Keskikesän juhla on tilastoissa synkkä – poliisi valvoo juhannusliikennettä

Kuvituskuva: LS-arkisto

Kesä- ja heinäkuu ovat rattijuopumusten synkkää aikaa poliisin tilastoissa, poliisin tiedotteessa kerrotaan.

Juhannusliikenteessä rattijuoppojen määrä on lähes kolminkertainen alkutalven vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Useampana peräkkäisenä päivänä nautittu alkoholi saattaa vaikuttaa siten, ettei ajoon lähtevä kuljettaja välttämättä tiedosta omaa tilaansa ja tapauskohtaisesti promilleja voi olla veressä vielä paljonkin. Myös vähäiset yöunet heikentävät ajokuntoa.

Poliisi valvoo juhannuksena myös vesiliikennettä

Valvonnalla poliisi pyrkii ensisijaisesti vähentämään ruorijuopumuksia ja lisäämään pelastusliivien käyttöä. Vuosittain vesillä hukkuu Suomessa noin 100–150 henkeä.

Sääennusteet lupaavat kaunista ja lämmintä juhannussäätä lähes koko maahan. Se tarkoittaa vesillä poliisille enemmän töitä. Tehtävien määrä riippuu hyvin paljon säästä, sillä huonossa säässä veneilijöitä ei ole niin paljon liikkeellä ja tehtäviäkin on vähemmän.

Poliisin vinkit juhannusta vesillä viettäville ovat samat kuin aina vesille lähdettäessä.

– Liivit päälle ja korkki kiinni vesillä! Lisätään luetteloon vielä huolellisuus, varovaisuus ja muiden vesilläliikkujien huomioiminen. Vesikulkuneuvon päällikön velvollisuus on huolehtia kulkuneuvossa mukana olevien varusteista ja turvallisuudesta, liikennepoliisi Petri Pahkin Itä-Suomen poliisista listaa.

Synkin päivä keskikesän juhlassa on perinteisesti perjantai

Juhannusliikenteessä menehtyy ja loukkaantuu neljän päivän aikana ennätysmäärä ihmisiä vuodesta toiseen.

Juhannusviikon perjantaina ylitetään lähes poikkeuksetta maan keskiarvo näissä luvuissa. Myös monet lauantaille tilastoidut onnettomuudet ovat todellisuudessa perjantai-illan saldoa. Jos onnettomuus on sattunut puolen yön jälkeen, se näkyy tilastoissa lauantain kohdalla.

Pahkinin mukaan yksi luonnollinen syy juhannuksen synkkiin tilastoihin on suuri liikennemäärä. Myös muita selittäviä tekijöitä löytyy.

Juhannuksen liikenteeseen liittyy runsas maalle lähtö ja lomien alkaminen. Tavallista suurempi osa liikenteestä on vapaa-ajan liikkumista tai liikkumista viihteen vuoksi. Ihmiset ajavat tavallista enemmän ja usein vieraissa paikoissa, mikä osaltaan vaikuttaa onnettomuusriskiin.

Kesäkelin luoma turvallisuuden tunne voi olla petollista. Suuri osa juhannuksen aikaisista onnettomuuksista on seurausta ylinopeudesta tai liian suuresta tilannenopeudesta. Monissa onnettomuuksissa on mukana myös alkoholi.

– Usein onnettomuusautoissa on mukana useampia ihmisiä, pääasiassa nuoria. Vaaraa lisäävät uhkarohkeat ohitukset ja alkoholijuomien käyttäjät. Pahimmat ylinopeudet ajetaan hiljaisina aamuyön tunteina. Kesällä liikenteessä on talviaikaan nähden enemmän kaiken tasoisia kuljettajia, Pahkin jatkaa.

Poliisin neuvot juhannusliikenteeseen

• Malttia liikenteeseen! Ruuhkaliikenteessä ohittaminen on turhaa, koska ajallisesti säästöä syntyy vähän, mutta vaaratilanteita sitäkin enemmän. Malttia tarvitaan etenkin ohituskaistoilla, missä jonoa ohittamalla aiheutetaan kaistojen lopussa ruuhkaa ja jonojen pysähtelyä.

• Riittävä etäisyys edellä kulkevaan ajoneuvoon antaa kuljettajalle aikaa tehdä oikeita ratkaisuja ja peräänajon riski pienenee. Ennakoiva ja muut tienkäyttäjät huomioiva ajotapa on turvallisen liikenteen lähtökohta.

• Kuljettajaksi on hyvä valita kokenein ja harkitsevin kuljettaja.

• Lastaa auto oikein. Sijoittele tavarat niin, etteivät ne pääse ajon aikana liikkeelle esimerkiksi äkkijarrutuksissa. Varmista, että kaikki auton kyydissä olevat käyttävät turvavöitä ajon aikana.

• Tarkista auton kunto ennen liikkeelle lähtöä. Tarkista renkaiden ilmanpaineet, ja että nestesäiliöt on täytetty tuulilasinpesunesteellä ja jäähdytysnesteellä.

• Säädä auton sisälämpötila sopivan viileäksi ajovireyden ja matkustusmukavuuden varmistamiseksi.

• Tiukkoja aikatauluja on turha laatia. Varaa aikaa rauhalliseen etenemiseen ja taukojen pitämiseen.

• Muista, että jokaisen tavoite on varma ja turvallinen perille pääsy.