Kesäteatteriarvio: Tavallisten ihmisten ongelmia Pyhäjärvi-Teatterin suvikomediassa

Näytelmää varten on sävelletty kuusi uutta kappaletta, jotka ovat Reetta Hulmin, Tapani I. Rinteen ja Mika Peltosen käsialaa.

Ohjaaja Reetta Hulmin ensimmäinen oma näytelmäkäsikirjoitus Voi hyvin! Parempi elämä! sijoittuu ajankohtaiseen ilmiöön: kasvavaan hyvinvointipalveluiden alaan ja ihmisten tarpeeseen etsiä elämälleen uutta suuntaa.Näytelmä oli valmis jo kesälle 2020, kun teatterilla piti olla 40-vuotisjuhlavuosi, mutta esityskausi peruttiin koronan takia.

Komediallinen teksti sijoittuu Palmulehtoon, rouva Bergin (Sirpa Lahti) pyörittämään yritykseen, jonne ihmiset hakeutuvat eri syistä vetämään henkeä.

Näytelmä alkaa koulukohtauksella. Turhautunut peruskoulunopettaja Ulpu (Kaisa Lähteenmäki) yrittää saada luokkaan järjestystä. Aa on alku -kappale ruotii nykyajan koulumiljöötä.

Ulpu päätyy etsimään kadonnutta opettajan motivaatiotaan Palmulehdosta ja saa seurakseen muun muassa äitiydestä haaveilevan, ylikuntoilevan Saritan (Noora Mäkelä), kirjastotyöstä työttömäksi jääneen yksinäisen tissuttelija-Eijan (Mari Hirvelä) ja masentuneelta vaikuttavan Askon (Kimmo Hirvelä), joka kuitenkin toistelee kaikille olevansa ok.

Energisen rouva Bergin ja hänen veljensä Ronin (Erkki Hartikainen) kanssa ryhmäydytään, rentoudutaan ja siemaillaan vihersmootheja – ja samalla keritään auki elämän kipupisteitä. Romantiikkaakin leijailee ilmassa.

Ja koska kyseessä on kesäteatteri, soppaa hämmentävät Palmulehdon taloudelliset vaikeudet, aiemman asiakkaan mysteerikuolema ja yritykseen vastikään palkattu epäilyttävä tohtori Mykkänen (Jukka Remes).

Harrastajat saavat roolinsa elämään, ja näyttämöllä nähdään värikäs henkilögalleria.

Välillä tyylilaji vaihtuu farssin puolelle. Erityisesti kohtaus, jossa lähetti pyörtyilee ja hänet kannetaan toistamiseen sohvalle tohtoria odottamaan, on hauska.

Erikoismaininnan ansaitsevat Tapani I. Rinteen mainiot äänitehosteet.

Esityksen parasta antia ovat persoonalliset laulunumerot. Näytelmää varten onkin sävelletty kuusi uutta kappaletta, jotka ovat Reetta Hulmin, Tapani I. Rinteen ja euralaisen musiikintekijä Mika Peltosen käsialaa.

Erityisesti mieleen jäivät Rinteen Rouva Bergin rakkauslaulu ja Peltosen Raskauslaulu.

Laulunumeroihin on selvästi satsattu.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut