pystykään kissalle enää kotia tarjoamaan, niin silloin yhteys esimerkiksi eläinsuojeluyhdistykseen. Näin kissalle voidaan etsiä uuttaa kotia.

Paremman murkinan perässä

Vaikka seudulla mökkeilevät ovatkin valveutuneita kesäkissojen suhteen, on toisenlainen kesäinen ongelma sen sijaan yleistynyt.

EHY saa syksyisin useampia ilmoituksia kissoista, joita on ruokittu kesän ajan. Ilmojen kylmetessä ihmisillä herää huoli, missä kissa talvensa viettää.

– Kissoja ei saisi ruokkia. Jos pihalla pyörii toistuvasti vieras kissa, niin niistä tulisi kohtuullisen nopeasti tehdä ilmoitus.

Suominen muistuttaa, että koirat harvemmin muuttavat asuinpaikkaa parempien eväiden perässä, mutta kissa sen sijaan voi tehdä niin.

Koko katras kaupan päällisinä

Koko kesän kadoksissa ollutta kissaa harva omistaja enää kyselee, sillä sen arvellaan joutuneen esimerkiksi ketun tai ilveksen saaliiksi.

Myös katoamisilmoitukset poistetaan EHY:n sivuilta kolmen kuukauden kohdalla, jos niitä ei uusita. Tällöin kissan omistaja voi jäädä löytymättä.

Tällaisilla kesän karkuteillä olleilla kissoilla voi olla mukanaan muitakin yllätyksiä.

– On ollut useampiakin tilanteita, joissa on soitettu, että tämä taitaa olla myös tiineenä. Jos kissa on ollut leikkaamaton, voi niin hyvin käydä. Jos olisi otettu ajoissa yhteyttä, niin olisi säästytty myös pentueelta. Kerran yksi kissa tuotiin meille, ja kahden päivän päästä se synnytti. Se oli siis aika viime hetkellä, Suominen kertoo.

Lähiseudun eläinhoitoloissa myydään ei-oota

Tupaten täyttä on, vakuuttaa Unajassa sijaitsevan Lemmikkihotelli Kultatassulan yrittäjä Lauri Alho kysyttäessä kesän varaustilannetta.

Lemmikkihoitolan kaikki paikat ovat varattuja viikonloppujen osalta elokuun puoleen väliin, ja arkisinkin on vain yksittäisiä päiviä vapaana. Alho on joutunut monelle vakituiselle asiakkaallekin antamaan kielteisen vastauksen.

Vuosipäiväänsä jokin aika sitten viettänyt Kultatassula on saanut vauhdikkaan lähdön. Alhon mukaan viime vuosi oli kiireinen, mutta se ei ole ollut mitään verrattuna tähän kesään.

Koronarajoitusten helpottuminen on näkynyt selvästi myös hoitolan arjessa.

– Ihmiset reissaavat nyt paljon. Lisäksi viikonloppuisin monella on häitä. Ajoissa kannattaa hoitopaikka varata, jos on jotain tiedossa ja vaikka sitten perua. Toki peruutuksia myös tulee, eli aina kannattaa kysellä, onko paikkoja vapaana.

Yhtä täyttä kalenteria saa selailla myös Lapissa sijaitsevan Lemmikkihoitola Tassumajan Pia Saari. Saari kertoo, että seuraavat vapaat ajat ovat heinäkuun lopulla. Elokuussa tilaa on jo hiukan paremmin.

Myös Saari on huomannut, että ihmiset reissaavat nyt selvästi enemmän kuin aikaisemmin korona-aikana. Koko alkuvuoden jyllännyt omikron on kuitenkin aiheuttanut paljon epävarmuustekijöitä.

– Tänä vuonna oltiin selvästi myöhemmin liikkeellä kuin aikaisemmin. Juhannuskin varattiin vasta jokin aika sitten, Saari kertoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut