Keskiviikon koronaseuranta: Hallituslähde STT:lle: Heinäkuussa voidaan palata hyvin lähelle normaalitilaa – Satakunnassa ei tilastoitu uusia tartuntoja

17.35: U:gissa lukio ja yläkoulu siirtyvät hybridiin

Koronatartuntojen määrä on Uudessakaupungissa lievässä laskussa. Ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 110.

Viimeisen kahden viikon aikana kaupungissa on todettu 18 uutta tartuntaa. Kaikkiaan Uudessakaupungissa on pandemian aikana todettu 208 tartuntaa.

– Tartuntamäärät ja alueen ilmaantuvuusluku ovat kääntyneet hienoiseen laskuun. Vielä on kuitenkin liian aikaista tehdä laajempia johtopäätöksiä epidemian kehittymisestä. Rajoitustoimenpiteet näyttävät tehoavan ja niihin sitoutuminen on edelleen hyvin tärkeää, toteaa sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Rantanen.

Kaikkia voimassa olevia rajoituksia ja suosituksia on jatkettu alueellisen koronaryhmän linjausten mukaisesti.

Lukiossa ja yläkouluissa palataan lähiopetukseen 12.4. hybridimallia noudattaen. Hybridimallilla tarkoitetaan sitä, että oppilaat vuorottelevat etä- ja lähiopetuksessa.

Julkiset vapaa-ajan ja harrastustoiminnan tilat pysyvät suljettuina huhtikuun loppuun saakka. Suljettuina ovat kaupungin sisäliikuntasalit, kuntosalit, uimahalli, jäähalli, museo, kulttuurikeskus Cruselli, nuorisotalot, Demotila sekä kierrätyskeskus.

Myös yli 12-vuotiaiden harrastustoiminta kaupungin liikuntatiloissa pysyy tauolla huhtikuun loppuun. Uudenkaupungin terveyslautakunta päätti rajoitusten jatkamisesta kokouksessaan keskiviikkona.

Alle 12-vuotiaiden harrastustoiminta kaupungin liikuntatiloissa voi jatkua, kunhan toiminnassa noudatetaan THL:n turvallisen harrastamisen kriteerejä.

Koronavirusrokotukset jatkuvat 70-vuotiaiden rokotuksilla. Rokotusajan voivat nyt varata vuonna 1951 tai tätä aiemmin syntyneet sekä samassa taloudessa asuvat omaishoitajat.

Koronarokotusajat viikolle 15 avautuvat varattaviksi perjantaina kello 12.00. Osa ajoista on varattavissa sähköisessä ajanvarauspalvelussa ja osa jaetaan rokotuspuhelimeen soittaville.


13.28: Heinäkuussa voidaan palata hyvin lähelle normaalitilaa, jos suunnitelmat pitävät

Jos kaikki menee suunnitellusti, heinäkuussa voidaan palata hyvin lähelle normaalitilaa, kerrotaan hallituslähteestä STT:lle. Jo kesäkuussa on paljon vähemmän rajoituksia voimassa kuin nyt.

Hallituksen arvio perustuu muun muassa siihen, että rokotusaikataulun mukaan kaikki halukkaat aikuiset olisivat saaneet yhden annoksen koronarokotetta kesäkuun lopussa.

Hallitus kokoontuu tänään illansuussa Säätytaloon pohtimaan, missä järjestyksessä ja millä tavalla epidemian vuoksi käyttöön otettuja rajoitustoimia puretaan. Kyseessä on niin sanottu exit-suunnitelma, joka viitoittaa tietä ulos kriisistä.

Sekä rokotusten että kausivaihtelun odotetaan helpottavan tautitilannetta kesää kohti, vaikka myös tilanteen paheneminen nykyisestä on yhä mahdollista.

Isompaa vääntöä rajoitustoimien purusta ei ole odotettavissa hallituspuolueiden kesken. Strategia on myöhemmin tarkoitus esitellä myös oppositiopuolueille.

Neuvottelu alkaa Säätytalossa kello 17.

Rajoituksia on tarkoitus purkaa hyvin asteittain. Esimerkiksi ravintoloita ja kuntosaleja ei kannata avata samaan aikaan vaan seurata, mitä kustakin purkutoimesta seuraa epidemian kehittymiselle.

Ravintoloiden aukioloa tullaan tiettävästi rajoittamaan vielä senkin jälkeen kun ravintoloiden sulku päättyy 18. huhtikuuta. Hallituksen esityksen mukaan muun muassa anniskelun päättymistä voitaisiin aikaistaa kello 17:ään, jolloin ravintola olisi suljettava kello 18.

Rajoitustoimien purussa pitää tasapainoilla sen välillä, kuinka selkeitä päivämääriä tai takarajoja annetaan ja kuinka paljon pitää seurata esimerkiksi tartuttavuusluvun kehittymistä. Aikatauluista on tiettävästi tarkoitus käydä tänään keskusteluja.

Kansalaiset on saatava pysymään tietoisina siitä, että tautitilanteeseen voi tulla äkillisiä muutoksia, vaikka se muutaman viikon ajan onkin edennyt parempaan suuntaan.

Monet rajoitustoimista eivät ole suoraan hallituksen toimivallassa vaan aluehallintovirastojen ja kuntien päätettävissä. Lisäksi tartuntatautilaissa määritellään erilaisia kriteereitä rajoitustoimille esimerkiksi taudin ilmaantuvuuden suhteen.

Toistaiseksi hallitus ei tiettävästi ole käynyt keskustelua poikkeusolojen päättämisestä, ja myös uusiin rajoituksiin varaudutaan.

Viime viikolla hallituksen esitys liikkumisrajoituksista kaatui perustuslakivaliokunnassa suuriin ongelmiin. Virkamiehet selvittävätkin nyt, miten yksityistilaisuuksia ja kokoontumisia voitaisiin tarvittaessa rajoittaa kohdennetummin perustuslakivaliokunnan ehdotuksen mukaisesti. Uusi malli ei ole hallituksen pöydällä ainakaan ihan lähiaikoina.

Mahdollisesta rajoitusten purkamisesta ja paluusta normaaliin elämään uutisoi aiemmin Helsingin Sanomat.

Saila Kiuttu, STT


11.46: Satakunnassa 0 tartuntaa

Keskiviikkona Satakunnan koronatilastoissa komeilee uusien tartuntojen kohdalla nollalukema, sillä uusia tartuntoja ei ole eilisen jälkeen tilastoitu.

Uudessakaupungissa on tilastoitu yksi uusi tartunta, ja koko Suomen keskiviikon koronasaldo on 348 uutta tartuntaa. Eilen uusia koronatapauksia raportoitiin 331 ja maanantaina 341.