Keskiviikon koronaseuranta: Rauman telakan testaukset jatkuvat, tiistain näytteistä todettiin 16 uutta tartuntaa

Klo 17.57 Telakan tiistaina otetuista jatkotesteistä 16 uutta taruntaa

Rauman telakalla otettiin tiistaina 2.3. suunnitellusti koronatestit 235 henkilöltä, jotka olivat vapautumassa karanteenista. Testatuilta löytyi keskiviikkona 3.3. iltapäivään mennessä 16 uutta tartuntaa. Kaikkiaan telakkaan liittyviä koronatartuntoja on nyt ilmennyt 340 noin tuhannen työntekijän joukosta.

Viranomaisten määräämät koronatestaukset telakan alueella työskennelleiden osalta jatkuvat yhteistyössä telakan kanssa torstaina. Kaikki altistuneet ja karanteenissa olleet henkilöt testataan ennen karanteenin päättymistä, jotta voidaan varmistaa, että työpaikalle palataan vain terveenä.

– Telakan tartuntatautitilanteen perusteella on ollut odotettavissa lisää tartuntoja. Teemme päivittäin yhteistyötä telakan johdon ja Satakunnan sairaanhoitopiirin kanssa. Seuraava yhteistyöpalaveri, johon osallistuu lisäksi Lounais-Suomen aluehallintoviraston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen edustajat, pidetään perjantaina 5.3. iltapäivällä. Rauman kaupunki tiedottaa palaverista, toteaa toimialajohtaja Satu Helin tiedotteessa.

– Tarkennetun turvallisuussuunnitelmamme mukaisesti verkostoyrityksemme ovat nyt jakaneet työntekijänsä tiimeihin, mikä helpottaa altistuneiden kartoittamista ja karanteeniin asettamista merkittävästi, kertoo Rauma Marine Constructionsin toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa.


Klo 16.25: Varsinais-Suomessa uusi päiväkohtainen ennätys koronatartunnoissa – sairaanhoitopiiri ehdottaa tiukempia toimenpiteitä

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on antanut keskiviikkona lausunnon Lounais-Suomen aluehallintovirastolle tartuntatautilain käyttöönotosta (58 g §) niin, että tiloja suljettaisiin asiakkailta ja osallistujilta väliaikaisesti mahdollisimman pian.

Sairaanhoitopiirin lausunnon mukaan epidemiologinen tilanne on sellainen, että tilojen sulkemisen mahdollistava pykälä otettaisiin käyttöön koko maakunnan alueella.

Varsinais-Suomessa ilmoitettiin eilen tiistaina 112 uutta koronavirustartuntatapausta. Kyseessä on uusi päiväkohtainen ennätys. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä on todettu 3.3. mennessä noin 5753 koronavirustapausta.

Ilmaantuvuusluku, joka kertoo koronatartuntojen lukumäärän suhteessa 100 000 asukkaaseen viimeisen 14 vuorokauden aikana on Varsinais-Suomessa noussut 163 (1.3.). Ilmaantuvuus nousee nopeasti: viikko sitten lukema oli 130.

– Nyt on todella tärkeätä, että ihmiset ottavat tämän tilanteen vakavasti, tekevät etätyötä jos vain on mahdollista, pesevät kätensä ja käyttävät maskia. Sosiaaliset kontaktit on vähennettävä minimiin, sanoo sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä tiedotteessa.

Viikon 8 aikana, eli 22.-28.2. ilmoitetuista tapauksista tartunnan lähde on tällä hetkellä tiedossa 67 prosenttia tapauksista.

3.3. aamulla sairaalahoidossa Tyksissä on 8 potilasta. Viimeisin sairaalahoitojakso on alkanut 3.3. Epidemian aikana Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin sairaaloissa on toistaiseksi hoidettu 196 koronaviruspotilasta sisältäen nyt meneillään olevat hoitojaksot.

