Keskiviikon koronaseuranta: Raumalla kaksi uutta tartuntaa sitten eilisen

Raumalla koronarokotuksia on tehty muun muassa Rauma-salissa. Kuva: arkisto/Juha Sinisalo

13.25 Raumalla ja Porissa uusia tartuntoja

Sekä Raumalla että Porissa on todettu tänään kaksi uutta koronatartuntaa, selviää THL:n päivän tilastoista. Rauman lähialueilla uusia tapauksia on todettu myös Uudessakaupungissa yksi kappale.

Kaiken kaikkiaan Suomessa on eilisen jälkeen todettu 126. Monet kunnat korjasivat tartuntatietojaan tänään, joten kuntakohtaiset luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia edellisiin päiviin. Esimerkiksi Tampere poisti tiedoistaan 29 tartuntaa ja Helsinki 13 tartuntaa.


13.20: Varusmiehille tarjotaan koronarokotukset

Varusmiehille ja vapaaehtoista asepalvelusta suorittaville naisille tarjotaan mahdollisuus ottaa vapaaehtoinen koronarokote Puolustusvoimissa. Rokotukset koskevat heinäkuussa palvelukseen astuvia sekä aiemman saapumiserän varusmiehiä, jotka jatkavat palveluksessa.

Palvelukseen astuville varusmiehille ja vapaaehtoista asepalvelusta suorittaville naisille tarjotaan aina rokotukset useita varuskuntaolosuhteissa herkästi leviäviä infektiotauteja vastaan. Koronaviruspandemian myötä on tärkeää, että varusmiehet saavat rokotteen myös koronavirusta vastaan.

Mikäli varusmies on ehtinyt saada ensimmäisen koronarokoteannoksen omasta terveyskeskuksesta, järjestyy rokotteen toinen annos Puolustusvoimien kautta.

Jos varusmies on jo saanut ensimmäisen koronarokotteen omasta terveyskeskuksesta, tulee ottaa mukaan ensimmäisen rokotteen saamisen yhteydessä annettu lomake, josta ilmenee ensimmäisen rokotteen antopäivä ja suositus sille, milloin toinen rokote on tarkoitus antaa.

Mikäli varusmies on sairastanut koronavirustaudin, on hyvä ottaa mukaan tieto sairastetusta taudista (esim. Omakannasta) rokotusten suunnittelua varten.


13.20: Tutkimus vahvistaa: Oireeton koronainfektio tavallinen

Koronaviruksen oireettomana sairastaneita henkilöitä voi Suomessa olla lähes kaksinkertainen määrä arvioituun verrattuna, käy ilmi Mehiläisen ja Helsingin yliopiston Suomen molekyylilääketieteen instituutti FIMMin GeneRISK-Covid-19 -tutkimuksesta.

 Tietoa sairastetusta koronavirusinfektiosta on kerätty tutkimukseen osallistujilta sähköisen oirekyselyn sekä tutkimuskäynnin yhteydessä tehtävien koronaviruksen vasta-ainetutkimusten avulla.

– Sähköisen oirekyselyn perusteella vain pieni osa osallistujista on sairastanut koronan. Vasta-ainetutkimusten perusteella sairastaneita on lähes kaksi kertaa enemmän, kertoo Mehiläisen laboratoriosektorin johtaja, dosentti Kristina Hotakainen.

– Tämä viittaa siihen, että taudin sairastaminen oireettomana on tavallista tai ainakaan mahdollisia oireita ei tunnisteta koronan aiheuttamiksi. Kaiken kaikkiaan sairastaneita oli vasta-ainetutkimustenkin perusteella kuitenkin vain 1,17 %, Hotakainen täydentää.

Vasta-ainetutkimuksessa ei arvioida rokotusvastetta, vaan luonnollisen infektion kautta syntyneitä vasta-aineita. Näin käynnissä olevat rokotukset eivät vaikuta tuloksiin.

Alkuperäisessä GeneRISK-tutkimuksessa osallistujia oli paljon Kymenlaaksosta ja nyt saaduissa koronan vasta-ainetuloksissa nähdään selvä ero pääkaupunkiseudun ja Kymenlaakson välillä. Pääkaupunkiseudulla koronan sairastaneiden osuus oli tutkimuksessa 1,71 % ja Kymenlaaksossa 0,6 %.

