Keskuspuisto veti vesiperän – mittavaa remonttia ei ole näköpiirissä

Rojohoppe-lava saa lähtöpassit, mutta muuten kunnostetaan muita puistoja.

| Päivitetty

Rauman Keskuspuiston suurta remonttia ei ole näköpiirissä, vaikka siitä on suunnitelmat valmiina ja kaupunkilaisilta parannustoiveet kerättynä. Keskuspuisto piti laittaa entistä ehommaksi kahden kolmen vuoden projektilla, jonka yhteishinnaksi olisi tullut 1,3 miljoonaa euroa.

Nyt toteutus saa kuitenkin odottaa. Kohteelle ei ole myönnettynä kaupungin budjettirahaa kuin 50 000 euroa tänä vuonna.

– Sillä rahalla ei pystytä millään tavalla etenemään yleissuunnitelman mukaisesti. Sääli, koska Keskuspuisto on kaupungin keskeisimpiä puistoja, kaupunginpuutarhuri Mari Pohjalainen sanoo.

Muut saavat huomion

Koska Keskuspuiston suurprojekti ei ainakaan tänä vuonna ala toteutua, aikoo Wihertoimi kohdistaa katseensa kaupungin moniin muihin puistoihin.

– Olemme sillä ajatuksella, että keskitytään muiden puistojen peruskunnostukseen siellä ja täällä. Toivon mukaan yleissuunnitelma ei mene hukkaan, kun mukana oli vielä mittava kaupunkilaisten osallistaminen ja niitä ideoita oli huomioituna suunnitelmassakin, Pohjalainen toteaa.

Keskuspuistoon on tarkoitus käyttää vain 10 000 euron potti, jonka turvin vanha puinen Rojohoppe-esiintymislava puretaan pois. Taustalla ovat turvallisuussyyt.

Rahoille tulossa siirto

Lopuista Keskuspuiston rahoista, 40 000 euroa, tekninen valiokunta saa esityksen rahan siirtämisestä muualle. Näin peruskunnostuksen alle pääsisivät Lönnströminpuisto Kappelinsalmessa ja Kaunisjärvenpuisto Pormestarinkadun ja Steniuksenkadun välisellä alueella. Lisäksi alkaisi Helsingintorin jo lakkautetun leikkikentän suunnittelu puistoalueeksi.

Vanhojen puistojen peruskunnostamiseen on erikseen vielä oma 30 000 euron määrärahansa. Tällä summalla Wihertoimi suunnittelee muun muassa kunnostavansa Tekkalanpuiston ja Katariina Westerlingin puiston polkuverkostoa. Puistot sijaitsevat molemmin puolin juuri uusittua ja kivettyä Itäkadun katuosuutta.

Uotilaan leikkikenttä

Uotilassa Wihertoimi aikoo käynnistää uuden Kaakkuripuiston leikkikentän suunnittelun. Puistoalue sijaitsee Kantanikulantien, Nikulantien ja Kurjenpolun välissä, joten sieltä on hyvät yhteydet uusille kaavoitetuille omakotitaloalueille.

Tänä vuonna tarkoituksena on suunnitella leikkikenttä, raivata alue ja hankkia leikkivälineet. Hintaa kertyy 25 000 euroa. Ensi vuoteen jää leikkikentän varsinainen rakentaminen. Valmistumisen jälkeen käytöstä pois jää läheinen Metsäojantien leikkikenttä.

Punatammea ja valkopyökkiä

Muodonmuutoksen kokeneella Itäkadulla uusia puita istutetaan sekä vastaremontoidun kadun varrelle että puiston puolelle. Puulajien valinnalla on innoittaja menneisyydestä.

– Katarina Westerling oli aktiivinen puistoihminen, joka halusi kokeilla kaikkea uutta. Sillä idealla mekin haluamme kokeilla jotain uutta, Mari Pohjalainen sanoo.

Puulajeiksi alueelle tulee punatammea, korkkipuuta, kirjovaahteraa, sokerivaahteraa, turkinpähkinää ja amerikanpyökkiä sekä valkopyökkiä.

Lisäksi istutetaan läheisen Kaunisjärvenpuiston lammen rantaan heinämäistä kasvillisuutta ja asennetaan puistoon lisää penkkejä.

Myös Viipurinpuiston ilmettä kohennetaan uusilla istutuksilla, penkeillä ja puistokäytävien kunnostuksella.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut