Kesän ensimmäiset mansikat tuovat yrittäjälle onnistumisen iloa

Ulla ja Kalervo Torkkeli huomasivat vuonna 1984 paikallislehdessä myynti-ilmoituksen punaisesta tuvasta ja kolmen hehtaarin peltotontista. Samalla lyötiin myös ensitahdit Torkkelin marja- ja vihannestilalle.

Kolmekymmentä vuotta sitten perheen pihamaa oli useimmiten täynnä polkupyöriä, kun paikalliset nuoret jenkasivat mansikoita poimimaan.

– Aluksi yrittäminen oli sivutoimista ja sitä tehtiin pienemmässä mittakaavassa. Kun minä jätin betonialan hommat ja aloin vuonna 1993 keskittyä tilan töihin, niin toimintaa myös laajennettiin, Kalervo Torkkeli kertoo.

Nykyään Torkkelin tilalta saa myös vadelmia ja vihanneksia, mutta mansikat ovat se ykkösjuttu.

Yhden mansikkataimen tuottotavoite on 350 grammaa, joten kaikkiaan marjoja tuotetaan tilalla kauden aikana 40 000–50 000 kiloa.

– Arki on muuttunut kiireisemmäksi ja tilalla on enemmän vierasta työvoimaa, Ulla Torkkeli luettelee.

– Tänä kesänä mansikoita poimii viitisenkymmentä henkeä, ja halukkaat pääsevät tilalle myös poimimaan itse omat mansikkansa.

Lue lisää perjantain Länsi-Suomesta.