– Sairastettuun koronaan viittaavia vasta-ainetuloksia oli kolminkertainen määrä pk-seudulla Kymenlaakson asukkaisiin verrattuna. Tämä vahvistaa tiedon epidemian voimakkaammasta leviämisestä Helsingin seudulla. Vasta-aineita on oireettomillakin syntynyt mitattavia määriä. Tarvitaan kuitenkin lisätutkimuksia, jotta selviää kuinka hyvän suojan ne tarjoavat uusilta tartunnoilta, toteaa lääketieteellisen mikrobiologian dosentti Simo Nikkari Mehiläisestä.

– Sairastetun taudin kautta laumaimmuniteettia ei näiden tietojen pohjalta Suomessa ole saavutettu edes alueilla, joilla tartuntoja on ollut eniten. Väestön kattava rokottaminen on siten tärkeää, Nikkari sanoo.

Vaikka immuniteetti voikin kehittyä lieväoireisen tai jopa oireettoman sairastamisen kautta niin rokotteella hankittu immuniteetti on turvallisempi koska osalla, ja varsinkin riskiryhmään kuuluvilla, taudin oireet voivat olla hyvinkin vakavat ja pitkäkestoiset.

GeneRISK-Covid-19 -tutkimuskäynnit jatkuvat vielä kesäkuun ajan ja tutkittavat saavat henkilökohtaisen kutsun Mehiläiseen Helsingissä, Turussa ja Kotkassa. Tavoitteena on selvittää, mitkä tekijät yksilön perimässä ja elintavoissa vaikuttavat alttiuteen sairastua Covid-19-infektioon, infektio-oireiden vakavuuteen ja mahdollisten liitännäissairauksien kirjoon.


11.55: 30-vuotiaiden koronarokotusajat tulevat Raumalla varattaviksi perjantaina

Viikolle 24 voi varata koronarokotusajan netin kautta perjantaina 11. päivä, klo 14 alkaen, osoitteessa rauma.terveytesi.fi. Nettipalvelun kautta ajan voivat varata riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat ja ne, jotka ovat jo täyttäneet 30 vuotta. Sähköinen ajanvaraus vaatii vahvan tunnistautumisen.

Ne, jotka eivät ole täyttäneet tänä vuonna vielä 30, varaavat ajan puhelimitse. Rokotusaikoja voi varata numerosta 044 403 2687 lauantaina 12.6. klo 8–15 niin kauan kuin aikoja riittää. Mikäli puheluun ei vastata, kannattaa jättää takaisinsoittopyyntö.

Rokotusvuorossa ovat tänä vuonna 30 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat henkilöt. Myös 1- ja 2-riskiryhmien rokotukset jatkuvat 16–69-vuotiaiden ikäryhmässä. Riskiryhmään kuuluminen tarkistetaan rokotuksen yhteydessä.

Tarkemmat tiedot rokotettavista riskiryhmistä, käytettävistä rokotteista ja rokotteiden vaihtamisesta löytyvät osoitteesta www.rauma.fi/koronarokotukset.

65-vuotiaat ja sitä vanhemmat voivat halutessaan vaihtaa 2. annoksena annettavan Astra Zenecan eri rokotteeseen, mutta vaihdosta on ilmoitettava vähintään vuorokautta ennen toista rokotusta puhelimitse numeroon 044 403 2625 arkisin klo 8–9.30.

Rokotuksia annetaan ensi viikolla Kauppiksen liikuntasalissa, osoitteessa Satamakatu 26 ja terveyskeskuksessa, osoitteessa Steniuksenkatu 2. Aikaa varatessa on huomioitava, että 2. rokote annetaan 12 viikon kuluttua. Toinen rokotusaika annetaan ensimmäisen rokotuskerran yhteydessä.


11.35: Alustavat tutkimustulokset kahdella eri koronarokotteella rokottamisesta rohkaisevia

Alustavien tutkimustietojen mukaan eri koronarokotevalmisteiden käyttäminen ensimmäisellä ja toisella rokotuskerralla tuottaa elimistössä tehokkaan puolustusvasteen koronavirusinfektiota vastaan, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo tiedotteessa.

