Kesäteatteriarvio: Patolampiteatteri ei petä – leppoisaa maalaisfarssia hyvällä rytmityksellä

Erityismaininnan harrastajateatteri saa jälleen musiikkinumeroista, jotka tälläkin kertaa ovat onnistuneista.

| Päivitetty

Lapin Patolampiteatterin Barbansali on hyväntuulista maalaiskomediaa, jossa naiset rulettavat. Vauhdikkaan laulunumeron pyörteissä Leena Martens, Reetta Kuuslaakso, Satu Mäkeläinen, Piia Aro ja Julia Ollonqvist.

Aivan aluksi on nostettava hattua näyttelijöille, joiden ilmekään ei sunnuntain ensi-illassa värähtänyt, vaikka niskaan satoi kunnon sadekuuro. Näyttelijöiden hiukset ja vaatteet vettyivät, mutta esitys eteni käsikirjoituksen mukaisesti.

Lapin Patolampiteatterille on vuosikymmenten saatossa muodostunut oma, tunnistettava tyylinsä. Puskafarssin sijaan puhun maalaisfarssista, jolla tänäkin kesänä mennään. Kevyet hupailut ovat joka vuosi varta vasten teatterille kirjoitettuja. Niin tänäkin vuonna, käsikirjoittajana on ollut tuttu nimi, Anja Hämäläinen.

Barbansalissa miljöönä on Lapin kaltainen pieni kyläyhteisö, jonka keskuspaikka Barban (pirteästi näyttelevän Satu Mäkeläisen) luotsaama samanniminen yritys on. Katsojalle jää tosin hieman epäselväksi yrityksen liikeidea, "monialainen palvelupiste". Siihen Barba hakee uutta potkua palkkaamalla hyvinvointikouluttajan.

Barbansalin maailmassa asioita pyörittävät naiset, Barban aviomies Hugo (Timo Alanko) hääräilee ympäriinsä essu yllään. Kohtalontovereitaan, taksikuski Masaa (Ari Pihlava) ja Repaa (Sulo Tuominen) hän tapaa omalaatuisen yrityksen äijäparkissa.

Kimurantti juoni pitää sisällään persoonallisen henkilögallerian, väärinkäsityksiä ja sekaannuksia ihmisten henkilöllisyyksistä. Pakkaa sekoittavat muun muassa Barban ja Hugon kasvattipoika Retun ainoa sukulainen, Reino (Erkki Koskialho), joka on rikas yritysjohtaja, sekä kylään juuri muuttanut, hieman epäilyttävä uusi asukas Jape (Henri Laine).

Toki mukaan on ympätty myös ihmissuhdehempeilyä. Rakkautta janoavia ladyja ovat hauskat hahmot Maikki (Maija Toivonen) ja Mimmi (Laura Backman). Hupaisa karaktääri on myös kyläpoliisi (Piia Aro)

Näytelmän huumori on lempeää, osin vähän vanhanaikaista, mutta hyväntahtoista: kenellekään ei ilkeillä.

Patolampiteatterila on paljon harrastajia riveissään ja mukana on myös nuoria. Hanna Turusen ohjauksessa mennään hyvällä rytmillä, ja kaikki koko porukka suoriutuu rooleistaan mallikkaasti.

Erityismaininta jälleen musiikkinumeroista, jotka tälläkin kertaa ovat onnistuneista. Pelin avaa Ari Pihlava, joka saa laulaa vesisateessa. Mieleen jäivät muun muassa naisten yhteisesitys Hit The Road Jack -kappaleen sävelin, uusituin sanoin. Kaunista kuultavaa puolestaan oli Toivosen ja Backmanin tangoduetto. Mäkeläisen tulkitsema Maailma on kaunis kuullaan hanuri- ja kitarasäestyksellä.

Lapin Patolampiteatteri täyttää ensi vuonna 30 vuotta. Jotain uutta on tulossa, sillä harrastajateatterilla on parhaillaan näytelmäkirjoituskilpailu. Kilpailulla haetaan uutta, ennen esittämätöntä komediaa tai farssia, jossa olisi myös musiikkia. Voittajateoksen kantaesitys on Patolampiteatterissa kesällä 2025. Teatteri palkitsee kaksi parasta tekstiä 500 euron palkinnolla.

Kilpailua masteroivat Heli Laaksonen, Hanna Turunen, Erkki Koskialho ja Anja Hämäläinen.

Barbansali

Patolampiteatterin vakiokävijöille.

Barbansali

Käsikirjoitus: Anja Hämäläinen

Ohjaus: Hanna Turunen

Puvustus: Pia Ala-Äijälä

Lavastus: työryhmä

Äänet: Annika Hakala

Rooleissa mm Satu Mäkeläinen, Timo Alanko, Kiia Kalliokari, Helmi Mäkelä, Aatu Laine, Erkki Koskialho, Henri Laine ja Laura Backman.

Ensi-ilta Lapin Patolampiteatterissa su 23.7.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut