Keskiviikon koronaseuranta: Lähes 1,2 miljoonaa suomalaista saanut koronarokotteen, Satakunnassa 2 uutta koronatartuntaa – sairaanhoitopiiri oli rokotteiden kohdentamisen kannalla

Koronarokotteen on saanut lähes 1,2 miljoonaa suomalaista

Suomessa koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen on saanut yli 1 186 000 ihmistä, kertoi THL keskiviikkona.

Rokotekattavuus on nyt runsaat 21 prosenttia. Toisen annoksen on saanut yli 102 000 ihmistä ja sen rokotekattavuus on vajaat kaksi prosenttia.

STT


Lounais-Suomen aluehallintovirasto: Varsinais-Suomen liikunta- ja virkistystilat pysyvät kiinni koko loppuviikon ajan

Lounais-Suomen aluehallintovirasto (avi) tiedottaa, että Varsinais-Suomen liikunta- ja virkistystilojen sulku jatkuu tämän viikon ajan. Sulku oli voimassa alunperin tähän päivään saakka, mutta tilat pidetään avin päätöksellä kiinni myös 15.-18.4.

Avin mukaan suljettavaksi määrättävät tilat on tartuntatautilaissa määritelty tiloiksi, joissa ihmiset tyypillisesti oleilevat samassa tilassa pitkiä aikoja ja toiminta on luonteeltaan sellaista, jossa viruksen leviämisen riski on kohonnut.

Tiloja voi käyttää lakisääteisten palvelujen, kuten lääkinnällisen kuntoutuksen, antamiseen sekä vuonna 2008 ja sen jälkeen syntyneiden lasten ohjattuun harrastustoimintaan. Sulkupäätös ei lain mukaan koske myöskään ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.


Satakunnassa kaksi uutta koronatartuntaa

Satakunnassa on keskiviikkona tilastoitu kaksi uutta koronatartuntaa, joista molemmat Eurassa. Satakunnan ilmaantuvuusluku on nyt 40,8.

Varsinais-Suomessa uusia tartuntoja tilastoitiin muun muassa yksi Uudessakaupungissa ja Laitilassa kummassakin.

Koko Suomen keskiviikkoinen koronatapausten saldo on 400.


Rokotusjärjestyksen muuttaminen herättää vastustusta useissa sairaanhoitopiireissä

Rokotusjärjestyksen muuttaminen herättää vastustusta useissa sairaanhoitopiireissä, joissa koronatilanne on helpompi kuin Etelä-Suomen pahimmilla alueilla. Sen sijaan Varsinais-Suomen ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiireissä, jossa tilanne on ollut pitkään vakava, sosiaali- ja terveysministeriön ehdotus saa odotetusti kannatusta. Myös Satakunnassa kohdentaminen saa myönteisen vastaanoton.

Hallitus pyysi lausuntokierroksella kantaa muun muassa sairaanhoitopiireiltä. Lausuntoaika päättyi tiistaina.

Hallituksen esityksen mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) voisi jakaa arvioonsa perustuen osan rokote-eristä pahimmille epidemia-alueille sen jälkeen kun koronapotilaita hoitava henkilöstö, hoivakotien henkilöstö, 70 vuotta täyttäneet ja riskiryhmät on rokotettu.

Muutos olisi väliaikainen, sillä asetus olisi voimassa toukokuun loppuun asti.Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla, Länsi-Pohjassa ja Keski-Pohjanmaalla ei kannateta rokotteiden suuntaamista Etelä-Suomeen. Vaasan sairaanhoitopiirissä katsotaan, että esimerkiksi epidemian yllätyksellisyys ja mahdolliset eri puolilla maata puhkeavat tautiryppäät tuovat haasteita.

Pohjois-Karjalassa puolestaan kiinnitetään huomiota alueen suuriin iäkkäisiin väkiryhmiin.

– Yli 70-vuotiaiden rokotukset vievät vielä kaksi viikkoa, ja riskiryhmien rokottaminen kokonaisuudessaan vie toukokuun puoliväliin nykyisillä rokotemäärillä. Mikäli vasta sitten rokotteiden uusjakoa aletaan toteuttaa, se tapahtuu epidemiologiselta kannalta niin myöhään, ettei sitä ole enää tarpeen ottaa ollenkaan käyttöön, alueen sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen perustelee.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri odotetusti kannattaa keskittämistä, sillä alueella on koko vuoden ajan ollut hankalampi tilanne kuin muualla. Tilanne on ollut pitkään vakava myös Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä, joka pitää ehdotusta hyvänä. Varsinais-Suomessa katsotaan, että alueellisen keskittämisen pitäisi kestää suunniteltua pidempään.

Ilkka Hemmilä, Saila Kiuttu, STT


Johnson & Johnsonin rokotustoimitusten keskeytys hidastaa Suomen rokotustahtia

Johnson & Johnsonin koronarokotteen toimitusten pysäyttäminen Eurooppaan hidastaa Suomen rokotustahtia, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek.

Lääkeyhtiö ilmoitti tiistaina keskeyttävänsä toimitukset toistaiseksi varotoimena rokotteeseen liittyvien veritulppaepäilyjen vuoksi.

EU:ssa ei ole vielä käytetty Johnson & Johnsonin rokotetta, mutta rokotteen piti tulla Suomessa käyttöön huhtikuun viimeisellä viikolla.

– Kyllä se meidän tahtia hidastaa. Oli ajateltu, että ne ovat tärkeä osa meidän ohjelmaamme, Nohynek kertoo STT:lle.

Suomi on tilannut Johnson & Johnsonin rokotetta yhteensä 2,4 miljoonaa annosta.

– Touko-kesäkuussa niitä oli tarkoitus olla jo ihan kunnolla, Nohynek sanoo.

– Tokihan tämä oli meille epämiellyttävä uutinen. Mutta kun on turvahuolesta kyse, niin totta kai sen ymmärtää.

Johnson & Johnsonin rokotetteen etuina ovat se, että sitä tarvitaan vain yksi annos ja että sitä voi säilyttää jääkaappilämpötilassa.

Yhdysvaltalaisviranomaiset suosittelivat tiistaina Johnson & Johnsonin koronarokotteen käytön keskeyttämistä varotoimena. Maassa on ilmennyt yhteensä kuudella rokotteen saaneella 18–48-vuotiaalla naisella harvinainen häiriö, johon liittyvät myös veritulpat. Yksi heistä on kuollut.

Yhdysvalloissa vajaat seitsemän miljoonaa ihmistä on saanut Johnson & Johnsonin rokotteen, eli kyseinen veritulppaoire on ilmennyt yhdellä miljoonasta rokotetusta.

– Verrattuna viruksen aiheuttamiin erilaisiin verenhyytymähäiriöihin sehän on äärimmäisen harvinainen, Nohynek kommentoi.

Hän muistuttaa, että Johnson & Johnsonin rokote on osoittautunut testeissä hyvin tehokkaaksi ja tarjoaa lähes 100-prosenttisen suojan vakavaa tautimuotoa vastaan.

Astra Zenecasta kuullaan lisää keskiviikkona

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR, jossa Nohynek on sihteerinä, kokousti tiistaina ja pohti suosituksia Astra

Zenecan koronarokotteen käyttämisestä. Ryhmän päätöksistä kerrotaan keskiviikkona.

Tällä hetkellä Astra Zenecan rokotetta annetaan Suomessa vain 65 vuotta täyttäneille siihen liitettyjen harvinaisten aivolaskimotukosten takia.

Euroopan lääkevirasto EMA aloitti viime viikolla selvityksen Johnson & Johnsonin rokotteen yhteydestä veritulppatapauksiin. Nohynekin mukaan KRAR seuraa EMAn sekä yhdysvaltalaisviranomaisten selvityksiä.

Anssi Rulamo, STT

Lisää aiheesta

Rokotukset avautuivat Raumalla uusille ryhmille – Suomeen saapuvat rokotemäärät kasvavat huhtikuussa