Keskisormikohtaus nosti kierroksia Pyhärannan valtuustossa

Salista poistuneen päättäjän väitettiin nostaneen sormensa. Asianomainen ei kiistä asiaa.

Pyhärannan kunnanvaltuusto kokoontuu Ihoden koululla. Rohdaisissa sijaitseva kunnanvirasto on otettu pois käytöstä.

Pyhärannan kunnanvaltuuston kokouksessa nähtiin pienimuotoinen välikohtaus tiistai-iltana. Tapaus sattui, kun itsensä päätöksenteosta jäävänneet valtuutetut poistuivat salista.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja, valtuutettu Jyrki Nurmi (YP) väitti nähneensä, että valtuutettu Helka Huttela (Pyhäranta nyt) olisi näyttänyt keskisormea salista lähtiessään.

Nurmi pyysi tapahtuneen jälkeen puheenvuoron kokouksessa.

– Minun mielestäni on törkeää touhua poistua päätöksenteosta näin. Jos Helka Huttela näyttää keskisormea tuolta lehteriltä, niin se ei ole hyvää käytöstä. Minulla nousee kierrokset tuollaiseen käytökseen, Nurmi sanoi.

– Unohdetaan se keskisormi, valtuuston puheenjohtaja Miikka Roos (YP) lausui Nurmen puheenvuoron perään.

Ei kiistä tapahtunutta

Sormitapausta ei tämän enempää puitu salissa vaan valtuusto siirtyi päättämään käsillä olleesta asiakohdasta. Länsi-Suomi tavoitti Huttelan jälkeenpäin, ja tiedustelimme häneltä, näyttikö hän keskisormea.

– Saattaa hyvin olla. En kiistä, sanotaan näin, Huttela totesi.

Huttela kertoi jäävänneensä itsensä päätöksenteosta yleislausekejääviyden perusteella. Syynä oli hänen mukaansa pitkäaikainen syvä ystävyys valtuutettu Heidi Arvosen (Pyhäranta nyt) kanssa. Muutamat muutkin valtuutetut jääväsivät itsensä.

– Hallituksen puheenjohtajalla oli joku mielipide meistä (jääveistä) eikä hänen kuulu sellaista kertoa. Valtuuston puheenjohtaja johtaa puhetta, Huttela kuvaili tapahtumia.

Liite puuttui listalta

Huttela oli ennen poistumistaan kritisoinut sitä, että esityslistalta puuttui liite, jonka johdosta kyseistä asiaa ei olisi hänen mielestään pitänyt edes käsitellä valtuustossa.

Päätöksenteko liittyi Heidi Arvosen Turun hallinto-oikeuteen jättämään valitukseen. Puuttuva liite oli oikeuden kunnalle esittämä lausuntopyyntö valituksesta.

Arvosen valituksessa vedotaan menettelyvirheeseen ja todetaan, että kunnanvaltuuston elokuun kokouksessa käsiteltyyn vastuuvapauksien myöntämiseen osallistui esteellisiä henkilöitä.

Tiistai-illan kokouksessa valtuusto päätti antaa oikeudelle lausunnon liitteen puuttumisesta huolimatta.

Tauko puntarissa

Lausunnon mukaan elokuun kokouksessa oli tekninen tauko, jonka aikana kokous oli keskeytyksissä, jotta myös esteelliset valtuutetut saattoivat seurata tilintarkastajien esitystä ja keskustella aiheesta.

– Eli hallinto-oikeus arvioi, onko tekninen tauko ollut asian käsittelyä vai mielipiteenvaihtoa ja kokous on aidosti ollut keskeytyksissä, kunnanjohtaja Jukka Laiho selvensi valtuustossa.

Laiho huomautti, että vastuuvapauksia ei kyseisessä kokouksessa lopulta edes käsitelty, koska esteellisiä oli niin paljon, että kokous ei ollut asiakohdassa päätösvaltainen. Vastuuvapaudet myönnettiin vasta myöhemmässä kokouksessa varavaltuutettujen turvin.

– On täysin kiistaton asia, että esteelliset valtuutetut eivät ole olleet päättämässä vastuuvapauksista, Laiho totesi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut