Keskustan Eeva Kalli: perhevapaauudistuksen on tuettava arkea – ei kotihoidontuen leikkaukselle, lapsilisistä puolueilta linjaus ja rokotukset jokaiselle lapselle

Arkistokuva: Pekka Lehmuskallio

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva Kalli kiirehtii perhevapaiden uudistamista. Työn ja perheen yhteensovittaminen on Kallin mukaan tärkeimpiä ratkaistavia asioita nykyistä lapsi- ja perhemyönteisemmän Suomen rakentamisessa.

Julkisuudessa on ollut tällä viikolla esillä kotihoidontuen leikkaaminen osana hallituksen työllisyystoimenpiteitä. Kalli muistuttaa, että hallitusohjelmassa on sovittu kotihoidontuen jatkuvan nykymuotoisena.

– Keskusta katsoo, että perheillä on myös tulevaisuudessa oltava aito valinnanmahdollisuus niin kotihoidon, varhaiskasvatuksen kuin muiden hoitomuotojen välillä. Katsomme myös, että kotihoidontukea tulisi voida tulevaisuudessa maksaa myös suoraan lasta hoitavalle isovanhemmalle. Tämä on hallitusohjelmassa sovittu selvitettäväksi, Kalli kertoi Keskustan ensimmäisessä pop up -perhekahvilassa Porissa perjantaina.

Lapsilisistä puolueiden yhteinen linjaus

Kallin mukaan lapsi- ja perhemyönteisemmän Suomen rakentaminen edellyttää myös etenkin pienituloisimpien perheiden toimeentulon parantamista ja arjessa jaksamisen helpottamista.

– Lapsiperheköyhyys on maamme vakavimpia ongelmia. Vuoden alussa korotimme pienimpiä vanhempainpäivärahoja ja lapsilisiä, jotka toivottavasti osaltaan helpottavat pienituloisimpien perheiden tilannetta.

Yhtenä ratkaisuna Keskusta on esittänyt, että syntyvyyden vähenemisestä koituvat ”säästöt” lapsilisiin pidettäisiin järjestelmän sisällä ja kohdistettaisiin lyhentämättöminä lapsilisien nostoon.

– Lapsilisäjärjestelmän kehittämisestä kokonaisuutena olisi perusteltua hakea puolueiden kesken yhteinen näkemys yli hallitus-oppositiorajan, koska lapsissa on Suomen tulevaisuus.

Myös perheiden arjessa jaksamiseen tarvitaan Kallin mukaan lisää apua.

– Yksi ratkaisu voisi olla palvelusetelin tarjoaminen vauvaperheen vanhemmille. Sillä saisi arjen apua vaikkapa siivoukseen tai lastenhoitoon.

Rokotukset kaikille lapsille

Kalli on huolissaan uutisista, joiden mukaan Satakunnassa on todettu tuhkarokkoa rokottamattomalla lapsella. Vastaavia tapauksia on ollut aiemmin esimerkiksi Pohjanmaalla.

–Tuhkarokko tai muu tarttuva tauti ei ole leikin asia. Vetoan vakavasti vanhempiin niin Satakunnassa kuin kautta Suomen, että he kantavat vastuunsa ja rokottavat omat lapsensa.

Lisää aiheesta

Tuhkarokolle altistuneita saattaa olla aiempaa enemmän – vain yksi tuhkarokkotapaus on todettu Satakunnassa

Satasairaalassa todettu tuhkarokko rokottamattomalla lapsella – 52 lasta altistui sairaudelle