Helmikuun (1.-28.2.) kirjattuja tartuntamääriä eri lähteistä:

  • Samassa taloudessa asuvat, yhteensä 327 tartuntaa
  • Työpaikoilla (muu kuin sote), yhteensä 245 tartuntaa
  • Muu lähipiiri, yhteensä 143 tartuntaa
  • Ulkomaan matkat, yhteensä 62 tartuntaa
  • Koulut ja oppilaitokset, yhteensä 12 tartuntaa
  • Potilaana/asiakkaana, sote-laitos, yhteensä 4 tartuntaa

Klo 15.51: Rauman koronatilanne pysynee vielä viikkoja korkeana 

Rauman koronaluvut pysynevät vielä lähiviikot korkealla. Parhaillaan testataan telakan karanteenista vapautuvia työntekijöitä. Tämän viikon aikakana telakalla tehdään noin 500 koronatestiä.

-Odotettavissa on lähipäivien aikana vielä runsaasti positiivisia testituloksia, totesi SataDiagin infektioyksikön ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä Satakunnan sairaanhoitopiirin informaatiotilaisuudessa.

Vaikka Rauman tartuntatilanne on edelleen ihan omassa luokassaan, on tilanne saatu kohtuullisesti hallintaan. 

Maanantaina käynnistyvä sulkutila on pääpiirteissään Uusitalo-Seppälän mukaan hyvä asia. Sen sijaan yläkoulujen etäopetukseen siirtymiselle hän ei näytä vihreää valoa. 

-Meillä on ollut yksittäisiä tartuntoja kouluissa. Vaikka altistumismäärät ovat usein isoja, on erittäin harvinaista, että altistukset johtaisivat jatkotartuntaan. Niitä ei juuri tule. Sen vuoksi en näe etäkouluun siirtymistä järkevänä, mutta näillä mennään. Sen sijaan aikuisiin kohdistuvia rajoituksia tulee nyt jatkaa.

Uusitalo-Seppälä ihmettelee myös sitä, miksi lukiot eivät Satakunnassa mahdollista karanteenissa olevien opiskelijoiden osallistumista ylioppilaskirjoituksiin. 

-Muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on todennut, että kirjoitukset voidaan järjestää turvallisesti myös karanteeniissa oleville, jos tahtoa löytyy. Itse olen henkilökohtaisesti täysin samaa mieltä. En voi ymmärtää, ettei tätä asiaa ole Satakunnassa järjestetty.

Milloin Uusitalo-Seppälä uskoo, että koronarajoituksista voitaisiin luopua?

-Kun väestöstä on rokotettu vähintään 50 prosenttia, tulisi rajoituksia alkaa purkaa. Tai sitten, kun riskiryhmäläiset on suurelta osin rokotettu. Uskon, että juhannus voi olla realistinen päätepiste. Nyt täytyy jaksaa vielä ponnistella. 


Klo 15.10: Rauman kaupunki järjestää taas koronarokotustilaisuuksia

Rauman kaupunki tiedotti ensi viikon eli viikon 10 koronarokotustilaisuuksista. 80-vuotiaiden ja vanhempien rokotukset järjestetään jälleen Samkin Satamakadun kampuksella Kauppiksen liikuntahallissa osoitteessa Satamakatu 26.

Ajanvaraus tilaisuuksiin alkaa perjantaina 5.3. kello 8.00. Lisätietoa: Rauma järjestää myös ensi viikolla koronarokotustilaisuuksia Kauppiksella – aikoja varattavissa perjantaina


Satakuntaan on merkitty THL:n tilastoissa keskiviikkona yhteensä 65 uutta tautitapausta: Raumalle 55, Poriin 6, Euraan 3 ja Kankaanpäähän 1.

Rauman kaupunki tiedotti jo eilen tiistaina, että telakan jatkotestauksissa on ilmennyt 54 uutta koronavirustartuntaa. Tartunnat ilmenivät maanantaina 1.3. otetuista näytteistä, jotka otettiin karanteenista vapautumassa olevilta työntekijöiltä.

Uudessakaupungissa on keskiviikkona tilastoitu yhteensä 3 ja Laitilassa 2 uutta tartuntatapausta.

Koko maan tartuntamäärä keskiviikkona on 797, mikä on koko epidemian aikainen ennätys.

Lisää aiheesta

Tiistain koronaseuranta: Telakalla maanantaina tehdyistä jatkotestauksista 54 uutta tartuntaa, Pohjoiskehän koulun tartuntaan liittyen toinenkin tartunta, altistuneita 32

Maanantain koronaseuranta: Satakunnassa 18 uutta koronatartuntaa – koronarokotuksia voi varata Raumalla jälleen tiistaina