Keskikesän merkki: Mantereenpäätä uhkaa uimakielto, Lillonkaria seuraavana – Otanlahdessa ja Saharannassa suolistobakteerien pitoisuus lähellä nollaa

Enterokokkien pitoisuus oli Mantereenpäässä jo toimenpiderajalla. Tämän viikon uusintanäytteet ratkaisevat, jatkuuko uiminen vai ei.

| Päivitetty

Lähivuosina Lillonkarin (kuvassa) ja Mantereenpään uimarannat ovat kärsineet heinäkuun puolivälistä alkavasta suolistobakteeriongelmasta. Arkistokuva.

Suolistoperäisten bakteerien runsastuminen uhkaa jälleen tuoda uimakieltoja Rauman uimarannoille.

Terveysvalvonnan viime viikolla ottamissa uimavesinäytteissä bakteeripitoisuus oli kasvanut alkukesään verrattuna selvästi aiemmasta sekä Mantereenpäässä että Lillonkarissa.

Erityisesti Mantereenpäätä voi uhata uimakielto jo tällä viikolla.

Mantereenpää toimenpiderajalla

Sorkassa sijaitsevassa Mantereenpäässä niin sanottujen kolibakteeri pitoisuus oli viime viikolla vielä alhainen.

Toinen seurattava suolistobakteerityyppi eli niin sanotut enterokokit olivat sen sijaan pitoisuudeltaan 200 pesäkkeitä muodostavaa yksikköä (pmy) desilitrassa vettä.

Pitoisuus on täsmälleen sama kuin terveysvalvontaa ohjaava toimenpideraja.

– Mantereenpäästä otetaan tällä viikolla uusintanäytteitä ja päätetään niiden tulosten perusteella mahdollisista toimenpiteistä, kertoo Rauman ympäristöterveydenhuollon johtaja Tiina Laitala.

Uimakielto pahimmillaan lähipäivinä

Ensimmäinen uusintanäyte otetaan Mantereenpäästä jo tänään. Pahimmillaan uimakielto voi tulla tulosten myötä jo lähipäivinä.

– Jos tämänpäiväisessä näytteessä olisi merkittävä toimenpiderajan ylitys, silloin voimme laittaa uimakieltoon jo näiden perusteella. Jos tilanne ei ole niin selkeä, katsotaan vielä lisänäyte, Laitala sanoo.

Toinen uusintanäyte otettaisiin loppuviikolla tai ensi viikon alussa.

– Jos tilanne pysyy rajoilla, seurataan tarvittaessa kehitystä tihennetyllä näytteenotolla.

Lillonkarissa ainakin vielä eri bakteerit

Mantereenpää sekä etelän puolella Unajassa sijaitseva Lillonkari ovat "perinteisesti" kärsineet suolistobakteeripulmista juuri heinäkuun puolivälistä alkaen.

– Syytä tähän ei tiedetä, Laitala sanoo.

Lillonkarissa enterokokkitilanne oli kuitenkin viime viikolla vielä uimarien kannalta hyvä, ja pitoisuus oli vasta 50 pmy.

Kolibakteerit olivat sen sijaan runsastuneet 390 pesäkkeitä muodostavan yksikön pitoisuuteen. Jos pitoisuus vielä kasvaa, niin Lillonkarissa uimakieltoon voivat poikkeuksellisesti johtaa juuri kolibakteerit.

Toimenpideraja on nimittäin 500 pmy.

Otanlahdessa tilanne loistava

Otanlahdessa kesä on puolestaan ollut suolistobakteerien suhteen erinomainen.

Kolibakteerien pitoisuus on ollut tähän mennessä enimmillään 17 ja enterokokkien neljä pesäkkeitä muodostavaa yksikköä desilitrassa.

Näin on siitä huolimatta, että ajoittain kesään on mahtunut myös rankkasateita. Otanlahden taannoisten bakteeriongelmien pääsyynä pidetään hulevesiä.

Asiaan on puututtu hulevesien pumppauksella, joka jatkuu nyt kokeilumuotoisena toista kesää.

– Vaikuttaa siltä, että pumppausjärjestely on toiminut ja uimaveden laatu on saatu korjattua, Laitala toteaa.

Muuallakaan ei merkkiä ongelmista

Syväraumanlahden Saharannassa suolistobakteeritilanne on niin ikään uimisen kannalta loistava.

Myös täällä vesi on ajoittain ollut suolistobakteerien saastuttamaa. Mitään teknisiä järjestelyjä asian suhteen ei ole tehty, mutta pitoisuudet ovat pysyneet alhaisina siitä huolimatta.

Tilanne ei ole hälyttävä myöskään muilla seurattavilla raumalaisrannoilla.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut