Kesän ukkoskausi on alkanut

Maanantaina mitattiin eteläisessä Suomessa 250 salamaa, mikä on alkukesän ennätys.​
Maanantaina mitattiin eteläisessä Suomessa 250 salamaa, mikä on alkukesän ennätys.​

Maanantaina salamia nähtiin toistaiseksi tämän kesän ennätysmäärä.

- Etelästä Suomeen saapunut voimakas ukkosalue tuotti päivän aikana yhteensä noin 250 maasalamaa. Salamat esiintyivät kapealla vyöhykkeellä maan etelärannikolla, ja salamoita havaittiinkin useilla alueen paikkakunnilla. Vähäisestä salamäärästä huolimatta kyseessä oli tähän mennessä vuoden ennätys ukkospäivä, kerrotaan ilmatieteenlaitokselta.


 Viileähkö säätyyppi ei ole ollut suotuisa voimakkaille ukkosille. Vertailukohtana voidaan mainita viime vuoden toukokuu, jolloin maassamme esiintyi yhden vuorokauden aikana lähes 15 000 salamaa.


Suomen ukkoskausi alkaa tyypillisesti toukokuussa ja loppuu syyskuussa. Ukkosilmastollemme on tyypillistä suuren vuosivaihtelun lisäksi se, että ukkoskauden aikana esiintyy 1-3 rajua ukkospäivää, jolloin vuorokausisalamamäärät ovat yli 10 000. Keskimäärin tällaiset voimakkaammat ukkoset esiintyvät Suomessa heinäkuussa.


Jos säätyyppi jatkuu kesäkuussa samanlaisena, ukkosia voi esiintyä, mutta niiden salamamäärät jäänevät vähäisiksi. Pidempi hellejakso sen sijaan luo paremmat edellytykset voimakkaammille ukkosille. Näin kävi mm. viime kesänä, kun heinäkuun lähes ennätyksellistä hellejaksoa säestivät päivittäiset rajut ukkoset.