Saksassa, Espanjassa ja Britanniassa tehdyissä tutkimuksissa tarkasteltiin, miten mRNA-rokotteen antaminen aiemmin AstraZenecan adenovirusvektorirokotteen saaneelle vaikuttaa rokotuksen synnyttämään puolustusvasteeseen ja rokotuksen turvallisuuteen. Tutkimusten tulokset ovat alustavia, eivätkä ne ole vielä käyneet läpi tieteellistä vertaisarviointia.

Tuloksena oli, että kahdella eri rokotevalmisteella voidaan saada aikaan vähintään yhtä hyvä puolustusvaste kuin antamalla molemmilla rokotuskerroilla adenovirusvektorirokotetta. Kahta eri rokotetta saaneilla vasta-aineiden määrä oli korkea. Myös niin kutsuttu soluvälitteinen immuniteetti, joka pidentää suojan kestoa ja vahvistaa elimistön kykyä torjua varsinkin vakavaa koronavirustautia, oli hyvällä tasolla.

Tutkimuksissa ei myöskään ilmennyt huolia rokotteiden yhdistämisen turvallisuudesta.


11.08: Karanteenissa ja eristyksessä olevilla on mahdollisuus ulkoäänestykseen vaalipäivänä

Kuntavaalien vaalipäivä on sunnuntaina 13.6. Tällöin voi äänestää vain omalla äänestysalueella, joka on merkitty Ilmoitus äänioikeudesta -korttiin.

Rauman jokaisella äänestysalueella on tarvittaessa mahdollisuus ulkona äänestämiseen. Järjestely on tarkoitettu niille, jotka ovat lääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä, eivätkä voi tulla sisätiloihin äänestämään.

Mikäli henkilö haluaa äänestää vaalipäivänä, mutta joutuukin koronan vuoksi karanteeniin tai eristykseen, hänen kannattaa olla mahdollisuuksien mukaan etukäteen yhteydessä vaalipäivän äänestämisestä sopimiseksi. Ulkoäänestykseen liittyvissä asioissa ja järjestelyissä voi ottaa yhteyttä keskusvaalilautakunnan numeroon 044 793 3300.

– Vaalipäivänä äänestyspaikkojen ulkopuolelle tullaan lisäksi laittamaan oikeusministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toimittamia STOP-julisteita. Niissä kehotetaan olemaan tulematta sisälle vaalihuoneistoon, mikäli henkilö on lääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä. Samalla juliste ohjaa soittamaan äänestysalueen vaalilautakunnan puheenjohtajan puhelinnumeroon. Numeroon soittamalla voi ilmoittaa ulkoäänestyksen tarpeesta äänestämään tullessaan, mikäli ei ole ottanut asiasta vielä aiemmin yhteyttä, lakimies Katri Ranta-Eskola kertoo.


10.05: Kolmekymppiset ja riskiryhmiin kuuluvat yli 16-vuotiaat voivat varata rokotusaikoja ensi viikolle

Koronarokotukset ovat edenneet jo 30-vuotiaiden rokotuksiin Uudenkaupungin, Vehmaan, Taivassalon, Kustavin ja Pyhärannan terveydenhuollon yhteistoiminta-alueella.

Nuorempiin ikäryhmiin siirryttäessä yhteistoiminta-alueen asukkaita halutaan muistuttaa, että rokote kannattaa ehdottomasti ottaa omalla vuorollaan. Ottamalla rokotteen voi suojata paitsi itseään, myös muita. Nuorten aikuisten rokottaminen on hyvin tärkeää, jotta yhteiskuntaa voidaan avata edelleen ja palata yhä normaalimpaan arkeen.

Ensi viikolle (vko 24) voivat rokotusajan varata vuonna 1991 syntyneet sekä tätä vanhemmat ja riskiryhmiin kuuluvat yli 16-vuotiaat.

Rokotusajat viikolle 24 avautuvat varattaviksi perjantaina 11.6. klo 12.00. Rokotusaika suositellaan varaamaan verkkoajanvarauksen kautta

Lisätietoja ajan varaamisesta ja rokotusten etenemisestä löytyy sivulta uki.fi/koronarokotus.