Kesäteatteriarvio: Löytyykö puoliso "blenderistä"?

Konnankoukkuja ja naimakauppoja -näytelmässä selvitellään ihmissuhdeasioita monella eri tasolla.

| Päivitetty

Lapin Patolampiteatterin uusi käsikirjoittajakaksikko, Päivi Pohjalainen ja Heikki Vahteristo, ovat keittäneet perinteisistä kesäteatteriaineksista kokoon hauskan ja viihdyttävän näytelmän.

Konnankoukkuja ja naimakauppoja -näytelmässä selvitellään ihmissuhdeasioita monella eri tasolla.

On anoppien välistä nokittelua, epäonnistuneesta kosinnasta johtuvaa mielipahaa, aviopuolisoiden epätasa-arvoa ja jo kypsään ikään ehtineiden lempeä.

Anette (Julia Ollonqvist) on toivonut poikaystävänsä Ramin (Aatu Laine) kosivan häntä. Sellainen päivä koittaakin, mutta väärinkäsityksen takia Ramin perintösormus päätyykin Krisun (Henri Laineen) toimesta Anetten parhaan ystävän Maisan (Reetta Kuuslaakso) sormeen.

Kosinnasta iloisesti yllättynyt Maisa alkaa suunnitella juhannushäitä sulhasensa perhetilalle, jossa asuu Krisun isoisä Urpo-pappa (Sulo Tuominen).

Tilalle saapuvat myös Krisun äiti ja isä, Gunilla (Anne-Mari Tuominen) ja Per-Erik (Timo Alanko).

Myös morsiamen vanhemmat Soili (Satu Mäkeläinen) ja Jouko (Erkki Koskialho) tulevat hääuutisen kuultuaan paikalle.

Farssi-komediaa värittämään on käsikirjoitettu lisäksi baarinpitäjän (Maija Toivonen), papin (Laura Backman), osa-aikaeläkkeellä olevan lappuliisan (Pia Ala-Äijälä), meedion (Päivi Pohjalainen) ja kylän nuorten (Eetu Urhonen, Alexa Salmela ja Nea Oinas) roolit.

Luvassa on hauskoja dialogeja, esimerkiksi ylikorostetun "hoonoa soomea" puhuvalta Krisun Gunilla-äidiltä (Tuominen) sekä Maisan Soili-äidiltä (Mäkeläinen).

Baarinpitäjä Jossu (Toivonen) heittää väliin nokkelia lausahduksia ja heläyttää kauniilla äänellään myös pari laulunpätkää, jotka ryydittävät mukavasti näytelmän kulkua.

Pohjalainen ja Vahteristo ovat istuttaneet tarinaan monta stereotyyppiä ja maustaneet sinänsä ikiaikaisen aiheen nykyajan ilmiöillä, kuten Tinderillä.

Lupsakka ja rauhallinen Urho-pappakin (Sulo Tuominen) innostuu älypuhelimen senssisovelluksesta kutsuen sitä "blenderiksi".

Johtuneeko sitten uusista käsikirjoittajista vai pitkän koronakurimuksen helpottumisesta, mutta Patolampiteatterin työryhmä on tehnyt tänä vuonna erittäin hyvää työtä.

Yleisölle välittyi todellinen tekemisen ilo ja into, tunnelma ensi-illassa oli lämmin ja kotoisa.

Lavastus oli toteutettu oivaltavasti, ja Ala-Äijälän puvustus etenkin näytelmän loppuhuipennuksessa oli suorastaan upea.

Vaikka äänentoisto olikin hyvin hoidettu, valitettavan monen miesnäyttelijän vuorosanat jäivät "suuhun" eivätkä näin ollen yltäneet katsomoon asti.Krisun lippalakki myös varjosti koko esityksen ajan hänen kasvojaan.

Nämä pikkuseikat, kuten myös turhan dialogin aikaisen liikehdinnän fiksaa kuntoon, niin priimaa pukkaa – harrastajateatteria parhaimmillaan!

Konnankoukkuja ja naimakauppoja

Käsikirjoitus: Päivi Pohjalainen ja Heikki VahteristoOhjaus: Anja HämäläinenRooleissa: Sulo Tuominen, Anne-Mari Tuominen, Timo Alanko, Henri Laine, Reetta Kuuslaakso, Satu Mäkeläinen, Erkki Koskialho, Julia Ollonqvist, Aatu Laine, Maija Toivonen, Pia Ala-Äijälä, Nea Oinas, Eetu Urhonen, Alexa Salmela, Laura Backman ja Päivi Pohjalainen.Puvustaja: Pia Ala-ÄijäläÄänentoisto: Olivia Rantanen, Annika Hakala ja Ari PihlavaPatolampiteatteri, LappiEnsi-ilta: 25.7.2021Näytökset: 8.8.2021 saakka

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut