Kesätyöntekijä: Tarkista lomakorvaus viimeisestä palkasta

Myös kesätyöntekijälle kuuluu lomakorvaus pitämättömistä lomista työsuhteen päättyessä, muistutetaan SAK:n, STTK:n ja Akavan yhteisestä kesäduunari-infosta.

– Viimeisestä palkkakuitista kannattaa tarkistaa, että lomakorvaus on maksettu oikein. Lomakorvaus on maksettava, vaikka työntekijälle ei ole ehtinyt kertyä lomaa tai hän ei ole vuosiloman ansainnan piirissä, kesäduunarineuvoja Sini Siikström toteaa.

Jos lomakorvaus jää saamatta tai kesän aikana on kertynyt muita palkkasaatavia, voi niitä hakea vielä työsuhteen päätyttyä.

– Työnantajalle voi toimittaa laskelmat puuttuvista palkoista kirjallisesti. Kesän aikana saadut palkkakuitit ja työvuorolistat kannattaa säilyttää, koska ne toimivat myöhemmin todisteena, jos ongelmia ilmenee.

Kesäduunari-infoon on tullut tänä kesänä jo yli 450 yhteydenottoa. Helteinen sää on herättänyt kysymyksiä työn jaksottamisesta.

– Työnantajan tulee huolehtia siitä, että työpaikan lämpötila pysyy alle 28 asteessa, kun ulkoilma on alle 25 astetta. Jos työpaikan lämpötila kuitenkin ylittää 28 astetta, on taukojen määrää lisättävä. Työtä suositellaan tauotettavaksi kevyissä, keskiraskaissa ja pakkotahtisissa töissä lämpötilasta riippuen 10–15 minuuttia tuntia kohden, Siikström sanoo.

Kesäduunari-info on avoinna 29. elokuuta saakka. Neuvoja vastaa numerossa 0800 179 279 ja osoitteessa www.kesaduunari.fi maanantaista perjantaihin kello 9–15 suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Palveluun voi soittaa nimettömänä.

Keskustelu käy myös Facebookissa osoitteessa www.facebook.com/kesaduunari.