Kesäpesässä pohditaan ystävyyttä ja naiseuden olemusta

Pitkään yhdessä työtä tehneet luokanopettajat Taru-Taina Nora ja Heli Väisänen ovat avanneet Kesäpesä-näyttelyn Keramos ry:n tiloissa Isokirkkokatu 1. Molemmilta on näyttelyssä esillä keramiikkaa ja Heli Väisäseltä myös grafiikkaa.

– Yhteinen näyttely oli meille hyvin luonnollinen ratkaisu, sillä työskentelemme ja vietämme muutenkin aikaa tosi paljon yhdessä. Lisäksi näyttelyn työt sopivat hyvin yhteen, kertoo Taru-Taina Nora.

Näyttelyssä molemmat taiteilijat käsittelevät naisaiheita. Taru-Taina kuvaa teoksissaan naisen elämää eri aikakausina ja Heli Väisänen pohtii teoksissaan ystävyyden merkitystä. 

Heti näyttelytilan tuulikaapista löytyy korkeapolttoisesta savesta muovattuja herttaisia pikkunaisia, jotka ottavat aurinkoa uima-asuissaan.

Sisätiloissa on reliefejä sekä isompia ja pienempiä veistoksia sekä valmiiksi kehystettyjä grafiikantöitä.

– Naisteema syntyi aivan luonnostaan, vaikka emme mitään varsinaista teemaa näyttelylle etsineetkään, toteaa Heli Väisänen.

Nora on ollut vuorotteluvapaalla vuoden alusta lähtien, ja päivät ovat kuluneet muun muassa keramiikkatöitä tehden. Noran Kesäpesä-näyttelyn teokset ovatkin syntyneet melkein kaikki tämän kevään aikana. 

Myös Heli Väisänen oli vuorotteluvapaalla pari vuotta sitten, minkä peruja ovat näyttelyn grafiikkateokset.

Taru-Taina Nora kertoo haaveilleensa keramiikan tekemisestä pienestä pitäen. 

– Minulla oli lukiossa erittäin kannustava opettaja, ja kun tulin Raumalle opiskelemaan, änkesin heti Kerttu Horilan keramiikkaryhmään kansalaisopistoon, muistelee Nora.

Heli Väisänen osallistui 1997 Rauman opettajankoulutuslaitoksessa kuvaamataidon jatkokurssille. Siellä hän tapasi ensimmäisen kerran myös Taru-Tainan. 

– Else Joutsi opetti keramiikkaa ja koin mielettömän hurahtamisen siihen. Olin tehnyt grafiikkaa epäsäännöllisen säännöllisesti ja ajattelin, että ne ovat kovin kaukana toisistaan. Sitten huomasin, että näin ei olekaan, Väisänen toteaa.

Kurssin jälkeen hän siirtyi heti opiskelemaan kansalaisopistoon Maija Kantasen keraamisen kuvanveiston ryhmään.

Väisänen ja Nora ovat molemmat Keramos ry:n jäseniä. Keramiikkaryhmä täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Yhdistykseen kuuluu tätä nykyä 11 jäsentä. 

Ryhmän käytössä oleva keramiikan polttouuni on sijoitettuna Freinetkoulun tiloihin. Ikää tällä uunivanhuksella on nelisenkymmentä vuotta, sillä se on kuvanveistäjä, keramiikkataiteilija Kerttu Horilan vanha uuni.

– Se on oikein hyvä ja toimiva uuni. Nyt siinä voidaan polttaa myös koulun oppilaiden keramiikkatöitä, sanoo Nora 

Keramos toimi pitkään Kauppakadun loppupäässä sijaitsevassa vanhassa kivitalossa. Isokirkkokadun varteen ryhmä siirtyi kolme vuotta sitten.

– Tässä on aikoinaan ollut lääkäri Alhon vastaanotto. Monet tänne poikkeavat ihmiset ovatkin muistellet aikoja, jolloin he kävivät täällä lääkärissä, Väisänen nauraa.

Kirkon ja torin välissä sijaitseva näyttelytila on näkyvällä paikalla ja helposti turistienkin löydettävissä.

– Matkailijat ostavat mielellään etenkin pienempiä töitä, joita on helpompi kuljettaa kotiin, kertoo Nora.

Kesäpesä Keramoksessa. Avoinna ke-la 4.–7.6 ja 11.–14.6. Aukioloajat: ke-pe klo 14–18 ja la klo 10–14.