Kesäteatteriarvio: Rakkaus rulettaa Juha Tapion sävelin hempeilevässä musiikkikomediassa

| Päivitetty

Rauman kesäteatterin Kaksi puuta -musiikkikomediassa on kaikki perinteisen suomalaisen kesäteatterin tutut ja liki pakolliset elementit: maalaismiljöö, rakkaustarina, kaksikin, musiikkia, vanha auto ja mopedi, pieruhuumorikohtaus sekä miesten juopottelua.

Mutta tämä kaikki tarjoillaan yleisölle Otto Kanervan ohjaamassa esityksessä niin hurmaavassa paketissa, että katsoja on myyty. Juopottelukohtauskin kohoaa aivan omiin sfääreihinsä: harvoinpa suomalaisia jössiköitä on näyttämöllä nähty näin proosallisina kossupäissään.Kanervan ja Osku Valveen kirjoittamassa tarinassa on kaksi tasoa, arkitaso melko normaalin oloisine roolihahmoineen ja

kohotettu, jossa tarinan ihmisiä parittaa Amor nuolineen. Tämä tekeekin näytelmästä vähän höpsön, mutta valloittavan. Etenkin kun sopivia pareja yhyttävä Amor (Veera Tapanainen) on kerrassaan rempseä hahmo.

Ohjaaja Otto Kanerva on Rönsylän kylässä asuva nuohooja Harri Hemminki, joka saa riesakseen (tai salaiseksi riemukseen) naapuriin muuttavan hehkeän helsinkiläistaiteilijan Marianne Luoto-Karakowskin (Ria Kataja).

Kanervan perusolemus kulmien kurtisteluineen istuu mainiosti kaavoihinsa pinttyneen Harrin rooliin.Suurin muutos tapahtuu Hartsan ajattelumaailmassa. Äkeän poikamiehen sisimmässä alkaakin pikkuhiljaa kaihertaa, vaikka pintaan hiipii epäilys siitä, kelpaako keski-ikäisenä enää kenellekään. Epäonnistuneet ihmissuhteet ovat taakkana myös uutta alkua etsivällä taiteilijalla, samoin kuin hyvällä ystävättärellä, omaa paikkaansa hakevalla Mira Asplundilla (Hanna Vahikari).

Henkilögallerian täydentävät Harrin paras kaveri, keksijä-Olli (mainio Mikko Töyssy) sekä Mariannen sukupuoltaan vaihtanut ystävä Desmond (Miikka. J. Anttila).

Hahmot ovat sympaattisia ja dialogi on näppärää, mutta ennen kaikkea Kaksi puuta on musiikkinäytelmä, jossa Juha Tapion tutut kappaleet on ujutettu toimivasti osaksi tarinaa. Näyttelijäjoukon laulamina ne saavat uudet tulkinnat.

Juha Tapio kertoi Länsi-Suomen haastattelussa, että hänelle tuli näytelmää katsellessa televisiosarja Vain elämää -fiilis. Kappaleet, Juha Tapio on muuten tehnyt hurjan määrän kuulomuistiin jääneitä hittejä, saavatkin näyttämöllä uusia merkityksiä ja sanoitukset aukeavat eri tavalla kuin artistin itsensä esittämänä.

Kanerva, Kataja, Tapanainen ja Vahikari ovat kaikki persoonallisen omaäänisiä laulajia ja vahvoja tulkitsijoita.

Iso ansio lankeaa myös sovitukset tehneelle kapellimestari Antti Vauramolle. Mieliinpainuvin näytelmän lukuisista musiikkinumeroista on Amorin esittämä lattariversio Ohikiitävää-kappaleesta.

Kanerva ja Kataja puolestaan tekevät rouhean dueton Minä olen, sinä olet -biisistä. Hetken vielä saa puolestaam silmänurkat kostumaan.

Kaksi puuta on kuin lempeä suvi-ilta, hyvän tuulen kesäteatteria. Se on hauska, hullutteleva ja loppua kohden ehdottoman tunteellinen, jopa yltiöromanttinen, mutta onnistuu kuitenkin ohittamaan imelyyden karikot. Rakkaus rules.

Komedia oli Hämeenlinnan uuden kesäteatterin viime vuoden hitti. Esitys on jo hioutunut lukuisten esityskertojen myötä, ja se sujuu ammattilaisilta rutiinilla, mutta silti raikkaasti.

Joitain pieniä paikallistuksiakin on tehty. Aivan mainio on keksijä-Ollin ässälippis, jossa on kiekkofanille takatukka valmiina.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut