Kesäteatteri vetoaa vuodesta toiseen myös harrastajaan

Kuivalahdelle valmistuu tänäkin vuonna tutulla porukalla kotimaista komediaa.

| Päivitetty

Rauman seudulla on perjantaina varsinainen kesäteattereiden ensi-iltasuma: niitä on peräti kolme. Yksi harrastajateatterinäyttämöistä on Kuivalahden kesäteatteri, joka on valmistanut jo kolmatta vuotta peräkkäin Markku Hyvösen tekstin.

Mukana on tuttu porukka: Inga Juhola on pitänyt välillä taukoa, mutta on näytellyt kesäteatterissa yli kymmenen vuotta. 17-vuotiaalla Leevi Lepistölläkin on menossa jo neljäs kesä. Takinkääntäjä-näytelmässä hän esittää paikallislehden toimittajaa Sami Lehtiötä.

– Roolit ovat vaihdelleet isommasta pienempiin. Nyt on vähän pienempi rooli, nuorukainen kertoo.Luvialaisen Lepistön ohjaaja Tomi Aalto houkutteli mukaansa Tasalan musikaaleista, niissäkin nuori mies on ollut mukana jo seitsemän vuotta. Harrastus vaikutti myös opiskelualan valintaan: Lepistö on vuoden opiskellut televisio- ja elokuva-alan moniosaajaksi Nakkilan Villilässä.

– Se tuntui parhaalta vaihtoehdolta.

Värikkäitä persoonia

Eurajoella asuva Jorma Lappi on niin ikään vakiokasvo. Naisen asu herättää hilpeyttä harjoituksissa.

Lappi on Jeremias Putkonen, rötöstelevän veljestrion yksi jäsen, joka pukeutuu naiseksi pakon sanelemana. Näytelmässä hän varastaa naisen käsilaukun ja pankkikortin. Toinen velipoika, Juudas, on raumalainen Keijo Nurmi.

Veljessarja on komediallinen, kuten ovat muutkin henkilöhahmot, joita ohjaaja Tomi Aalto kuvaa ”jollakin tapaa moniulotteisiksi”.

– Hyvösellä on kyky kirjoittaa henkilöt niin, että niiden toteuttaminen antaa ohjaajalle paljon mahdollisuuksia. Näistä on helppo lähteä tekemään hahmoja.

Takinkääntäjä on sijoitettu Kuivalahdelle. Tarina menee niin, että kylille muuttaa entinen kuntaministeri (Tarmo Uola), innokas kuntaliitosten ja terveyspalveluiden keskittämisen kannattaja.

– Hän ostaa mökin ja ryhtyy siellä kirjoittamaan muistelmiaan, poliittista itsemurhakirjaa, jossa hän paljastaa kaikki kuprut ja hyväveliverkostot, ohjaaja kertoo.

Näytelmän toinen voimahahmo on kyläkauppias Lötjönen (Ari Mäkitalo), joka päättää kostaa ministerille ja maksaa potut pottuina kuntaliitoksen vuoksi.

Takana tiivis harjoittelu

Tomi Aalto korostaa ohjaajana ryhmätyötä.

Kuivalahdella kesäteatteria tekee iso porukka, joista näyttelijöitä on jo viitisentoista. Ennen ensi-iltaa mittarissa on jo 50 harjoituskertaa.

Esityskausikin on harrastajille pitkä. Keijo Nurmi laskeskelee, että parinkymmenen päivän sisään mahtuu saman verran esityksiä, kun mukaan lasketaan kenraaliharjoitukset.

Kuivalahden kesäteatteri on yksi seudun suosituimmista kesäteattereista. Kävijämäärät ovat vaihdelleet 5 000 katsojan molemmin puolin. Ohjaaja Tomi Aalto pitää lukemia kovina ja epäilee, ettei 5 000 tänä kesänä mene rikki.

– Kilpailua on paljon. Lippuja on ennakkoon mennyt edellisvuosien tapaan, mutta ryhmiä on tulossa viime vuotta vähemmän.

Ensi vuonna teatteri palaa juurilleen: ohjelmistoon tulee Reijo Leinon kirjoittama Kievarin naiset -näytelmä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut